Olimpijske igre neće se održavati u zemljama koje ograničavaju širenje homoseksualnosti

Međunarodni olimpijski odbor usvojio je mjere kojima će moći stvarati protuobiteljski pritisak na države koje se u budućnosti kandidiraju za domaćina Olimpijskih igara. Njihova antidiskriminacijska odredba sada navodi „seksualnu orijentaciju“ kao zaštićenu kategoriju. Najavljeno je da će Rim biti jedan od kandidata za Olimpijske igre 2024., a Vatikan bi u tom slučaju mogao biti kandidat za neke od olimpijskih natjecanja.

 

Autor: Thaddeus Baklinski

Objava: 12. prosinac, 2014.

Odluka koju je prošli četvrtak donio Međunarodni olimpijski odbor (MOO) omogućit će novi protuobiteljski pritisak na države koje se kandidiraju za domaćina Olimpijskih igara. 8. Prosinca. Međunarodni olimpijski odbor jednoglasno je donio paket opsežnih mjera koje se sastoje od čak 40 preporuka, a nazvane su Olimpijski plan 2020. Mjere uključuju reformulaciju antidiskriminacijske odredbe Načela 6. koje sada navodi „seksualnu orijentaciju“ kao zaštićenu kategoriju.

Domaćinstvo Olimpijskih igara ili „pripadnost Olimpijskom pokretu“, kako to naziva MOO, „zahtjeva udovoljavanje standardima koji su navedeni u Olimpijskoj povelji i priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora.“ Tako da zemlje koje se nadaju biti domaćini Olimpijkih igara u budućnosti, kao što su dva kandidata za Zimske olimpijske igre 2022. – Almaty u Kazakhstanu i Peking u Kini – neće smjeti implementirati zakone koji ograničavaju homoseksualnu propagandu slične onima koje je usvojila Rusija ili bilo koje druge mjere koje imaju za cilj ograničavati širenje štetnog seksualnog ponašanja.

Odredba Načela 6. Olimpijske povelje bit će izmijenjena na način da će u njemu biti navedeno kako „bilo kakav oblik diskriminacije prema državi ili osobi na temelju rase, vjere, politike, roda, seksualne orijentacije ili tome sličnog nije kompatibilno s pripadanjem Olimpijskom pokretu.“

Za vrijeme održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju ruski zakon kojim se zabranjuje homoseksualna propaganda namijenjena djeci postao je točkom prijepora koja je okupila homoseksualne aktiviste u namjeri da spriječe održavanja Igara.

Međutim, prije početka Igara ruski predsjednik Vladimir Putin, iako je izjavio da prakticiranje homoseksualnosti u Rusiji samo po sebi ne predstavlja kažnjivo djelo i homoseksualne osobe su dobrodošle u sudjelovanju i prisustvovanju na Olimpijskim igrama u Sočiju te se mogu osjećati „sigurno i slobodno“, ipak je upozorio homoseksualce da „ostave djecu na miru.”

„Mi ništa ne zabranjujemo niti uhićujemo ljude. Naš zakon ne propisuje kaznenu odgovornost za sudjelovanje u homoseksualnom odnosu za razliku od zakona u nekim drugim zemljama“, rekao je Putin. „Olimpijske igre u Sočiju odvijati će se uz potpuno pridržavanje svega što propisuje Olimpijska povelja, bez diskriminiranja osoba na temelju bilo kojih karakteristika,“ dodao je Putin.

Izgledalo je da se MOO tada zadovoljio takvom vrstom jamstva iako su smatrali potrebnim dati izjavu za javnost: „Same Igre moraju biti dostupne svima, ne smije postojati diskriminacija, a to se odnosi na posjetitelje, službenike, pripadnike medija i naravno sudionike sportaše. Najstrože bi se usprotivili bilo kakvom činu koji bi ugrožavao ovo načelo.“

„S tim u vidu, MOO je dobio jamstva od najviših dužnosnika u ruskoj vladi da se zakoni koji se tiču homoseksualnosti neće primjenjivati na osobe koje prisustvuju ili sudjeluju na Igrama“, rekli su u Međunarodnom olimpijskom odboru.

Na konferenciji za medije koja se održala nakon prihvaćanja Olimpijskog plana 2020., Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach dotakao se spornog pitanja homoseksualnosti bez da ga stvarno imenuje.

„Za mnoge članove zasigurno nije bilo jednostavno prihvatiti neke od preporuka. Neki su se možda nadali da za neke teme neće biti preporuka ili da će one biti u nekom drugom obliku.“, rekao je Bach.

„Neovisno o njihovim vlastitim interesima i stavovima odlučili su doprinijeti uspjehu Olimpijskog plana 2020. Zato izuzetno poštujem ono što su članovi MOO-a učinili.“, zaključio je Bach.

Izvor: Lifesitenews.com/zdravstveniodgoj.com

Odgovori

Skip to content