Stotine Splićana u bdjenju pred moćima svete Terezije Avilske

Samo je Bog dostatan! – geslo je svete Terezije Avilske koje već stoljećima nadahnjuje vjernike diljem svijeta. Za jednu od najvećih duhovnih mističarki, ujedno i prvu crkvenu naučiteljicu (što je bilo gotovo nevjerojatno), kažu da je bila srcem u nebu, a nogama čvrsto na zemlji. Stoga nije slučajno da je baš relikvija njezina stopala u povodu 500. obljetnice njezina rođenja došla u naš grad.

Uistinu je začuđujuća njezina povezanost sa Splitom. Naime, sveta Terezija osnovala je u svojoj reformi karmelićanskog reda 16 strogih samostana. U prvom koji je osnovala trenutno služi 30 redovnica, 26 Španjolki i četiri strankinje, sve četiri Splićanke! I dok tri sestre Mladineo, Mihaela, Gabriela i Estera, te Edita od Križa zasigurno u Avili mole za svoj grad, stotine Splićana provele su u bdjenjem pred relikvijama svetičina stopala kod karmelićana u crkvi sv. Mihovila na Kamenu.

– Sveta Terezija bila je prava žena! Odvažna i hrabra, te se često usudila napraviti stvari koje ni muškarcima nisu padale na pamet. Pisala je papi i upozoravala ga na uzaludnost ratovanja i borbi za teritorij. U prevrtljivim i teškim vremenima djelovala je među bogatima i siromašnima, a iz hladnih samostanskih zidina upozoravala je na dostojanstvo svakog ljudskog bića. Zahvaljujući svojim bogatim duhovnim iskustvima, iako je bila takorekuć polupismena, njezina djela klasici su španjolske književnosti, a štuju je i kršćani i protestanti, te je kao važnu osobu ljudske povijesti i duhovnosti priznaju sve veće religije – poručio je otac Anto Knežević.

– Otkad sam slučajno pogledala španjolski film o svetoj Tereziji, moj se život u potpunosti promijenio. Uvijek sam bila vesela i bučna, pa su mi šutnja i molitva dobili sasvim novo značenje. Nisam ni sanjala da ću imati priliku moliti se pred ovim relikvijama, duša mi je puna…- rekla nam je Veronika, jedna od mnogobrojnih vjernica, koja je na jutarnju molitvu povela i svojih dvoje mališana.

Supružnici Karla i Roberto nisu dvojili, te su pred relikvijama molili do dugo u noć.
– Ovo je izvrsna prilika, pogotovo u korizmi, za malo zastati nad sobom i promisliti. Molitva svete Terezije, “neka te ništa ne uznemiruje, sve prolazi, sve se mijenja, samo Bog dostaje”, izvrsna je poruka, pogotovo u kriznim vremenima poput naših – smatra Roberto.

Autor: Tihana Marović/misija.slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content