Papa Franjo: Neka se Amerika sve više ukorjenjuje u Evanđelju

Neka snažan vjetar svetosti prođe sljedećim izvanrednim Jubilejom milosrđa na oba američka kontinenta – želja je koju je papa Franjo izrazio na misi koju je 2. svibnja predvodio u Papinskom sjevernoameričkom zavodu u Rimu, u prigodi dana posvećenoga liku Fra Junípera Serre, misionara s Mallorce, koji je u XVIII. stoljeću naviještao Evanđelje u Meksiku i u Kaliforniji.

Život i primjer Fra Junípera, toga španjolskog misionara kojega će papa Franjo proglasiti svetim 23. rujna u Washingtonu, tijekom apostolskoga putovanja u Sjedinjene Američke Države, obilježeni su misionarskim zanosom, marijanskom pobožnošću i svjedočanstvom svetosti. Snažna želja za naviještanjem Evanđelja dovela ga je do toga da napusti domovinu, obitelj, sveučilišnu katedru, i svoju franjevačku zajednicu.
Pitam se jesmo li danas spremni, jednakom velikodušnošću i jednakom hrabrošću, odgovoriti na Božji poziv da ostavimo sve kako bismo Ga štovali, nasljedovali, pronalazili ga u licu siromašnih, i kako bismo Ga naviještali onima koji nisu upoznali Krista, te se stoga nisu osjetili zagrljenima njegovim milosrđem – upitao je papa Franjo.

Svjedočanstvo nas španjolskoga misionara poziva da se osobno uključimo u kontinentalnu misiju u Americi – dodao je Sveti Otac. Fra Junípero je svoje misionarsko zauzimanje povjerio Presvetoj Djevici Mariji, a slika Naše Gospe od Guadalupe bila je nazočna u misijama koje je osnovao duž kalifornijske obale. Od tada je zapravo Naša Gospa od Guadalupe postala zaštitnicom cijeloga američkog kontinenta. Nije moguće odvojiti ju od srca američkoga naroda. Ona je, naime, zajednički korijen tog kontinenta – napomenuo je papa Franjo te istaknuo drugi vidik koji je obilježio život Fra Junípera, a to je svjedočanstvo svetosti.

Razmatrajmo svjedočanstvo svetosti Fra Junípera – jednoga od utemeljitelja Sjedinjenih Država, sveca katolištva i posebnoga zaštitnika španjolskoga naroda u toj zemlji – kako bi cijeli američki narod ponovno otkrio vlastito dostojanstvo, jačajući sve više svoju pripadnost Kristu i njegovoj Crkvi – potaknuo je Papa.

Neka se život američkoga kontinenta sve više ukorjenjuje u Evanđelju; – poželio je papa Franjo – neka Krist bude uvijek nazočan u životu ljudi, obiteljî, narodâ i nacijâ, za veću slavu Božju. I neka se ta slava očituje u kulturi života, u bratstvu, u solidarnosti, miru i pravednosti, uz djelotvornu ljubav koja daje prednost najsiromašnijima, kroz svjedočanstvo kršćana iz različitih zajednica i vjeroispovijesti, vjernikâ drugih vjerskih tradicija i ljudi ispravne savjesti i dobre volje – rekao je Sveti Otac te na kraju molio da ga Naša Gospa od Guadalupe, Fra Junípero i drugi američki sveci vode na skorim apostolskim putovanjima u Južnoj i Sjevernoj Americi.

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content