ŠTEDITE JADNICI DOK MI BACAMO MILIJUNE

Zmajlović plaća Zagrebtoweru najam, a zaposlenici još na staroj lokaciji

Agencija za zaštitu okoliša i Državni zavod za zaštitu prirode, tijela koja spadaju u resor ministra Mihaela Zmajlovića, još se nisu preselila u nove urede u Zagrebtoweru. No, najam Zagrebtoweru državnim se novcem uredno plaća još otkad su se u njega uselili Fond za zaštitu okoliša i dio djelatnika Zmajlovićeva ministarstva.

Iz Agencije za zaštitu okoliša i Zavoda za zaštitu prirode potvrdili su nam da i dalje čekaju preseljenje. Agencija za preseljenje mora još dobiti suglasnosti Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, Upravnog vijeća Agencije, ali i Zmajlovićevog Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Iz Zavoda pak kažu da je preseljenje zapelo zato što još nije donesena odluka Upravnog vijeća Zavoda.

Ni sam Zmajlović nije još preselio sve svoje zaposlenike u Zagrebtower. U starim uredima u Ulici Republike Austrije i dalje su uprava za gospodarenje otpadom i uprava za klimatske aktivnosti, iako je bivšu zgradu Zmajlovićevog ministarstva već trebalo preuzeti Ministarstvo gospodarstva. Preseljenje preostalih zaposlenika Zmajlovićevog ministarstva u Zagrebtower uporno se odgađa, bez da je radnicima itko objasnio kada će se preseliti i zašto je došlo do zastoja.

Dva mjeseca plaćaju najam za prazne urede

Ni Agencija ni Zavod još nisu, kako kažu, počeli plaćati najam za prostore u Zagrebtoweru. No, najam za urede koji zjape prazni Zagrebtower ipak naplaćuje od Zmajlovićevog ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša. Plan je, naime, bio da Agencija i Zavod svoje urede u podnajam uzimaju od Zmajlovićevog ministarstva i Fonda, koji su se u Zagrebtower uselili još u listopadu.

Fond i ministarstvo su, dakle, već platili najam ureda za listopad i studeni, iako djelatnici Agencije i Zavoda u te urede još nisu uselili. A kada će – ne zna se.

Sredinom listopada je, podsjećamo, Goran Heffer, bivši Zmajlovićev pomoćnik i predsjednik Upravnog vijeća Agencije za zaštitu okoliša, Vladu tražio da ga razriješi dužnosti. Opravdao je to “osobnim razlozima”, ali Index neslužbeno doznaje da Heffer jednostavno nije želio staviti svoj potpis na odluku o preseljenju Agencije u Zagrebtower.

A dok se Zmajlović muči da u Agenciji pronađe nekoga tko je spreman potpisati da je preseljenje u Zagrebtower opravdano, novac se baca u vjetar plaćanjem najamnine za prazne urede. Koji će, usprkos svim Zmajlovićevim pričama o uštedama, biti drastično skuplji od troškova koje je njegov resor imao na starim lokacijama.

Jedva čekaju preseljenje u pet puta skuplji prostor

Iz Agencije za zaštitu okoliša Indexu je potvrđeno da ih trenutno godišnji najam ureda na Ksaveru i Trgu maršala Tita košta 252.000 kuna. U Zagrebtoweru će za najam izdvajati 1.098.210,00 kuna godišnje, odnosno četiri puta više.

Slična je priča i sa Zavodom za zaštitu prirode, koji će nove urede plaćati pet puta skuplje. Trenutno za mjesečni najam, kako su nam potvrdili, prosječno izdvajaju 24.232,83 kune mjesečno, dok će u Zagrebtoweru svaki mjesec plaćati cca 121.000 kuna. Povećat će im se doduše i broj kvadrata – s 494,60 metara kvadratnih na 904,32 metara kvadratnih.

Iz Zavoda ipak ne kriju da jedva čekaju preseljenje. U odgovoru na naš upit poslali su nam i fotografiju prostora kojeg koriste, uz sljedeće opaske:

“Zbog neadekvatnog prostora te zastarjele infrastrukture i instalacija periodično se dešavaju nestanci struje, vode ili kvarovi na instalacijama zgrade zbog čega je Zavodu periodički onemogućen nesmetan rad i boravak u prostoru, a zbog nestanaka struje ili kvarova na strujnim instalacijama periodički je nedostupna i kompletna informatička infrastruktura Zavoda te time i baze i javne aplikacije Nacionalnog informacijskog sustava zaštite prirode. Zbog neadekvatnih instalacija te prevelikog opterećenja (prevelikog broja trošila za ovaj prostor) postoji velika opasnost od preopterećenja vodova, trajnog uništenja opreme, požara i sl.”.

Milijuni bačeni u vjetar

Na ovakvo razmišljanje neke zamjerke vjerojatno imaju porezni obveznici, iz čijih se džepova novi Zmajlovićevi uredi u Zagrebtoweru financiraju. Podsjećamo, Index je već pisao da će Fond za zaštitu okoliša godišnje za najam prostora trošiti 6.366.257 kuna, a ostatak Zmajlovićevog resora dodatnih 4.830.641 kuna.

Ukupno se radi o svoti od 11.196.898 kuna godišnje, odnosno 933.074,83 kuna mjesečno. S obzirom da se najam u Zagrebtoweru već počeo plaćati, a većina Zmajlovićevog resora u luksuzne nove urede nije uselila, u vjetar je u listopadu i studenom bačeno barem milijun kuna, a bahatoj rastrošnosti ministra zaštite okoliša kraj se ne nazire.

Izvor: index.hr

Odgovori

Skip to content