Predstavljanje knjige „Slučaj Perković: spašavanje zločinačke budućnosti“ u Trogiru

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u petak, 27. veljače 2015., s početkom u 18.30 sati u Crkvi svetog Dominika u Trogiru, održat će se predstavljanje knjige „Slučaj Perković: spašavanje zločinačke budućnosti“ autora prof. dr. sc. Josipa Jurčevića, povjesničara.

Knjigu će predstaviti sam autor prof. Jurčević te će održati prigodno predavanje na teme obrađene u knjizi.

U knjizi „Slučaj Perković: spašavanje zločinačke budućnosti“ autor bez zadrške navodi čitav niz imena i prezimena iz izvršne vlasti, od vrha pa do takozvanih tajkuna, lopova i pljačkaša državne imovine i dobara. -Sve dok se s tim ne suočimo nećemo se moći osloboditi zločinačke budućnosti. Raspad komunizma u Europi nije se dogodio neočekivano. Tadašnji sustav i njihove službe vrlo dobro su se pripremile za sve procese uključujući i srbijansku oružanu agresiju. Jedina od istočnoeuropskih zemalja koja se uspjela barem donekle riješiti te strukture je bivša istočna Njemačka, ali ne zahvaljujući svojoj unutarnjoj snazi, već snazi zapadne Njemačke koja je lustrirala sve pripadnike tajnih službi i onih koji su se kompromitirali. No, vidimo da i tamo jedan duh komunizma još uvijek živi, a traje i problem integriranja istočnih dijelova njemačke na zapadni, odnosno europski pluralni standard.

U knjizi se otvara cijeli niz tema koje su bile prešućene, poput političkih likvidacija sa političkim motivima nakon 1990. godine, pa su obrađeni slučajevi primjerice Mire Barišića, Ante Paradžika, Ludvika Pavlovića i ostalih. Otvara se pitanje uloge službe državne sigurnosti u otimanju teritorijalne obrane Republike Hrvatske, prodavanju oružja Hrvatskoj po višestruko većim cijenama i tko se na tome obogatio. Tadašnji pomoćnici MUP-a koji su bili zaduženi za oružje danas su među najbogatijim ljudima u Hrvatskoj. Trag opljačkanog novca vodi preko europskih država do američkog kontinenta i tu su jasna imena i prezimena.

Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content