Nikolu Teslu ubio Hitlerov superkomandos Otto Skorzeny

PRIZNANJE    Otto Skorzeny, Hitlerov komandos koji je među ostalime oslobodio Mussolinija iz zatvora, ubio je Nikolu Teslu zadavivši ga vlastitim rukama.

Otto Skorzeny bio je Hitlerov superkomandos koji je proveo većinu života nakon Drugog svjetskog rata u bijegu i u tranzicijskim zemljama nudeći svoje usluge plaćenika ili koordinatora plaćenika.

Alternativni povjesničari ukazuju na dokaze i  svjedočanstva da je radio sa CIA pa je jedno vrijeme čak proveo i u SAD-u kao stolar. Tam o je upoznao Erica Bremena kojemu je eventualno dao svjedočanstvo o svom životu kao i stotine fotografija kao dokaz za njegove tvrdnje.

Među priznanjima bilo je i ono da je osobno ugušio Nikolu Teslu 6. siječnja 1943. uz pomoć nacističkog kolege Reinharda Gehlena. Tesla je tada imao 86 godina, a prijevarom je nekoliko dana prije ishodio detalje o njegovim otkrićima. Nakon ubojstva sadržaj njegova sefa dostavljen je Hitleru kako bi se istražila moguća superoružja za Reich. SAD ih je povratio natrag krajem rata u sklopu operacije Paperclip. Skorzeny je koristio alias Frank Edward P****** (prezime je zatajio Berman koji navodno štiti Skorzenyevu kćer), a Reinhard Gehlen se predstavljao kao Hank Janowicz. Predstavljali su se kao agenti američke vlade koji su tražili obrambena oružja za rat, što je potvrđeno podacima iz hotela.

Teslin vjerni  asistent George Scherff pronašao ga je u njegovoj hotelskoj sobi 8. siječnja 1943. Istraga FBI i Office of Alien Property zaplijenila je sve njegove dokumente i predmete i potisnula detalje o njegovoj smrti.

Skorzeny – komandos

Skorzenyjeve prve operacije bile su organiziranje neuspješnog pokušaja dizanja ustanka plemenskih vođa u Iranu što je zvano Operacija Franz,  sudjelovanje u špijunskim aktivnostima protiv Britanaca u Nizozemskoj i razmatranje mogućnosti napada na sovjetska industrijska postrojenja iza Urala što je kasnije napušteno. U srpnju 1943. pozvan je, zajedno s još nekoliko istaknutih časnika, na razgovor kod Adolfa Hitlera u Glavni stožer. Skorzeny je bio Hitlerov veliki obožavatelj i uspio je ostaviti dobar dojam te je među pozvanima on izabran za operaciju pronalaženja i oslobađanja Benita Mussolinija, fašističkog diktatora kojeg su nove talijanske vlasti smijenile i zatočile.

Mussolini je bio zatočen u zatvoru Maddalena kraj Sardinije no uskoro otkrivaju da je potajno premješten u zimski sportski centar Grand Sasso na visini od 2000 metara. Na takvoj visini nije bilo moguće iskočiti padobranima pa su se njemački komandosi morali spustiti avionima na malenom prostoru i teško pristupačnom terenu. Dvanaestog rujna 1943. komandosi su sletjeli i zauzeli hotel u kojem je Mussolini zatočen bez ijednog ispaljenog metka. Nekoliko dana kasnije i Mussolinijeva obitelj je prevezena na sigurno, a Hitler je postavio Mussolinija na čelo Talijanske Socijalne Republike.

Nakon toga Skorzenyju je povjereno organiziranje hvatanja Josipa Broza Tita i uništenje vrhovnog zapovjedništva partizanskog pokreta otpora u Jugoslaviji. U svibnju 1944. u desantu na gradić Drvar njemačke snage pod zapovjedništvom generala Lothara von Rendulitza su uspjele uništiti većinu tamošnjih partizanskih snaga, ali nisu uspjeli uhvatiti Tita.

Odgovori

Skip to content