IVICA ŠOLA: Eh, da je problem samo Elizabeta Gojan…

Ponašanje novinarke HRT-a Elizabete Gojan prilikom predsjedničke inauguracije Kolinde Grabar Kitarović, kada ju je posprdno nazivala “alfa ženkom” koja muze krave i vozi traktor, samo je uzorak na temelju kojega se može progovoriti koja riječ o odnosima Prisavlja i politike.

Tijekom mandata bivšeg predsjednika mnogi su novinari HRT-a trčali na Pantovčak prof. Josipoviću “izvještavati” ga o svojim kolegama, neki bi rekli “cinkali” o stanju u kući, dok je Kosoričin HDZ bio na vlasti. Je li među njima bila i Elizabeta Gojan, ne znam. Ali da su ti isti nakon dolaska Kukuriku koalicije bili nagrađeni novim koeficijentima, uredničkim mjestima i emisijama, to je prema tamošnjim izvorima veoma izvjesno.

Sprega novinara/ki i politike

Sprega novinara/ki i politike je konstanta na Prisavlju, što je najbolje pokazala publika bježeći drugim izvorima informiranja. Elizabeta Gojan svakako nije mogla skriti neki čudan jal što Ivo odlazi. U svakom slučaju, kada neki novinar poraz nekog kandidata doživi kao svoj, govori kakav je novinar. A na HRT-u to rade i jedni i drugi. I međusobno se osvećuju, dok narod plaća ovo njihovo “novinarstvo”, zapravo agitprop lijevih i desnih. I bez ovog neprofesionalnog i, prije svega, nekulturnog ponašanja prema vlastitoj publici pred kojom ismijava predsjedničke simbole (lentu) i novu predsjednicu, HTV je već više puta navijačkom selekcijom vijesti i gostiju pokazao da je slika hrvatske politike, a ne medijska kuća, gdje se na narodnoj grbači smjenjuju HDZ i SDP, gdje svaki predsjednik ima svog novinara/novinarku, kao i svaka stranka. K tome, za bivšeg predsjednika nije tajna da je imao velik utjecaj na Prisavlju, što će on, razumljivo, demantirati. Ali tu se već mota i Karamarko, pa će, ako pobijedi on, postavljati svoje – gojanice. I tako već dva desetljeća gledamo istu “gojanijadu” kao neku lošu beskonačnost u kojoj se sve stalno mijenja i smjenjuje da bi sve ostalo isto. Zato “slučaj Gojan” predstavlja manje ili više incidentni kontinuitet na HTV-u. Nju nemaju pravo kritizirati oni na HRT-u što rade za “drugu stranu” koja, prema svemu sudeći, dolazi na vlast, i samo će jedne gojanice zamijeniti drugima.

Na HRT-u imaju skrbnike

Nisam pao s Marsa pa da ne znam da novinar mora imati kontakte i izvore među političarima i strankama. Ali na HRT-u nemaju izvore i kontakte nego skrbnike koji ih postavljaju, određuju plaće i sinekure, drže ih u šaci takvom politikom kadroviranja i nagrađivanja. Cijeli je problem HRT-a, dakle, što dobar dio tamošnjih novinara ne nagrađuju gledatelji, nego politika. HRT ne radi informativni program za narod, za gledatelje, nego za Pantovčak i Banske dvore. Skandalizirati se nad nedjeljnim neukusima i neskrivenim prijezirom Elizabete Gojan ima smisla samo ako se sama Elizabeta Gojan kontekstualizira kao mnogo dublji problem, kao problem novinara kojima političari nisu izvori ili sugovornici za ostvarivanje interesa javnosti, nego skrbnici i sponzori koji svoje sponzoruše nagrađuju kao i svaki “skrbnik”. Zato, bez brige, kada se promijeni vlast čekaju nas novi gojani i gojanice koji su već sada u niskom startu. Jedina razlika je što će, namjesto zastave duginih boja, opet “u modu” doći trobojnica, a sve drugo će ostati isto – samo propaganda i agitprop.

Autor: Ivica ŠOla/glas-slavonije.hr

2 comments

  1. Ante

    Solin komentar nije promasaj, vec puni pogodak. Novinari nemaju SAVJEST, ne pisu RADI potreba naroda, vec zbog opstanka ulizujuci se ekonomskim i politickim mocnicima.
    Dok STRAH i Neznanje dominiraju medijima, narod ce lutati bespucima.
    U RH postoji kriticna masa znanstvenika, umjetnika, ali nema timova, udruga iz kojih zraci dobro, istina i lijepo, vec “one man show”!
    Zasto?

  2. Sova mudra

    Promašena i nekorektna usporedba i izjednaćavanje lijevih i desnih novinara na Hrt-u! Umjesto da osudi bezobrazne komentare na prijenosu Inauguracije i to obradi Šola na neki način to opravdava navodnim istim takvim komentarima koje su imali ili će imati s promjenom vlasti neki navodno desni novinari na Hrt-u! Koji su to desni na HRT-u? Pa sve ih je ili gotovo sve pomela Radmanova metla što i Šola zna!!! Zašto onda takav tekst?? Razlog je oonaj za koji on optužuje novinare na HRT-u- po nečijoj naruđbi, a protiv nekoga!

Odgovori

Skip to content