VELIKA IZNENAĐENJA NA SUĐENJU U MÜNCHENU

Pretreseni uredi Pratesovih odvjetnika! Plus svjedočenje tajnih agenata i Hrvoja Pratesa

Danas je bio izuzetno zanimljiv dan u sudskom procesu bivšim dužnosnicima komunističke tajne službe Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, optuženima za sudioništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine, pred višim zemaljskim sudom u Münchenu.

Naime, danas su svjedočili šefovi tajnih agenata koji su radili na slučaju Krunoslava Pratesa, objavljena je informacija o pretresu ureda odvjetnika Krunoslava Pratesa, te se na sudu pojavio i Hrvoje Prates.

Tajna istraga Krunoslava Pratesa

Gospodin Hellwag i gospođa Riepertinger – voditelji tajnih istražitelja u bavarskoj policiji, kojima je posao ubaciti se u kriminalne skupine i voditi tajne istrage svjedočili su kao šefovi dvoje policajaca koji su radili na slučaju Krunoslava Pratesa. Svjedočili su o tome što se tom tajnom operacijom htjelo postići.

Svjedok Hellwag istaknuo je kako su istražitelji u slučaju Pratesa bili svi izuzetno kvalitetni, te niti jedan nije imao manje od 5 godina iskustva u službi kao tajni agent. Kazao je kako su izabrani izuzetno iskusni profesionalci za koje je bilo sigurno da će dobro napraviti posao.

Pratesova ‘knjiga’

Dvojica njemačkih tajnih istražitelja predstavili su se Krunoslavu Pratesu kao izdavači, te su vodili više razgovora s Pratesom u razdoblju od studenog 2004. godine do lipnja 2005. godine pod izlikom da žele objaviti knjigu o njegovom radu za UDB-u za što su mu ponudili i do 80.000 eura.

Pratesu je pri dogovoru i kasnije naglašeno kako knjiga mora biti autentična, da u njoj ništa ne smije biti izmišljeno i da se sve podatke koje navodi može i provjeriti – u suprotnom ne bi dobio novce.

Istražitelji su u svrhu ove istrage napravili lažno izdavačko poduzeće, te se Prates tamo se sastajao s ‘urednicima’ i pričao svoju priču uz snimanje magnetofonom – kojeg je Prates bio svjestan i kojeg je prihvatio za potrebe knjige.

Uz to ‘urednici’ su od Pratesa tražili da između tih sastanaka sam, na miru, samostalno i promišljeno zapisuje činjenice.

Informacije do kojih su došli su bile važne kako za presudu Pratesu, tako i za aktualni proces protiv Perkovića i Mustača.

Svjedočenje njemačkih tajnih agenata?

O ovome će još biti riječi budući da je sud danas izrazio želju da čuje direktno svjedočanstvo od samih tajnih agenata, te je u tu svrhu zatražio dozvolu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Identiteti tajnih agenata su zaštićeni, a to hoće li svjedočiti na sudu u ovom procesu vjerojatno ovisi o tome jesu li trenutno aktivni i na zadatku i bi li time ugrozili sebe i operaciju u tijeku.

Ukoliko svjedočenje samih agenata neće biti moguće u procesu će se slušati snimak njihovog razgovora s Krunoslavom Pratesom.

Perković je naložio ubojstvo Đurekovića

Obrana je imala pitanje za Hellwaga – ima li spoznaja da je Perković bio umješan ubojstvo Stjepana Đurekovića.

Hellwag je kazao kako nema direktna saznanja jer nije nikada vidio Krunoslava Pratesa niti s njim razgovarao, ali da je, po onome što su mu prenijeli agenti, Josip Perković bio taj koji je naložio ubojstvo Stjepana Đurekovića a Krunoslav Prates je taj koji ga je omogućio predajom ključeva ubojicama.

Pretres ureda odvjetnika Krunoslava Pratesa

Sud je danas obavijestio stranke u procesu da je izvršen pretres ureda odvjetnika Krunoslava Pratesa – Rosebrocka i Sticklera. Točni razlozi nisu navedeni, no pretpostavlja se kako je to učinjeno zbog izjava koje je dao Krunoslav Prates – da je netko falsificirao njegove izjave.

