Nedostaje li jasnoće u komunikaciji iz Vatikana? (VIDEO)

Govoreći na Rome Life Forum-u ovog mjeseca, suosnivač LifeSiteNews-a, John Henry-Westen je istaknuo komunikacijske propuste u Vatikanu zbog kojih je, smatra on, došlo do raširene i ozbiljne konfuzije o crkvenom učenju.

Ukazujući na kaos koji je pratio prošlogodišnju izvanrednu Sinodu o obitelji i na sveprisutna pogrešna tumačenja nekih komentara od samoga pape Franje, Westen napominje “Postoji nedostatak jasnoće i komunikacije, čak i iz ureda ovdje, koji zahtijevaju objašnjenja, kako bi mogli razumjeti što se događa.“

Već desetljećima, nastavio je Westen, pro-life i pro-obitelj aktivisti su uvijek osjećali da se mogu osloniti na Vatikan koji im je pružao jasnoću i potporu, čak i kada bi izostala potpora u njihovim župama i biskupijama. No, mnogi se osjećaju nesigurno u svjetlu nejasnih izjava i signala u posljednjih nekoliko godina.

“Ponekad smo bili i šokirani zbog stvari koje smo čuli.” Westen¸je istaknuo papinu izjavu u intervjuu nedugo nakon njegova izbora, u kojoj je rekao da katolici ne bi trebali govoriti o pitanjima pobačaja, kontracepcije, i homoseksualnosti “non stop”.
Odgovor mnogih pro-life lidera na tu izjavu je bio: “Gdje se to događa?” “Jer u većini zemalja na Zapadu, kad se radi o ovim pitanjima, s propovjedaonica vlada potpuni tajac. A šutnja je praćena galamom sa druge strane, gdje se sa svake svjetovne propovjedaonice, preko časopisa, knjiga i ekrana čuje – rekao bih anti-evanđelje – hedonizma i seksualne aberacije koju zovu oslobođenje.“

Westen je također ukazao na prošlogodišnji sastanak između pape Franje i najpoznatijeg pro-homoseksualnog svećenika u Italiji, kao priliku gdje se mogla poslati snažna poruka o milosrđu umjesto širenja zbunjenost, sve zbog nedostatka jasnoće.

Tijekom tog sastanka, papa je slavio misu s dotičnim svećenikom, a potom se sastao s njim i poljubio mu ruke. Da je iz Vatikana stiglo pojašnjenje kako je papa pozvao svećenika na pokajanje, govori Westen, on i svi pro-life i pro-obiteljski lideri u svijetu bi se radovali tom sastanku. Ali takvo pojašnjenje je izostalo. “Sveti Otac je napravio lijepu gestu koja je po svemu sudeći poziv na pokajanje“, rekao je Westen, “ali kada smo zatražili pojašnjenje nisu nam rekli da je bilo poziva na obraćenje“.

Westen je citirao Isusa iz petog poglavlja po Luki, nakon što su ga farizeji kritizirali jer jede s grešnicima, kao primjer takve jasnoće. Krist je jasno rekao: “Nisam došao zvati pravedne, nego grešnike na obraćenje.”

“Stvari se od strane medija posvuda pogrešno tumače“, nastavio je Westen, a najpoznatija takva izjava pape Franje je svakako: “Tko sam ja da sudim?“

“Većina demonstracija u korist gay ‘braka’ koriste tu izjavu na svojim plakatima i majicama. To treba razjasniti. Mediji uopće ne pomažu jer podržavaju drugu stranu i koriste Papine riječi protiv katoličkih aktivista u Americi i diljem Zapada. Jasnoća u komunikaciji je dakle jako važna.“

Westen je usporedio konfuziju, koja je dolazila s Biskupske sinode o obitelji o pitanjima razvoda i homoseksualnosti, sa neizvjesnošću u godinama koje su prethodile objavi Humanae Vitae.
Istaknuo je kako je upravo dugogodišnja zbrka oko kontracepcije u konačnici i dovelo do toga da velika većina katoličkih žena koriste kontracepciju, čak i nakon što je Humanae Vitae objavljena. Danas je zbrka oko Sinode uz druge nejasne izjave pridonijela tome da velik broj katolika na Zapadu podržava istospolni “brak”.

Nedostatak jasnog govora o Crkvenom učenju o životu i obiteljskim problemima ima strašne posljedice, rekao je Westen. “Nedostatak učenja o kontracepciji se pretvorio u holokaust pobačaja. Nedostatak učenja o nepristojnosti i potrebi ˈnadzora nad vlastitim očimaˈje doveo do gotovo univerzalne ovisnosti o pornografiji. Nedostatak učenja o štetnosti i pogrešnost in-vitro oplodnje je doveo do istraživanja embrionalnih matičnih stanica i kloniranja. Nedostatak učenja o grješnosti homoseksualnog seksa je doveo do istospolnog ‘braka’ i do jedne od najvećih represija vjerske slobode koje smo vidjeli do sada.“

Westen zaključuje svoj govor moleći papu i biskupe Crkve da propovijedaju istinu “u sezoni i izvan sezone“. On ih je zamolio da dijele “blago Crkve” – a to su temeljna učenja o životu i obitelji – bez obzira što svijet mislio o njima zbog toga.

Izvor: quovadiscroatia.com

 

Odgovori

Skip to content