Predavanje „Suživot u suvremenoj Hrvatskoj“

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt i Ogranka Matice hrvatske u Splitu u utorak, 2. prosinca 2014., s početkom u 19 sati u dvorani Ogranka Matice hrvatske, Marmontova 1/II, održat će se predavanje pod nazivom „Suživot u suvremenoj Hrvatskoj“. Predavanje će održati dr. Petar Gotovac, epidemiolog.

Rezultati do kojih se dolazi raščlambom pokazatelja ukazuju da je suživot u Hrvatskoj s jedne strane ugrožen, a s druge (što je paradoksalno) općenito nezanimljiv. U Zemlji u kojoj bi sukladno prirodnim resursima moglo dobro živjeti oko 20 milijuna ljudi danas živi jedva 4-5 milijuna. Društveni odnosi su okrutni, siromašna većina pati. Stanje u kojem se nalazimo ne čudi i ne iznenađuje uzevši u obzir umnu pozadinu postmodernog doba današnje civilizacije. Ta civilizacija dramatično se reflektira na život suvremene Hrvatske, zemlje koja je u zadnjih 20-ak godina osim rata, prošla kroz dramatičnu tranziciju sustava te privatizaciju gospodarstva iz, dubokim proturječnostima obilježenog, socijalizma u ne manje dramatični surovi kapitalizam. Dominantni pokazatelji pada kvalitete suživota u Hrvatskoj na razini pojedinca očituju se u strahu, lošim navikama, nasljeđu dominantnom mentalitetu i novim ovisnostima. Jednako tako u karakteru pojedinca i osobito u izostanku smisla za otpor poraznim činjenicama društvenog života.

Rješenje tematiziranih problema je u povratku izvornoj autentičnosti života u Hrvatskoj. Revitalizaciju života na tlu naše domovine valja ostvarivati orijentacijom sustava u smislu stvaranja sklada dominantnih sfera svijesnosti, vitalnosti osobe/obitelji i stvarnog, konkretnog normaliteta (istine, pravednosti i ljepote) života zajednice.

HUB

Odgovori

Skip to content