EU – Niniva

Na dan izlaska građana na referendum o Europskoj uniji, u Crkvama se čitala knjiga o proroku Joni. ”Riječ Jahvina dođe Joni, sinu Amitajevu: ‘Ustani,’ reče mu, ‘idi u Ninivu, grad veliki, i propovijedaj u njemu, jer se zloća njihova popela do mene.” (Jon 1,1-2)

Prorok Jona pobjegne u Taršiš, daleko od Božjeg poziva. Slučajno ili ne, naš narod je postupio poput proroka Jone ignoriravši u velikoj većini referendum. Oni koji izabraše EU, izabrali su svoj poziv. Baš kao što je Joni bilo teško, tako je i nama. Ne ide nam se u tu Ninivu, grad opak, pokvaren i bogat. Gadi nam se još i više kad znamo kako su se sve ove godine ponašali prema nama. Od početka nas nisu prihvaćali, ali Bog nas šalje k njima. ”Idi u Ninivu, grad veliki, propovijedaj u njemu što ću ti reći.” (Jon 3,2)

Siromašni Jona je bogate Ninivljane učio o putu dobra i zla. Misija proroka Jone bila je pozvati Ninivljane na pokoru i obraćenje. Nakon njegovih riječi, oni se obratiše i Ninivu bijaše spašena. Hrvati u Europi imaju poslanje naviještati istinu i boriti se za pravdu. Papa Ivan Pavao II. kad je dolazio u Hrvatsku rekao je: ”Bit ćete mi svjedoci.” Na što je mislio? Misija Hrvata u Europskoj uniji je obnoviti različitost u jedinstvu, svjedočiti protiv svih oblika totalitarizma, zalagati se za očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta, promicanje kršćanske vrijednosti, podizati ekološku svijest, socijalnu osjetljivost i mir.

Svjedočenje je zahtjevno. Traži mučenike i proroke, vizionare i nepokolebljive borce. Svjedočiti ne može kukavica, pesimist kojemu nije stalo do spasa bližnjih. Ne bojmo se suprotstaviti se eurodogmatskom birokratizmu, neoliberalnom fašizmu, medijskoj manipulaciji, korporacijskoj pljački i hiperglobalizmu! Ne bojmo se boriti za istinu, pravdu i mir u svijetu, jer koji tako čine stječu brojne prijatelje, pokreću revolucije i vode društvo naprijed k izlasku iz krize. Ima i sad dosta ljudi u Europi koji se protive neoliberalnom kapitalizmu, unifikaciji svijeta i Novom svjetskom poretku. Nismo u tome usamljeni.

Čak smo u prednosti pred prorokom Jonom koji nije znao što ga u Ninivi čeka. Vratimo se na Božji poziv upućen proroku Joni. U toj priči uočit ćemo dva značajna elementa Božjeg poziva, a odnose se na glagole ”ustati” i ”ići”. Narod prvo treba ustati prihvaćajući svoju misiju, a tek onda krenuti. Ustati u duhu, znači ustati u odlučnosti, hrabrosti, samopouzdanju, viziji, a tek tada kad znamo što hoćemo valja nam poći u miru, slozi i zajedništvu snažno prema naprijed, pa makar to značilo u još jednu dolinu suza. Svjedočenje nije bježanje, nego hrabar izlazak u arenu među lavove.

Sjetimo se sv. Dujma, sv. Filomene, sv. Eufemije, i svih svetaca prvomučenika. Ne bojmo se, draga braćo i sestre, vratiti Europu Kristu! Ne bojmo se pokupiti sužnje novog babilonskog ropstva, poviti ranjene, okrijepiti nemoćne i otjerati neprijatelje ljudskog roda pred vrata Pakla. Istina je, Davidu se pruža prilika da pobijedi Golijata, ali on prvo mora pobijediti sebe, svoje strahove i prezir prema neprijatelju. Da bi ga pobijedio mora igrati na kartu na koju nikad ne bi zaigrao Golijat. Oduprimo se kulturi straha i pasivizmu, tom otrovu koji nas vodi u pesimizam i tjeskobu.

Za početak srušimo lažne bogove u sebi i vratimo se molitvi i postu. Nedavno sam pročitala da kanadski časopis Adbusters protiv prekomjerne potrošnje organizirao akcije Dani bez kupovine i Tjedni bez televizora. Možda bismo i mi mogli organizirati Dane bez medija, budući da nas truju i zagađuju našu mladež lažima i glupostima. Ne dozvolimo da se strategija ekonomskog nasilja naziva novom strategijom razvoja i da kolonizacija bude drugo ime za napredak!

Ostavimo prošlost tamo gdje joj je mjesto i ne opterećujmo se korumpiranim političkim elitama, tim dušama prodanim vragu, nego se saberimo u istom duhu gledajući u Krista koji upravo sad na prekretnici civilizacije traži hrabre vojnike za Pobjedu! Sine Jonin, budi spreman.
 

Za portal Benedikt
Silvana Dragun

Odgovori

Skip to content