PERFIDNE FILMSKE MANIPULACIJE

POPULARNA KOMEDIJA: JOŠ JEDAN BOŽIĆ BEZ BOGA – ‘Čudni’ detalji u serijalu filmova Sam u kući

Malo je filmova koji su uspjeli okupiti mnoštvo čitavih obitelji, ‘i staro i mlado’ oko malih ekrana, kao što je to pošlo za rukom serijalu Sam u kući.

U ovom osvrtu zadržati ću se na prva dva dijela koje je radila ista glumačka postava. Mnoštvo komičnih gegova, duhovitih dijaloga i nevjerojatne otpornosti ljudskoga tijela na svakojaku destrukciju, nećete naći u tim količinama nigdje drugdje. Obzirom da je radnja smještana u Badnju večer, televizije serijal emitiraju, logično oko Božića. I tako iz godine u godinu. U izvrsno ispričanoj priči o dječaku koji se hrabro usprotivio, doduše blesavim provalnicima, s pokojom dobrom i plemenitom porukom kao kad Kevin u 1. dijelu predlaže djedici da se pomiri sa sinom i ženi skitnici u 2. dijelu da ‘upotrebljava’ srce, nalaze se i neki ‘čudni’ detalji.

Navedimo neke:

-U 1. dijelu sva očajna Kevinova majka izjavljuje da bi prodala dušu vragu samo da može ponovo biti sa sinom. Ne možemo se oteti dojmu da je umjesto toga rekla da će tjedan dana postiti i moliti na golim koljenima ako pronađe dijete, što bi bilo kršćanski a da time ne bi ‘ubilo’ radnju. Ili je mogla reći da će dubiti na trepavicama ili te rečenice jednostavno nije niti trebalo biti i film bi se svejedno vrtio dalje. No, čini se da ova rečenica ipak nije ovdje slučajno.

-U 2. dijelu je toga još i više, osim već spomenutih pretjerivanja u destrukciji nad ‘blesanima’, četiri cigle kojima Kevin pogađa glavu onog visokog provalnika je stvarno previše čak i za komedije.

-Zanimljivo je da dućan, koji je trebao biti pokraden na Badnjak, vrvi djedovima božićnjacima, jednorozima i vilenjacima a ne recimo jaslicama s malim Isusom.

-Kevin i njegova majka nalaze se u Rockefeler centru kod bora kojemu se dječak moli a ne Bogu!?

-Na vrhu toga bora nalazi se crvena zvijezda petokraka!

ZAKLJUČAK: U tim filmovima nema Isusa, nema Boga, ali ima neviđene destrukcije nad čovjekom – Božjim stvorenjem, ima potencijala za ‘ugovor s vragom’, ima mitoloških bića, poganske molitve stvorenju (boru), tu je i petokraka, pogansko-sotonistički simbol koji kao da na samom kraju otkriva ‘karte’ za one koji ‘imaju oči da vide i uši da čuju’.

Tako to ide, malo po malo, dok narod potpuno ne otupi pa postane normalo čestitati, ne Blagoslovljen Božić, već XMAS. Pitanje je što je sljedeće?
Autor: D. B./dnevno.hr

Odgovori

Skip to content