Sud je izvijestio kako je određena dokumentacija izuzeta i dostupna odvjetnicima na uvid od strane suda.

Treba naglasiti da je se pretres odvjetničkih kancelarija čini izuzetno rijeko u bilo kojoj zemlji svijeta – samo uz izuzetno dobre razloge, uz dozvole nadležnih institucija, prisustvo predstavnika Odvjetničke komore i svjedoka, kako se ne bi narušavala odvjetnička tajna u drugim predmetima koje odvjetnička kancelarija vodi.

Da je ovo učinjeno u slučaju Krunoslava Pratesa pokazuje koliko je Njemačka ozbiljna u namjeri da rasvijetli ubojstvo Stjepana Đurekovića i posredno djelovanje jugoslavenskih komunističkih tajnih službi.

Hrvoje Prates ne želi svjedočiti…

Danas poslijepodne trebao je konačno svjedočiti Hrvoje Prates, brat Krunoslava Pratesa, koji je u ovom procesu prvobitno, a suprotno ranijem svjedočenju, tvrdio da se ničega ne sjeća i da se boji.

Na drugom zakazanom ročištu Hrvoje Prates se nije pojavio jer je navodno bio bolestan, iako nije dostavio službenu liječničku potvrdu.

…jer bi time kompromitirao brata

Danas se Hrvoje Prates pojavio s novim odvjetnikom Wöfelom koji se odmah pozvao na blagodat nesvjedočenja jer, kako je kazao, “postoji mnogo komentara da brat Hrvoja Pratesa Krunoslav nije govorio istinu u ovom postupku, pa je moguće da će biti pokrenut kazneni postupak protiv Krunoslava Pratesa zbog lažnog svjedočenja. S obzirom na to, Hrvoje kao njegov brat odbija svjedočiti jer bi to moglo teretiti Krunoslava Pratesa”.

Sud se povukao na 10 minuta te je Sudsko vijeće donijelo odluku da Hrvoje Prates može odbiti svjedočenje ali samo o tri konkretna pitanja:
– bravi na vratima garaže,
– ključevima od te brave,
– o mogućnostima ulaska u garažu.

Kazali su da s obzirom na to da ga Sudsko vijeće ne namjerava o tome ispitivati, moguće je početi s ispitivanjem.

…jer je bolestan

U tom trenutku odvjetnik Wöfel pokazuje medicinsku dokumentaciju kao razlog da Krunoslav Prates nije u stanju svjedočiti. U njoj je naveden stres i nemogućnost kompenziranja stresa tzv. ‘burn out sindrom’.

Slijedi nova pauza od 10 minuta nakon čega Sudsko vijeće nalaže da Hrvoje Prates napravi pregled kod sudskog liječnika i to odmah budući da je liječnik prisutan na sudu.

Hrvoje Prates je potom poslan kod sudskog liječnika, te se vraća kroz sat vremena.

Nakon sat vremena počinje ponovna rasprava.

Sudski liječnik je zaključio da je gospodin Hrvoje Prates sposoban svjedočiti.

..jer se ‘ne sjeća’ apsolutno ničega

Hrvoje Prates je konačno ponovno došao na klupu za svjedoke. Svjedočio je pet minuta.

Na sva pitanja je odgovorio da se ne može sjetiti.

Time je završeno ‘svjedočenje’ Hrvoja Pratesa, te je on otpušten kao svjedok iz ovog procesa.

Sud je naložio da Hrvoje Prates mora platiti troškove ročišta na koje nije pristupio ili mora ići 5 dana u zatvor.

Danas nije bilo govora o drugim mogućim posljedicama za Hrvoja Pratesa a na koje je ga sudac Dauster ranije upozorio ukoliko ustraje u lažnom svjedočenju.

Ovaj hrvatskoj javnosti izuzetno zanimljiv proces nastavlja se sutra kada se očekuju nova svjedočenja policijskih stručnjaka.

Izvor: Narod.hr

Odgovori

Skip to content