Šamar Ustavnog suda: Jasna Omejec razotkrila Josipovićevu demagogiju

Predsjednik ne može sam mijenjati Ustav, složni su Omejec i Hodak. Josipović zbog izbora lupeta koješta, ne može ni ‘a’ bez Milanovića, dodaje Hodak

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec prvi je put javno stala na suprotnu stranu Ive Josipovića. U intervjuu za HTV Omejec je izjavila kako predsjednik Republike nije onaj koji može raspisati referendum o ustavnim promjenama.

”Predsjednik samostalno nema tu mogućnost. Ali može predložiti raspisivanje referenduma na prijedlog Vlade i uz supotpis premijera. To je jedna procedura koja nije sasvim uređena u Ustavu”, istaknula je sutkinja Omejec.

Dodala je i kako je ”naš predsjednik dobro upućen u ustavni okvir, te da je još 18. listopada izjavio kako je izvijestio predsjednika Hrvatskog sabora o započetom poslu na donošenju novog Ustava i da je Sabor to tijelo koje može donositi promjene Ustava”. Poručuje li to Omejec između redaka da Josipović svjesno širi demagogiju, ne bi li svoje ovlasti uoči izbora prikazao većim nego što jesu?

Iz njenog je objašnjenja jasno da su Vlada i Sabor oni koji mogu dati zeleno svjetlo ustavnim promjenama, a ne Predsjednik Republike. Nameće se zaključak da Josipović obmanjuje javnost svojim najavama o ustavnim promjenama na kojima bazira predizborni program.

Hodak: Josipović je doktor zatvora, ne može ni ‘a’ bez Milanovića

get_img (1)

Da je sutkinja Omejec potpuno u pravu i da Ivo Josipović ”priča u vjetar” smatra odvjetnik i pravnik Zvonimir Hodak.

”Josipović bez suglasnosti Milanovića ne može ni ‘a’ napraviti u pogledu promjene Ustava. Lupeta koješta jer je ostalo samo 15 dana do izbora. On kao doktor zatvora ne poznaje ustavne odredbe o svojim ovlastima. Čudi me to jer je njegov glavni savjetnik inače ugledni i vrlo stručan profesor Smerdel”, istaknuo je Hodak u razgovoru za Direktno.hr.

Međutim, Josipović ima veliki problem s Milanovićem. Jer Milanović u posljednje vrijeme jasno poručuje kako je protiv izmjene Ustava. Prisjetimo se samo njegove izjave ”Ne može, brate, svakih 10 godina promjena Ustava, pa to je u SFRJ rađeno”.

Ova evidentna disonantnost između dva glavna čovjeka u državi, ali i u SDP-u, upućuje da se unutar SDP-a kuhaju promjene. A jedna od ključnih točki prijepora je upravo ustavna problematika – ono što Josipović trenutno smatra najjačim i najvrjednijim adutom u kampanji, a što mu Milanović nastoji obezvrijediti.

Omejec polemizirala i s Vladom – oko zdravstvenog odgoja

I dok je Josipović sad prvi put u neslaganju s Ustavnim sudom, Milanovića je sutkinja Omejec već imala ”na zubu”. Bilo je to u vrijeme rasprave o zdravstvenom odgoju, kada je odlukom Ustavnog suda privremeno ukinut kurikulum. Tadašnji ministar obrazovanja Jovanović je komentirao kako je Ustavni sud političko tijelo. Omejec je poručila i njemu i premijeru da nije na njima da komentiraju odluke Ustavnog suda nego da ih provode u djelo.

Jovanović je tada rekao da ”Ustavni sud svojim ponašanjem u ovom trenutku pokazuje da se doista radi o političkom tijelu i da u njemu sjede ljudi koji nikada ni dana nisu proveli u sudstvu.“

Dodao je da se za gospođu Omejec čak mijenjao zakon da bi mogla biti članica Ustavnog suda.

Vlada protiv sudstva htjela i kroz autentično tumačenje Zakona

Spomenimo kako je Milanovićeva vlast, u pokušaju da zaobiđe sudstvo pri donošenju odluka, prošle zime spremala i donošenje autentičnog tumačenja Zakona o pravosudnoj suradnji, a povod je bio slučaj Perković.

Autentično tumačenje zakona je institut koji se rijetko koristi, a cilj Vlade je bio pokazati da sudovi nisu provodili zakon donesen u Saboru. Vladajućima je, podsjetimo, smetala odluka Županijskog suda u Zagrebu, na čelu sa sucem Ivanom Turudićem, da treba izvršiti europski uhidbeni nalog protiv Josipa Perkovića.

U Vladi su smatrali da Županijski sud nije poštovao hrvatske zakone.

Omejec: Podnesak inicijative “Ne damo naše autoceste” traži hitnost
Dodajmo kako je sutkinja Omejec potvrdila da je Građanska inicijativa Ne damo naše autoceste Ustavnom sudu podnijela podnesak da se donese privremena mjera kojom bi se Vladi naložilo da prekine sve aktivnosti vezane uz monetizaciju autocesta.

Istaknula je kako se Ustavni sud prvi put susreće s ovakvim podneskom i time zahtijeva temeljitu raspravu.

”O tom podnesku ćemo raspravljati vrlo brzo. Bilo koji podnesak koji se zove privremena mjera traži hitnost”, rekla je Omejec.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content