Tomac: Politički progon i haaške metode u slučaju Bandić

UHITITI, OPTUŽITI, A TEK ONDA TRAŽITI DOKAZE

Profesor Zdravko Tomac komentirao je za narod.hr slučaj zabrane upravljanja gradom Milanu Bandiću istaknuvši kako se radi o političkom progonu te kako su to haaške metode političkog progona – utvrdi se koga treba uhititi, koga optužiti, a onda tek tražiti dokaze.

„Tako je radila Carla Del Ponte po istom modelu, tako sada radi politički USKOK i Milanović. To nanosi ogromnu štetu Hrvatskoj kao demokratskoj zemlji. Zgražam se nad atmosferom straha koji se širi, osobito se zgražam nad slučajem Mire Lace“, rekao je Tomac istaknuvši kako je on bio njegov postdiplomac nakon Domovinskog rata.

„Zgražam da se takav ozbiljan čovjek može uhititi na spektakularan način kao najgori kriminalac. Da su ga pozvali u policiju, on bi došao. Zgražam se da su čovjeka držali u pritvoru zato jer je potpisao neke putne naloge u kojima je dao službeni auto nekim građanima kojima je on trebao“, istaknuo je spomenuvši i slučaj službenog auta koji je dan novinarki Mili Horvat zbog operacije u Beču. Tomac smatra da bi to u demokratskoj zemlji bilo pohvaljeno kao humana gesta.

Također, spomenuo je veliku medijsku hajku na Miru Laca da bi ga se trebalo ponovno vratiti u zatvor.

„Ne ulazim u to tko je kriv, a tko nije kriv, samo kao čovjek intelektualac, član ratne vlade i čovjek koji je stvarao ovu državu, ne mogu mirno gledati da se sada pod parolom borbe za demokraciju, zapravo ruši demokracija. Da se branitelji koji su stvorili Hrvatsku pokušavaju prikazati kao neprijatelji Hrvatske. Što se tiče korupcije, nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže. Prema tome, neka idu procesi ali na jedan normalan način kako to ide u demokratskim državama. Po meni je strašno što je svim tim ljudima, pa i Bandiću, u medijima i politici presuđeno i prije no što je podignuta optužnica. Padne javna presuda, napravi se spektakl, i onda se tek traže dokazi“, ocijenio je Tomac.

To me podsjeća na čuvenog Staljinovog tužitelja Višinskog, njegovo načelo je bilo ‘Moje je pravo da optužim koga hoću, a svaki optuženi mora dokazivati svoju nevinost’. Nije li u slučaju Laco i naše tužiteljstvo, postupilo po modelu – optužilo ga je, nema dokaza, zatvorilo ga je i traži od njega da dokaže svoju nevinost“, upitao je Tomac.

Na upit o tome hoće li se gradonačelnik Bandić kandidirati za predsjednika, Tomac je rekao kako možemo samo špekulirati.

Tomac je istaknuo kako se Milan Bandić nikako neće predati, ali ako je uvjeren, da je sve to politički progon, da su ga neki izdali, onda nije isključeno da im pokuša malo vratiti da se kandidira i napravi veliku zbrku u njihovim planovima.

„Ne znam je li spreman ići na to, no znam da Bandić neće zaboraviti ovo što su mu napravili“, zaključio je Tomac za narod.hr.

Izvor: narod.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content