Susret s pjesnikom V. Paljetkom: “Tisuću šiba preko usta”

U Muzeju grada Splita, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Splitu, u srijedu, 1. travnja 2015., u 19 sati priređuju Susret s pjesnikom Lukom Paljetkom, kada će biti predstavljena njegova nova

zbirka stihova

“Tisuću šiba preko usta”

O knjizi će govoriti akademik Jakša Fiamengo, stihove će kazivati Trpimir Jurkić, u glazbenom dijelu programa nastupa šansonjer Darko Matičević.

Društvo dubrovačkih pisaca objavilo je novu zbirku pjesama dubrovačkog pjesnika, akademika i gospara Luka Paljetka ‘Tisuću šiba preko usta’.

Zbirku ‘Tisuću šiba preko usta’ čini sto pjesama, svaka se sastoji od deset stihova, ukupno tisuću stihova, podijeljenih u pet distiha koje određuje paralelna rima u prvom i posljednjem distihu. U svojim pjesmama Paljetak preoblikuje stvarnost, snagom svoje pjesničke imaginacije mijenja postojeći svijet i ono obično i prepoznatljivo pretvara u začudno i novo. Ovim nizom od sto ulančanih pjesama potvrđuje se ljepota i osebujnost Paljetkova lirskog govora, njegova sposobnost da prolazi pored stvari koje mi ne bismo primijetili, a on ih čarobnim štapićem svoga pjesničkog nadahnuća pretvara u pjesmu. U njegovu poetskom svijetu sve može postati pjesma i sve jest pjesma.

„Trebalo bi se češće zaljubiti, bar malo, za vježbu , da se srce ne opusti“ pjeva Luko Paljetak u svojoj pjesmi „Vježba“.

Pogovore ovoj knjizi napisali su prof dr Katija Bakija i prof Antun Nodilo, naslovnu ilustraciju osmislio je i nacrtao sam Luko Paljetak, korektorica je Anamarija Paljetak, grafičko oblikovanje potpisuje Nedim Meco, a knjigu je u ime izdavača priredio Boris Njavro. Zbirka Luka Paljetka deseta je knjiga koju je Društvo dubrovačkih pisaca objavilo 2014. godine, a ukupno čak 26 njihovo izdanje, čime svakako potvrđuju opravdanost i razloge svog osnivanja prije pet godina.

Radujemo se vašem dolasku!

HUB

Odgovori

Skip to content