Cvjetnica u splitskoj prvostolnici

Split, (IKA) – Na Cvjetnicu, Nedjelju muke Gospodnje 29. ožujka, koja uvodi u Veliki tjedan i pripremu za najveći kršćanski blagdan Uskrs, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je procesiju i euharistijsko slavlje uz koncelebraciju pastoralnog vikara mons. Nediljka Antu Ančića, rektora Centralnog bogoslovnog sjemeništa Borisa Vidovića te ostale svećenike.

“Danas se okupljamo da s čitavom Crkvom započnemo slavlje vazmenog otajstva tj. muke i uskrsnuća Kristova. On je zato ušao u Jeruzalem i mi ga danas radosno dočekujemo na početku ovoga Velikoga tjedna koji je značajan za naš život jer ima drugu dužinu i dubinu za razliku od drugih tjedana”, kazao je nadbiskup Barišić i dodao kako se želimo posebno u ovom vremenu približiti Gospodinu, pratiti ga. Pratimo ga danas s maslinovim grančicama, palmama i vjerujem da nam je stalo koju ćemo grančicu izabrati da bude lijepa i to govori da želimo na taj način reći Gospodinu koliko nam znači”.

To su vanjski znaci naše nutrine, naše otvorenosti, iskrenosti s kojima želimo pristupiti Gospodinu. Nakon blagoslova grančica na Peristilu, euharistija je nastavljena u katedrali. Nadbiskup je u homiliji rekao da se otajstvo Kristova križa i muke nabolje razumije ako je prenesemo u svoj život i svoju sredinu, jerse tu događa i nastavlja muka Gospodinova. Pozvao je da bi radi boljeg razumijevanja, trebalo kontemplirati ne komentirati pojedine uloge u otajstvu Gospodinove muke i uskrsnuća. “Vlast je grupa ljudi koji svoje interese žele nametnuti drugima, odmaknuti one koji im smetaju i to uz pomoć lažnih svjedoka”. Pilat, nastavio je nadbiskup „ima ulogu zastupnika pravde, zakona, objektivnosti i kada vidi da ga to može koštati žrtve, uloge i karijere onda se njegova objektivnost svodi na razinu računa”.

Učenici Isusovi su na distanci, bježe, spavaju, niječe i idu još dalje u tome i odriču se onoga što im je važno u životu. „Ovo su uloge, tipovi, modeli preko kojih ćemo spoznati svoju ulogu, sebe, svoje križeve u Kristovoj muci i križu”, istaknuo je nadbiskup i zaključio da “kroz ove dane potrebno je približiti se Isusu i vidjeti sebe u svojim stavovima, pogledima odgovornosti života prema ovoj velikoj ljubavi na križu da je ne bi obezvrijedili”. 

Nakon euharistijskoga slavlja, izlaganjem Presvetoga Oltarskog Sakramenta i procesijom po Peripteru, koju je pjevanjem pratio katedralni zbor i bogoslovi pod ravnanjem maestra don Šime Marovića, započelo je četrdesetosatno klanjanje. Klanjanje je u početku Velikoga tjedna drevni običaj koji se svake godine obavlja u svim župama Splitsko-makarske nadbiskupije, a u katedrali je po tradiciji trodnevno.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content