POTOP OBRANE ‘UDBAŠA’

Evo zašto sudac Dauster ‘briše pod Nobilom’ i zašto se Perković rasplakao

Perković nije zaplakao zbog sina Saše, već zbog činjenica da mu on više ne može pomoći jer više nije savjetnik predsjednika i jer nema moć koju je imao, smatra Peratović

Josip Perković doista je tijekom suđenja zaplakao na spomen svog sina Saše, a sudac Dauster uistinu je ismijao Perkovićevog odvjetnika Antu Nobila zbog neprofesionalnosti, neinteligentnih primjedbi i pitanja tijekom zadnjih nekoliko dana na sudu u Muenchenu, dobili smo potvrdu od naših izvora koji prate što se događa na sudu u Bavarskoj.

No, te medijski izuzetno atraktivne činjenice objavili su tek rijetki portali, a prešutjeli su ih HTV, Večernji list i ostali mediji takozvane glavne struje (što je posve nelogično jer bi atraktivne i potencijalno vrlo čitane vijesti svi trebali htjeti objaviti).

Sina ‘gurao’ u špijune, iako on nije za to

Što se u stvari događa na sudu u Muenchenu, zbog čega je Josip Perković zaplakao i zašto sve više onih koji prate suđenje u svojim komentarima figurativno primjećuju da predsjednik sudskog vijeća sudac Dauster ‘briše pod sudnice s Antom Nobilom’, upitali smo Željka Peratovića, istraživačkog novinara i publicistu koji već godinama istražuje ‘slučaj Đureković’, čiji intervju s Pavlom Gažijem je dio dokazne dokumentacije na sudu u Muenchenu, koji je surađivao s njemačkim autorima dokumentarnog filma ‘Ubojstva u Titovo ime’ i koji je potencijalni svjedok na suđenju Perkoviću i Mustaču.

”U stalnom sam kontaktu s ljudima koji sjede u sudnici: njemačkim novinarima koji svakodnevno prate suđenje te s našim emigrantima koje suđenje zanima pa znam koji mediji pišu istinu sa suđenja, a koji ju izvrću ili falsificiraju.

Istina je, dakle, da je Perković zaplakao kada su odvjetnici upitali Božu Vukušića je li njegov sin Saša uništavao dokumentaciju povezanu sa slučajem Đureković. Božo je odgovorio da je to vjerojatno istina. Pouzdano znam da je Saša Perković bio ovih dana u Muenchenu. Ne znam je li se sastao s ocem. No uvjeren sam da Josip Perković nije zaplakao zbog sina, već zbog činjenica da mu sin više ne može pomoći jer više nije savjetnik predsjednika Republike i jer nema moć koju je sve donedavno imao. Uvjeren sam da Josip Perković godinama zloupotrebljava svog sina. Ugurao ga je u posao koji očito nije za njega. Perković stariji to je učinio samo zato da bi mu vlastiti sin štitio leđa. A da je Perković mlađi posve promašio profesiju, najbolje je potvrdio slučaj Zagorec, odnosno činjenica da je Saša uprskao specijalni zadatak na kojega ga je poslao Stipe Mesić. Poznato je, naime, da je Zagorec snimio Sašu Perkovića za vrijeme ‘tajnog susreta’ održanog na Mesićev poticaj, što je dokaz Sašinog dilentatizma i neprofesionalizma. To je blamaža nakon koje bi bilo kojem drugom ozbiljnijem špijunu završila karijera”, smatra Željko Peratović.

Sucu se Nobilo popeo navrh glave

Dodaje potom i da su posve istiniti navodi pojedinih portala koji su, za razliku od velikih medija, pisali da sudac Dauster učestalo opominje, upozorava te otvoreno ismijava najeksponiranijeg Perkovićevog branitelja.

”Sudac Dauster smije se Nobilu jer mu je posve jasno da on, u nedostatku argumenata i dokaza, uporno pokušava omalovažiti jednog od ključnih svjedoka – Božu Vukušića. A budući da je obrana i tijekom prva tri dana Vukušićeva svjedočenja vrijeme trošila isključivo na pokušaje njegove kompromitacije, suca Daustera, ali i druge suce, ista taktika sada iscprljuje i iritira. Sudac Dauster bio je u sudskom vijeću na suđenju Pratesu, svakodnevno dobiva informacije iz hrvatskog tiska pa prepoznaje taj mentalitet kojega zastupa Nobilo. Za razliku od hrvatskih sudaca, Dauster je suveren i ne dozvoljava ono što Nobilu dopuštaju na hrvatskim sudovima: da omalovažava svjedoke, pritišće suce te da kroz medije i političke pritiske konstantno utječe na sud. To u Njemačkoj ne prolazi. Zato Nobilo u Muenchenu ispada smiješan, zato ga sudac stalno upozorava i zato mu se u sudnici smiju. Očito je da se Perkoviću obrana raspada, sve je jasnije da su u katastrofalnoj situaciji, jer je svjedok – kojega žele diskreditirati – donio važne i autentične dokumente koji ruše njihovu obranu”, podvlači Peratović.

Njemački odvjetnici Perkovića strahuju od porezne

Novinar koji godinama istražuje pozadinu ubojstva Stjepana Đurekovića te druga ubojstva s potpisom Udbe, pojašnjava potom zbog čega su Nobilo i Perković sada pritisnuti uza zid te zbog čega postaju nervozni.

”Malo je poznato da je najpoznatiji Perkovićev odvjetnik Bayer tražio da mu Saša Perković potpiše punomoć za zastupanje njegova oca. Inzistirao je na tome jer je smatrao da mu je Saša garancija da će obrana biti plaćena legalno, od strane države Hrvatske, jer je Saša u to vrijeme bio ključni čovjek predsjednika države. Najpoznatiji bavarski odvjetnik Ufer odustao je, pak, od zastupanja Perkovića onog trenutka kada je doznao da država Hrvatska neće legalno plaćati obranu Josipa Perkovića. Poznato je da je sud, nakon čudnog i izmijenjenog Pratesovog iskaza, zatražio pretres prostorija njegovih odvjetnika. Njemački odvjetnici, u ovakvoj situaciji, imaju sve više razloga za bojazan da bi im mogli pretrasati ured, a imaju razloga, po svemu sudeći, strahovati i od porezne kontrole. Ako porezna zatraži provjeru poslovanja i računa i ako uvidi da se Perkovićeva obrana financira nekakvim ilegalnim kanalima, njemački odvjetnici mogli bi stradati. Zato je Ufer i odbio Perkovića i zato je pitanje kako će i do kada će ostali njemački odvjetnici braniti Perkovića i Mustača. Osim toga, postoje informacije da će se uskoro sudu otvoriti i arhiva u Beogradu te da će sud dobiti i mikrofilmove na kojima su snimljeni dokumenti UDBE u Hrvatskoj iz Srbije. Ti dokumenti mogli bi posve rasvijetliti situaciju, a ti dokumenti, po svemu sudeći, nikako ne idu u prilog Nobilu, Perkoviću i Mustaču, zaključuje Paratović.

Pokušali smo doznati što o sve učestalijim opomenama suca Daustera na račun obrane te o izgledima svog klijenta kaže odvjetnik Ante Nobilo, no gospodin Nobilo se nije javljao na naše pozive.

Autor: Damir Kramarić/direktno.hr

Odgovori

Skip to content