SPLIT: PREDSTAVLJENA KNJIGA IZVORIŠTE DRAGANA VRANJEŠA

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Podstarana, Hrvatske udruge Benedikt i RK IPA Splitsko-dalmatinskog, 11. veljače, u prepunoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu predstavljena je knjiga Izvorište autora Dragana Vranješa, umirovljenoga hrvatskog branitelja. Uz autora o knjizi su govorili dr. sc. Vlado Nuić, pjesnik Mate Karadža i urednica knjige Dragica Zeljko Selak, novinarka i spisateljica. Program je vodio dr. Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, a okupljene je uime RK IPA Splitsko-dalmatinska pozdravio predsjednik Slobodan Marendić, a uime nakladnika OMH Podstrana Zoran Jurišić. U glazbenom dijelu nastupio je bend Pink Panter. Dio prihoda darovan je u humanitarne svrhe za potrebe udruge roditelja za djecu s tjelesnim teškoćama u razvoju Anđeli. 

Knjiga Izvorište je poetsko-prozni zapis našega vremena, ispis srca Dragana Vranješa, sudionika Domovinsko obrambenog rata. To je potresna priča o teškom životu dalmatinskog čovjeka, o iseljavanju, o emigraciji, tehničkom napretku, potresna ispovijest o današnjoj i poslijeratnoj stvarnosti, u kojoj nevidljiva ruka pokreće zlo i ranjava poštene ljude, poštene branitelje.

On bez straha priča i o pojedincu koji površno žive svoju vjeru, o lažnom moralu, koji je sve više zaokupio naše duše, govori o braniteljskoj depresiji, /nema snage više da se brani/ nema snage da i dalje živi/ nema snage ne umrijeti/sam je strah u sebi samom/, o malom običnom čovjeku, kao i o korumpiranim moćnicima, političkim manipulatorima, vještim prevarantima, o bešćutnosti, o ljudskoj nezasitnosti, pohlepi i bahatosti. Unatoč sanzi i nepobjedivosti neprijatelja svake vrste, te svakog ponavljanja i oživljavanja trauma autor u sebi nalazi snage pretočiti svoju bol u pjesmu i priču. On jasno i britko daje obzorja i zrcalo vremena u kojem živimo, dok ponosno pjeva, o ljepoti ljubljene mu Domovine.

Autor, izmjenjujući poetsko prozni zapis, povezuje i ljudsko i nadljudsko, mijenja raspoloženja, pa onda kad ne može misao izreći u prozi, on je, bilo da je radost ili bol, pretvara u pjesmu.

IMG_0783_Vranjeu0161_dvorana

Priča, ispričana jednostavno, iz duše, ne s ciljem da bude umjetničko i beletrističko djelo, već kao titraj unutrašnjih struna i sugestivna poveznica sa istomišljenicima i istopaćenicima. Zbog njegove iskrenosti i duboke uronjenosti u tematiku priča se poput lavine izlila iz njegovog napaćenog srca. Kao kakav slikar u doba realizma, on slika hrvatsku stvarnost… Kad sve postane beznadno, ipak nije sve izgubljeno jer je iznad svega Božje svevideće oko i utjeha.

Predstavljajući knjigu dr. Vlado Nuić je kazao da autor predstavlja neobično pisanu biografiju osobe koja javno priznaje tko je on za sebe, tko je on u okruženju i na koji način se pojedinci snalaze u ozračju Lijepe Naše i u trenucima ratnih zbivanja ali i u okolnostima mira. On kao ograničeno biće katkada gubi nadu ali iz tog beznađa brzo se vraća, pa kao uvjereni vjernik bilo stihom, bilo prozom šalje poruku da se isplati raditi za dobro sebe i svog hrvatskog naroda.

Recenzenat Mate Karadža istaknuo je da je knjiga Izvorište prvi Vranješev biser iz hladne vode, koji vri iz dubine, dublje od najdubljeg morskog dna, iz utrobe majke zemlje, iz srca – i srca. U izvoru je sam čovjek, pisac pa pjesnik, kasnije u stvarateljskoj bujici on sam postaje priča, svoja pjesma, na ušću i pisac i pjesnik.

Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content