PREDSTAVLJENA KNJIGA „IVANA ARŠKA – FRANCUSKI ORLEANS I HRVATSKA OLUJA“

 

Sinoć je u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, predstavljena knjiga „Ivana Arška – Francuski Orleans i Hrvatska Oluja“ autora dr. sc. fra Josipa Marcelića.

Uz autora o knjizi su govorili dr. Vide Popović i prof. dr. sc. don Mladen Parlov. Tekst iz knjige čitala je č.s. Dominika Grgat.

Ivana Arška vodila je pobjedonosni rat Francuza protiv Engleza. Stogodišnji rat u kojem su Englezi bili okupatori francuskog teritorija, Ivana se kao ponizno dijete sa sela, obdarena hrabrošću Duha svetoga, stavila na čelo svoje vojske i svoga naroda. Vodila je francusku vojsku iz pobjede u pobjedu, sve dok je vlasti na čelu s kraljem Karlom VII nisu izručile Englezima. Tamo je osuđena u inkvizicijskom postupku i spaljena na lomači kao vještica.

Ivana je hrvatski primjer sintagme „locirati, uhititi, transferirati“. Nakon pobjedonosne bitke za Orleans, biva uhićena i izdana od strane francuskog kralja Karla VII kojem je i pomogla da bude okrunjen. Jednaku sudbinu doživjeli su i Hrvatski generali nakon pobjedonosne bitke u Oluji i to je jedna od poveznica slične sudbine Francuskog Orleansa i Domovinskog rata odnosno vojno-redarstvene operacije „Oluja“. Sve poveznice između ova dva povijesna događaja, dvaju naroda jako dobro je kroz čitavu knjigu naznačio fra Josip i u tome je jedan od značaja same knjige.

Njezina se tragedija ipak pretvorila u trijumf jer je Crkva proglašava blaženom 1909. godine, a 1920. godine svetom. Jednako tako i hrvatski generali bivaju oslobođeni u drugostupanjskom postupku pred haškim sudom i zajedno ostavljaju svima poruku o odgovornosti za „Čuvanje istine o Domovinskom ratu“.

Autor: Miljenko Marinić

Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content