Kukuriku koalicija ruši sve negativne rekorde

82% GRAĐANA SMATRA DA IDU U LOŠEM SMJERU – Rekordna nepopularnost Kukuriku koalicije – HNS podržava 1,2% građana

Prema istraživanju IPSOS Pulsa izrađenom za potrebe Nove TV, čak 82 posto ispitanika misli da zemlja ide u lošem smjeru, a suprotno misli samo 11 posto. Ne zna njih 7 posto.

Vladinoj politici ne vjeruje 79 posto građana, a to je već mjesecima jednak broj. U Vladinu politiku vjeruje 17 posto građana, a ne zna njih 4 posto.

Ovaj pesimizam nije iznenađenje, već mjesecima sličan postotak birača misli kako Hrvatska ide u lošem smjeru. Prema istom istraživanju, HDZ je krajem godine najpopularnija stranka s potporom 26,9 posto, a SDP je godinu završio na 18,7 posto. Treći je SDP-ov “derivat” ORaH s potporom od 16,6 posto. Da su danas izbori, pojedinačno nijedna stranka ne bi prešla izborni prag od 5 posto, a njemu je najbliže Kujundžićeva Hrvatska zora s 4,9 posto podrške. HNS, koji drži najvažnije resore u državi, na skromnih je 1,2 posto. Od njih je popularniji i HSU i HSP.

Iako HDZ, pogotovo u kombinaciji s koalicijskim partnerima ima razloga za zadovoljstvo zbog prvog mjesta u anketi izrađenoj na uzorku od 976 ispitanika, realno treba reći da ih podržava tek svaki četvrti birač.

Unatoč ovim poraznim rezultatima, ministri su i dalje zadovoljni svojim radom. Prilikom treće obljetnice pobjede Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima Grčić je optimist, a ministar Matić sebe ocjenjuje čistom peticom. Većina ostalih daje si ocjenu vrlo dobar.

Pesimizam vlada u Hrvatskoj od onoga trenutka kad su građani shvatili da ova Vlada, unatoč poklonjenom povjerenju, ima više kapaciteta za svjetonazorske probleme nego za izlazak iz krize i provođenje strukturnih reformi. To je bilo već krajem prve godine mandata i nepovjerenje se produbljuje. Međutim, osim građanske apatije, svaku promjenu otežavaju okoštale strukture i izborni zakon koji im ide na ruku.

Izvor: Narod.hr

Odgovori

Skip to content