Papa: Bez molitve, nećeš moći napraviti ni jedan korak naprijed

Uvijek više, vjerni svojoj karizmi – Papin je poticaj upućen članovima pokreta Kursilja – „Maloga tečaja kršćanstva“ – koje je jučer primio audijenciju u dvorani Pavao VI. u Vatikanu, povodom trećeg europskog susreta tog pokreta i proslave 50. godišnjice otkako je prisutan u Italiji. Kursiljo, koji je osnovan 40-ih godina prošloga stoljeća u Španjolskoj, danas je raširen na svim kontinentima i okuplja više od 5 milijuna ljudi.

Nakon što je pozdravio oko 7.000 članova Kursilja nazočnih na audijenciji, papa Franjo se simpatično ispričao što je susret s njima – predviđen za sutrašnji dan – morao biti pomaknut dan ranije:

„Došlo je do zbrke! Vi znate da je Papa nezabludiv kad proglašava dogmu, što se radi, ali rijetko… Ali i Papa ima svoje nedostatke, a u njegove nedostatke nezabludivost ne ulazi! A ovaj je Papa pomalo zbrkan i nediscipliniran…“

Govoreći o osnivačima Kursilja Papa je istaknuo primjer Eduarda Bonnina Aguila te biskupa Juana Hervesa y Beneta: Bili su autentični misionari – nisu oklijevali preuzeti inicijativu, hrabro se približiti ljudima sa suosjećanjem i pratiti ih u poštovanju i ljubavi na njihovom putu vjere. „To je važno: suosjećanje, praćenje… U vašem pokretu, vi niste vršili prozelitizam! I to je krjepost“ – dodao je Papa.

Stoga je potaknuo članove Kursilja da se ne umore izlaziti ususret onima koji su „udaljeni“. Ali da bismo bližnjemu pomogli rasti u vjeri – rekao je papa Franjo – potrebno nam je prvo iskusiti Božju dobrotu i nježnost. „On ne traži ništa zauzvrat, traži jedino da ga prihvatimo, jer Božja je ljubav besplatna, čisti dar“ – napomenuo je Sveti Otac.
Upravo je snažna želja članova Kursilja za Božjim prijateljstvom pomogla tisućama osobama iz čitavoga svijeta da rastu u vjerničkom životu – istaknuo je Papa. „U današnjem kontekstu anonimnosti i izolacije koji je tipičan za naše gradove, koliko li je važna prijateljska, obiteljska dimenzija, po čovjekovoj mjeri, koju vi nudite na susretima skupinâ“.

Međutim – dodao je Papa – nije dovoljno ostati u „malenoj skupini“, već se valja otvoriti „većoj društvenoj i crkvenoj dimenziji“. Lijepo je pomagati svima – i onima koji se najviše trse živjeti svoju vjeru – da uvijek ostanu u dodiru s majkom Crkvom.
„Ovo ste već čuli, rekao sam to nekoliko puta. U velikim gradovima, kršćanskim gradovima, ali i u kršćanskim obiteljima, ima djece koja se ne znaju prekrižiti. Ta poganizacija društva nas poziva: učinite nešto za evangelizaciju“ – potaknuo je Sveti Otac i upozorio:

Ako se ne povjeriš Duhu Svetomu, vrati se kući – te, kako je rekao – idi traži neku drugu religiju, više gnostičku, više ideološku. Isus nam je obećao Duha Svetoga koji nam doziva u pamet Isusov nauk te nas poučava što nam je činiti. Zbog toga, povjeriti se Duhu Svetom nešto je što iznenađuje! Zato je važna molitva, kako bismo razlučili novìne Duha Svetoga od novìna koje nas udaljuju od karizme. „Bez molitve nećeš moći napraviti ni jedan korak naprijed“ – rekao je na kraju papa Franjo.

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content