Noćna mora s genetski modificiranim embrijima se ostvaruje!

Noćna mora s genetski modificiranim embrijima se ostvaruje! Trebamo vašu pomoć!

Andrea Wiliams, direktorica organizacije Christian Concern, uputila nam je apel za potpisivanje peticije protiv zakonskog prijedloga koji će, ukoliko prođe glasovanje u Gornjem domu britanskog parlamenta, omoućiti stvaranje genetski modificiranih embrija s 3 biološka roditelja! Imamo vrlo malo vremena jer glasovanje je sutra, 24. veljače. Radi se o velikom, opasnom koraku za čovječanstvo koji znači da će genetski kod tih osoba biti promijenjen i prenesen na druge generacije. Nitko ne može predvidjeti kakve će biti posljedice ovog postupka. Ne radi se samo o unutarnjem pitanju Velike Britanije već o međunarodnom pitanju jer ukoliko se takva praksa ustabili, vrlo brzo prijeći će granice Velike Britanije. Zbog toga vas molimo, gdje god da jeste, u kojem god dijelu svijeta, kontaktirajte što veći broj članova Gornjeg parlamenta Velike Britanije i tražite od njih da zaustave ovaj prijedlog zakona ili da ga barem odgode. Prenosimo tekst peticije.

Opširnije informacije o svemu možete pronaći u tekstu koji smo prethodno prenijeli: http://zdravstveniodgoj.com/news/nocna-mora-britanski-eticari-ozbiljno-zagovaraju-samorazmnozavanje-i-embrije-nastale-od-cetiriju-roditelja

Svaki ljudski embrij je čovjek. Dio je ljudskog roda od trenutka začeća i kao takav zaslužuje apsolutno poštovanje.

Zbog toga moramo učiniti sve što je moguće kako bi spriječili kontroverzni prijedlog zakona o kojem će Parlament Velike Britanije glasovati 24. veljače 2015., a kojim se predlaže ozakonjenje stvaranja embrija s genetskim materijalom tri roditelja.

Izglasavanje tog prijedloga ozakonilo bi kombiniranje genetskog materijala iz jajašca dviju majki. Tako bi se stvorila nova vrsta ljudskog embrija.

Zagovornici ovog prijedloga zakona smatraju da bi on bio rješenje za mitohondrijske bolesti. Mitohondriji su dijelovi stanice koji proizvode energiju, a sadrže malen dio genetskog materijala stanice (veći dio je u jezgri). Oštećenje genetskog materijala u mitohondrijima majke prenosi se na potomstvo te uzrokuje mitohondrijske bolesti.

Protivljenje prijedlogu o stvaranju embrija s genetskim materijalom tri roditelja stiglo je sa svih strana svijeta, od pojedinaca pa do civilnih i vjerskih organizacija.

Pročitajte njihovo objašnjenje zašto bi se ovaj prijedlog trebao zabraniti na svjetskoj razini.

Niti jedna od navedenih tehnika ne liječi mitohondrijske bolesti. One će se i dalje nasumično pojavljivati kod rođenja. Ove tehnike bi se mogle koristiti samo kod roditelja kod kojih je već identificiran rizik začeća djeteta s mitohondrijskom bolesti.
Trenutni prijedlozi ni na koji način ne pokušavaju izliječiti već bolesnu djecu, već stvaraju potpuno novu vrstu ljudskog embrija čiji će genetski materijal nastati iz genetskog materijala dviju žena (DNA iz stanične jezgre majke i mitohondrijska DNA od donora).
Tehnika uključuje prijenos mitohondrijske DNA od donora, što će stvoriti potpuno novu genetsku liniju koja će se prenijeti i na potomke tog djeteta. Iako je genetski materijal iz mitohondrija vrlo malen, potomci će u ovom slučaju imati tri biološka roditelja.
Preporučene tehnike su nedvojbeno genetska modifikacija zametka (za razliku od postnatalnih terapija kao što su transfuzija krvi i donacija organa) i kao takve, promjene bi prešle na buduće generacije s potpuno nepoznatim posljedicama.
Doniranje jajašaca može izazivati ozbiljne posljedice na zdravlje žene, budući da stimulacija jajnika zahtjeva agresivnu hormonalnu stimulaciju koja, između ostalih komplikacija, može dovesti do sindroma hiperstimulacije jajnika s fatalnim posljedicama.
Modifikacije ljudskih jajašaca i ranih embrija pomoću zahvata koji utječu na potomstvo su zabranjene međunarodnim deklaracijama i konvencijama kao što su:

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) Opća Deklaracija o ljudskom genomu i ljudskim pravima koja u čl. 24 upozorava kako se genetske intervencije na zametnim stanicama mogu smatrati praksama koje su u suprotnosti s ljudskim dostojanstvom.
Vijeće Europe u Konvenciji o ljudskim pravima i biomedicini u čl. 13 ukazuje na stav da se intervencije kojima se želi modificirati ljudski genom mogu se koristiti samo u preventivne, dijagnostičke ili terapeutske svrhe i to samo ako njihov cilj nije povezan s bilo kakvom modifikacijom genoma potomaka“.
Povelja o temeljnim pravima Europske Unije u čl. 3 govori o zabrani eugeničkih postupaka u području medicine i biologije, osobito onih čiji je cilj selekcija ljudi na temlju genetskih osobina.
Molimo vas da potpišete peticiju upućenu Gornjem domu britanskog parlamenta: http://www.citizengo.org/hr/18960-zaustavimo-prijedlog-o-genetski-modificiranim-embrijima-s-3-bioloska-roditelja

Za one koji žele znati više:

Peticija je promovirana od:

Corethics.org

Christianconcern

Preciouslife

Izvor: zdravstveniodgoj.com

Odgovori

Skip to content