MARGITIN DNEVNIK 2

Donosimo Vam drugi dio dnevnika profesorice Margite Vučetić, članice Hrvatske udruge Benedikt

Petak, 17. travnja

Proplači i progovori, zemljo Hrvatska! Progovorila je iznimno ovaj put usklađenom kritikom HDZ-a i ORAHA-a na bezumnost Vlade koja na potpuno nezakonit način priprema  eksploataciju ugljikovodika u našem plavom Jadranu. Da ne povjeruješ! Trebam pomoć i hvatam se usisivača i krpe jer ću tako možda korisno izbaciti gnjev koji osjećam u duši. Gasim i radio jer je za početak dana previše loše energije.

d5d954958f6657e4e0ab4f12d99e7ef5

Uvijek se liječim dobrim štivom, to činim i sada. Novi broj lista Kvarnerski Vez i nasmijano, dobroćudno lice s naslovnice nedavno zaređenog biskupa Ivice Petanjka kao da me je zarazilo mirom i prepuštam se čitanju. Koliko jednostavnosti, topline u vjeri, nadi i ljubavi u nastupnom govoru ovog radnika na njivi Gospodnjoj! Da, prepoznajem u riječima našeg bivšeg kapelana splitske župe Pojišan. Božji blagoslov biskupe Ivica!

Kako bi mi sada dobro došao komadić francuskog sira koji danas nudi naša Alliance francaise i poziva me na degustaciju uz predavanje o francuskoj tradiciji u proizvodnji sireva. Bilo bi to sjajno. Uz ispriku slijedim ponudu dana Vidik festa, okrugli stol Kriza u kulturi  koja će mi zasigurno ponuditi gorku pilulu, ali možda i vodu sa šećerom. Tako je i bilo. Kultura bi trebala biti ogledalo društva u kojem se zrcali njezina baštinska prošlost kao podloga sadašnjosti i zalog budućnosti. Naprotiv, na snazi su projekti  urušavanja nacionalnog i kulturnog identiteta poput Olivera Frljića, složiše se govornici i publika.

Subota, 18. travnja

Obradovao si me, Gospodine, ovim sivim danom jer ću ostati u kući i završiti predstavljanje knjige 260 dana koje me očekuje u ponedjeljak. Snažna je poruka oprostiti, ne mrziti nakon toliko patnje bez krivnje, a šalje nam je protagonist ovog romana. Marijan Gubina živi poruku ispisanu svojim rukopisom i uvjerava nas da je život bez mržnje ne samo moguć već je i uvjet opstanka na ovom planetu.

260hc-full 2

Zbunjuje me i zadivljuje ovaj misionar mira i odlučih mu odati poštovanje tako što ću na kraju izlaganja stojeći na nogama pročitati njegov životni moto jer to ovaj gospodin uistinu zaslužuje. Teško mogu pobjeći mislima od strahota koje je jedva preživjela istočna Slavonija  u Domovinskom ratu. Teško se oporavlja zemlja hraniteljica, a još teže njezini žitelji. Danas nemam potrebe slušati nikakve vijesti jer znam unaprijed da ću samo nadodati više od jedne kaplje gorčine, a takav dodatak mi danas nije koristan.

Tražim pomoć i ugledam planinu čiste robe koja strpljivo čeka glačanje.

Cijeli tjedan sam odvraćala pogled s te gromade, ali večeras vidim u njoj svoj spas. I dok je glačalo klizilo površinom tkanina ispuštajući pištanjem mlaz pare, želja za počinkom je neodoljiva.

Nedjelja, 19. travnja

Dan Gospodnji je svanuo s burom koja daje prednost suncu. Mislima i molitvom pratim  hrvatske obitelji okupljene na Trsatu slaveći  Drugi nacionalni susret  kršćanskih obitelji  koji završava slavljem svete mise. Opažam, danas mediji s pažnjom prate događaj kako i dolikuje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jutarnja sveta misa u mojoj župnoj crkvi na Pojišanu, potom nedjeljni susret i kava s mojim ženskim društvom. Komentari na današnju emisiju Press kluba. Opet zloguki novinari bez ustezanja proglašavaju poziv Predsjednice gospodinu Milanoviću igrokazom ili potezom ispod razine trenutka. Danas nešto kraći susret za mene jer obitelj stiže na ručak. Ponuda na obiteljskom stolu ipak nešto skromnija od proteklih nedjelja zbog mojih ovotjednih aktivnosti. Uskršnja pinca još uvijek primamljivog izgleda nestala je u trenutku. Mališi su oduševljeni jer igre ne manjka. Znaju da nona ima razumijevanja za učinjeni nered. Neizostavna politika malo nam podiže tonove, ali nema disonance u komentarima. Nismo čak  obratili pažnju emisiji Nedjeljom u dva koja me često ljuti izborom gostiju neprimjerenih i neusklađenih s nekim važnim državnim ili crkvenim blagdanima. Tješim se da to nije namjerno. Ovaj meni najdraži dan u tjednu primiče se svome kraju. Užurbani radni tjedan za moju obitelj je već sutra. Moje brige su neke druge jer sam u mirovini. No sada uistinu ne želim o tome, da ne pokvarim lijepo raspoloženje.

Margita Vučetić

Odgovori

Skip to content