Branitelji traže ispriku od Josipovića: ‘Prestanite nas vrijeđati i ponižavati!’

DAN nakon akcije branitelja iz Savske “Jedan križ za jedan život” Marko Rakar, poduzetnik i bloger, na svom Facebook profilu podijelio je slike kojima je akciju branitelje usporedio s Ku Klux Klanom.

Na spornoj slici nalazi se Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije, jedan od organizatora braniteljskoga prosvjeda u Savskoj ulici, a na drugoj Ku Klux Klan u akciji paljenja imovine crnaca.

Posebnu težinu toj priči daje činjenica da je Rakar član izbornoga stožera Ive

Josipovića. (Rakaru bi trebalo biti poznato da katolici i useljenici u SAD nisu mogli biti članovi KKK)

Iako je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, dan nakon prosvjeda, kazao da ne bi želio komentirati takve tipove “koji nanose štetu općem dobru“, očekivali su reakciju predsjednika Ive Josipovića. Budući da je Josipović prešutio stavove člana svog izbornog stožera, branitelji iz Savske poslali su mu otvoreno pismo kojim traže ispriku zbog omalovažavanja i ponižavanja:

Poštovani gospodine Predsjedniče,

ovim putem izražavamo svoje duboko nezadovoljstvo izazvano izjavom člana Vašeg izbornog stožera Marka Rakara u vezi braniteljske akcije „Jedan križ za jedan život“. Prema njegovim riječima možemo zaključiti kako značenje i simbolika provedene akcije očigledno nisu prepoznati u Vašem stožeru, stoga Vam ih narednim tekstom želimo razjasniti.

Provedenom akcijom htjeli smo ukazati na nebrigu državnih institucija po pitanju suicida u braniteljskoj populaciji počevši od toga da Ministarstvo branitelja još uvijek nije utvrdilo točan broj samoubojstava koje su počinili branitelji. Budući da nije utvrđena prevalencija navedenih samoubojstava, (broj pojedinih bolesti konkretne populacije u određenom periodu) ne mogu se provoditi niti daljnje mjere nužne za prevenciju braniteljskih suicida, a to su istraživanje karakteristika i rizičnih čimbenika suicida te kreiranje programa njihove prevencije na temelju podataka dobivenih u istraživanjima.

Budući da niti jedna smrt ne ostavlja toliko razorne posljedice na obitelj kao samoubojstvo, smatramo da je ovo problem kojem se Vi kao Predsjednik, zajedno s članovima Vašeg izbornog stožera, trebate posvetiti s punom pažnjom, a ne ga koristiti u sklopu vlastite predizborne kampanje. Stres je jedan od rizičnih psiholoških faktora za počinjenje samoubojstva, a ovakvo omalovažavanje i vrijeđanje hvalevrijedne akcije hrvatskih branitelja predstavlja nam izvor stresa, izravno utječe i na naše psihičko stanje pa prema tome i na vjerojatnost sucida.

Retorika članova Vašeg tima u kojoj se skup hrvatskih branitelja izjednačava s Ku Klux Klanom, u skladu je s politikom nepoštivanja i omalovažavanja hrvatskih branitelja koju su i do sada provodili hrvatski političari te nam ne predstavlja novost.

Budući da se niste očitovali na izjavu člana svog stožera, smatramo da podržavate njegovu izjavu. Dakle, Vi kao predsjednik RH ne utječete na poboljšanje odnosa između političkih elita i hrvatskih branitelja što je razočaravajuće, jer su mnogi hrvatski branitelji zaista očekivali puno više od Vašeg mandata.

Kako ste sada upoznati sa simbolikom omalovažavane akcije i našim mišljenjem o postupcima člana Vašeg izbornog stožera, tražimo od Vas javnu ispriku i očitovanje na izjavu gospodina Marka Rakara.

S poštovanjem,
100% za Hrvatsku

Đuro Glogoški

Izvor: maxportal.hr/croative.net

Odgovori

Skip to content