(VIDEO) TOMAC U BUJICI: Realizira se Milanovićeva ‘Ili mi, ili oni’

U prosvjedu protiv branitelja realizira se Milanovićeva ‘Ili mi, ili oni’

Zašto HTV nije prenio prizor u kojem predsjednica ljubi hrvatsku zastavu? U tom trenutku kao da je poljubila sve Hrvate

Znanstveni skup Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti “Dan kada je nastala država Hrvatska 1991.” komentirao je i prof. Zdravko Tomac u emisiji Bujica.

“Ja sam za to da se Dan državnosti vrati na 30. svibnja. Tada je konstituiran prvi višestranački Sabor nove Republike Hrvatske. To je trebalo ostati. Međutim, nastala je velika igra kad je došla koalicija na čelu s Račanom. Nisu htjeli da baš taj kad je pobijedila koalicija HDZ-a , već su Dan državnosti premjestili na 25. lipnja”, rekao je Tomac.

Zanimljivo, ukazao je Tomac, na taj je datum koalicija SDP-a izašla iz Sabora, jer su od predsjednika Franje Tuđmana tražili da se unese mogućnost udruživanja u novu Jugoslaviju. „Kada to Tuđman nije dopustio, demonstrativno su napustili Sabor“, rekao je Tomac.

Naglasio je kako je u našoj politici još uvijek uvelike zastupljeno mišljenje da je Domovinski rat bio građanski rat s podijeljenom odgovornošću.

“I danas je Vesna Pusić u Vladi koja je tvrdila da je se radilo o dogovornom ratu radi komadanja BIH. Ti su i pokušali spriječiti presudu koji je donio međunarodni sud pravde. Hrvatsko nacionalno etičko sudište smo i osnovali kako bismo pokazali da je državni vrh radio veleizdaju”, rekao je Tomac.

Dodao je kako Sabor mora staviti sve na svoje mjesto i jasno utvrditi da je agresija počela prije nego što se stvorila nova i prva hrvatska vlast koja je, naglašava, i stvorena kako bi se mogli obraniti od agresije.

Na skupu HAZU-a prisustvovao je bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

“Prema Milanovićevim izjavama, Bajić je njegov prvi kandidat. Izbor dva suca neće bit moguć između kompromisa HDZ-a i SDP-a. HDZ ne smije napraviti pogrešku, mora se dogovarati oko nekih drugih imena, a ne glasati za Bajića zbog uloge u Lex Perković kad je opstruirao s državnim vrhom presudu njemačkih sudova i kad je trebao zastupati njemačke interese, radio je protiv njih, kao i protiv hrvatskih interesa”, ukazao je Tomac.

Tomac je zapazio kako je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović već i u svojoj poslanici na inauguraciji rehabilitirala hrvatsko domoljublje kao nešto najbolje i najveće.

“Naći će se pred teškim izazovima i otporima i moramo joj dati podršku. Nema pomirbe s onima koji rade protiv hrvatske države. Zalažem se za još jednu pobjedu, potrebna je nova vlada i parlament, tek onda će moći ići i na širu pomirbu”, rekao je Tomac.

Smatra kako treba ukinuti Ured bivšeg predsjednika. Smatra kako će se Mesićev ured ukinuti i prije dolaska na vlast Karamarkove Vlade.

Tomac je podržao Đuru Glogoškog i prosvjed branitelja. Smatra kako se u najavljenom prosvjedu Occupy Croatia protiv branitelja realizira Milanovićeva rečenica „ili mi ili oni“. Dodaje kako Milanovićeva vlada nije spremna prepustiti vlast pa će izazivati sukobe na koje se ne treba obazirati.

Voditelj i urednik Velimir Bujanec prenio je zapažanja fra Joze Zovke koji je Kolindino ljubljene zastave na inauguraciju usporedio s ljubljenjem svih Hrvata. Tomac je zapazio kako taj trenutak nije prenijela hrvatska televizija. Također, fra Zovko je ispričao kako je nakon blagoslova Ureda predsjednice u kojem je osjetio neopisivu svježinu, radost i čistoću zraka.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content