JEDNOM ČETNIK, UVIJEK ČETNIK: ‘Ako mi ne vealizujemo gvanicu Kavlobag-Kavlovac-Vivovitica, onda će naši unuci i pvaunuci’

Četnički vojvoda je dao intervju za srbijanske “Naše novine”. Rekli bismo da se nije mnogo promijenio otkad je otišao za Haag.

“Izgleda da ne odustajete od retorike koju ste upražnjavali 90-ih. Ovih dana smo opet čuli izraze “ustaška kurva”, “strani plaćenici”…?, pita novinar Šešelja, referirajući se na netom preminulu Mariju Crnobori, koju je odlikovao njegov nekadašnji zamjenik Nikolić.

“Pa kako da ne kažem kad je to bila”, odgovara Šešelj objašnjavajući kako je dotična bila “suradnica ustaške nadzorne službe”. Na pitanje misli li da ta retorika prolazi kod današnjih glasača, kaže “Nemam pojma. Ali ako je netko kurva, ja ću to reći. Ja tu ne napadam nju, nego Nikolića, koji ju je odlikovao”.

Ponosan je i na svog sina koji je treća godina prava (Šešelj je doktor prava), i koji ga svuda prati po Srbiji. “Izabran je u mom odsustvu za predsjednika Općinskog odbora SRS-a Zemun”, kaže Voja, “ali u stranci neće imati privilegija dok sam ja živ. Ni on ni ostali sinovi. Ne možete se baviti politikom kao Batić ili Čeda, a da niste nijednu knjigu ozbiljnu pročitali”. Obitelj ga, kaže podržava, i podržavala ga je sve ove godine.

Politikom protiv metastaza

Dosta pitanja bilo je i o zdravstvenom stanju, za koje vojvoda kaže da i nije tako loše. Šešelj je rekao da će mu politika biti u prvom planu, a zdravlje u drugom. Na pitanje nije li to prijevara, obzirom da je pušten iz Haaga zbog liječenja, pita “a koga sam ja to prevario?”. Koji mi doktor smije reći da ostavim politiku zbog zdravlja, pita Šešelj, za njega je, kaže, politika eliksir mladosti. “Bavljenje onim što najviše volim pomaže mom ozdravljenju. Dok se mogu boriti, moj život ima smisla.”

Najviše se obrušio na srpske političare, svoje nekadašnje suradnike koji su danas predsjednik i premijer Srbije. Za Tadića kaže da je bio najveća budala od 2000. na srpskoj političkoj sceni, jer su preko njega zapadne ambasade vrbovale Nikolića i Vučića (što se, istini za volju, poklapa s onim što misle i ozbiljni politički analitičari). Kaže da mu je još od 2004., kad se Vučić tajno sastao sa Adamovicem, američkim diplomatom bliskim CIA-i, koji je za Amerikance obavljao takve poslove, jasno da ga je Vučić izdao. Po njemu, Srbija danas izgleda gore nego kad je otišao: “osjećaju se socijala, bijeda, siromaštvo i nekakvo beznađe kod naroda”. Udario bi i na “uvoznički lobi”, uveo visoke carine za svu uvoznu robu. Naročito ga smeta što se promijenila politička scena: izborni cenzus su prošle samo stranke koje su za EU.

Šešelj bi pak Srbiju pridružio Rusiji. “Želim da mi sačuvamo nacionalni i državni individualitet, mjesto u UN, a sve ostalo da integriramo. Što će nam 50 ili 100 ambasada u svijetu kad možemo imati desetak, a ostale poslove obavljati preko ruskih. Dakle, svuda možemo postići uštede”, kaže Šešelj. Vanjsku politiku bi usaglašavao s Rusijom, po uzoru na Kazahstan i Bjelorusiju. Razočaran je time što Vučić i Nikolić vode antirusku politiku: “Nekoliko puta već Vučić i Nikolić daju izjave da oni priznaju Krim kao sastavni dio Ukrajine. S jedne strane traže da Rusija štiti naš teritorijalni integritet i Kosovo, a s druge dovode u pitanje teritorijalni integritet Rusije”, kaže Šešelj. Na upozorenje novinara o principima međunardnog prava, kaže: “Nisu oni tu da rade po principu međunarodnog prava nego da vode nacionalnu politiku. Pa oni i ne znaju što je međunarodno pravo. Ajde, Vučić se možda i razumije, ali Nikolić nema pojma.”

“Ja nikog ne mrzim”

Na upit može li Srbija opstati balansirajući između Istoka i Zapada kaže: “Najgluplja izjava koju sam u zadnje vrijeme čuo je ona Tomislava Nikolića, koji se javno pohvalio da nastavlja Titovu politiku. Četnički vojvoda, a svoju ženu je poslao na sahranu Jovanke Broz. Smiješno.”

Najavljuje i obnovu Radikalne stranke. Kaže da je izbacivanjem Vučića SRS “teško ranjen, ali je preživio i oporavit će se”. Da nije to uradio, kaže Šešelj, Vučić bi oteo cijelu stranku i promijenio joj ideologiju, iz četničke u europsku. Na pitanje “Jeste li ipak bar malo ponosni što su danas dva čoveka koja ste vi kadrirali vodeći ljudi države?” – što je neugodan podsjetnik Josipoviću i Vesni Pusić tko su zapravo njihovi “drugari iz regiona” – kaže da nije. Ojađen je time što su ga izdali najbliži suradnici.

Zanimljiv je i odgovor na pitanje o ubijenom Đinđiću, za kojeg je po povratku rekao da je bio “mali Hitler iz našeg sokaka”, odnosno na to nije li ružno mrziti čovjeka koji je ubijen. Šešelj je odgovorio u stilu Freda Matića: “Nisam ljut, i ne mrzim nikoga”. No upozorava na licemjerje: prije 11 godina se ubojstvu Đinđića, kaže, radovao cijeli SRS, radovali su se i Toma Grobar i Vučić pa sad ne žele to priznati, nego se ispričavaju njegovoj udovici i odaju mu počasti. “U političkom smislu, on je (Đinđić) potpuni negativac. Ne vrijeđam ga, to je povijesna ocjena. I sad netko pita zašto sam se radovao? Zašto se cijelo čovječanstvo radovalo kad je Hitler bio mrtav?!”, kaže vojvoda.

No nama je najzanimliviji dio o njegovim budućim planovima u politici: najavljuje da će SRS uskoro ponovo biti najjača stranka u Srbiji. “

“Je li je stari program SRS-a u opticaju, ili ste se malo modernizirali? Hoćete li i dalje zagovarati granicu Karlobag-Karlovac-Virovitica?”

“Naravno, mi se ne mijenjamo. Mi to možda nećemo uspjeti realizirati, ali možda hoće naši unuci, praunuci. Nama je to cilj, a kad će on biti ostvaren i kako, to ne možemo predvidjeti, još nisu sazrele okolnosti.”

“Dakle, ostajete pri onoj karti “velike Srbije”, s Bosnom, hrvatskim otocima…?”

“Zašto bismo odustajali od onoga što je srpsko i odakle su Srbi protjerani?”, kaže vojvoda.

Autor: Marcel Holjevac/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content