Kada je moja kćerka htjela umrijeti, cijeli svijet je bio uz nju. Kada je htjela živjeti, svi su ju ignorirali

Čile je zemlja u Latinskoj Americi koja je dugo vremena slovila kao jedna od najtradicionalnijih i najkonzervativnijih zemalja na kontinentu te joj se s lakoćom lijepila etiketa „homofobije“. Ipak, krajem siječnja ove godine Čile je ozakonio istospolna registrirana partnerstva, čemu su se političari dugo godina protivili. Izgleda da se kotač prebrzo zavrtio pa su neki čileanski političari iz socijalističke stranke iskoristili nesreću teško bolesne malodobne djevojčice da bi promicali sljedeće što im se nalazi na agendi nakon registriranog partnerstva: asistirani suicid. Djevojčica Valentina je bez znanja svojih roditelja iz bolnice postavila na YouTube apel da joj se omogući “pravo na smrt”. Predsjednica države Michelle Bachelet odbila je Valentinin zahtjev za “asistiranim suicidom”.

Autorica: Fabiola Torres

Objava: 18. svibanj, 2015.

SANTIAGO, 18. svibanj, 2015. (LifeSiteNews.com) – „Ja sam Valentina Maureira. Imam 14 godina. Bolujem od cistične fibroze. Hitno tražim da mi se omogući razgovor s predsjednicom države jer sam umorna od života s ovom bolesti, a ona može odobriti da mi se da injekcija pomoću koje ću usnuti vječni san.“

To su bile riječi koje su se mogle čuti na video snimci naYouTube-u koja se proširila internetom i izazvala kontroverze u međunarodnoj javnosti u veljači budući da ih je izrekla djevojčica iz Čilea, a tamo je eutanazija zabranjena.

Valentina je na zamisao o smrtonosnoj injekciji došla gledajući novinske napise i televizijske objave o Brittany Maynard, smrtno bolesnoj pacijentici koja se preselila u Oregon jer je u toj državi dopušten asistirani suicid. Maynard je umrla prošle godine koristeći postupak asistiranog suicida. Međutim, za razliku od Brittany Maynard, Valentina je kasnije promjenila mišljenje i odustala od svog zahtjeva.

„Sada je odlučna da se bori za svoj život i život druge djece koja boluju od iste bolesti“, rekao je njezin otac.

Unatoč njezinim željama izrečenih pred smrt, njezin dramatični slučaj iskorišten je za promicanje eutanazije u Čileu.

Valentina_275_183_55

Iako je prošlog studenog čileanska vlada izjavila kako eutanazija neće biti zakonodavni prioritet, senator Guido Girardi iz Stranke za demokraciju – članica Socijalističke internacionale – iskoristio je slučaj djevojčice Valentine kako bi zagovarao „pravo osoba na odlučivanje protiv nasilnog liječenja…. kada se osoba na kraju odlučuje na odbijanje terapije – mi se zalažemo za to.”

Senator Fulvio Rossi iz Socijalističke stranke rekao je kako „Čile mora imati zakon kojim se dozvoljava asistirani suicid za terminalno bolesne pacijente koji žele umrijeti, kako bi se izbjegla nepodnošljiva bol koja prati smrtonosne bolesti.”

Freddy Maureira, Valentinin otac, optužio je senatora Girardija da slučaj njegove kćerke iskorištava za promicanje vlastitih političkih ciljeva.

Otac je pokušavao doći do senatora da mu pomogne u vezi liječenja njegove kćeri.

„Vrlo sam ljut jer sam prije 20 minuta dobio telefonski poziv od tajnika senatora Guida Girardija kojemu sam rekao: „Poručite mu da me nazove jer sam mu poslao e-mail još prošle godine“. Ove godine sam mu također slao pisma moleći da me primi predsjednica. I sada me taj tajnik zove. Zašto sada? Zašto se sada želite baviti mojom kćeri kada je postala poznata u svijetu? “

Gospodin Maureira je kontaktirao svih 38 senatora tražeći pomoć za svoju kćer, ali samo je njih petero odgovorilo. Poslao je 20 pisama predsjednici Bachelet tijekom njezinog prvog mandata i jedno za vrijeme njezinog drugog mandata.

Obitelj Maureira već je izgubila jednog sina zbog iste bolesti, cistične fibroze, još prije nego im se rodila Valentina.

Nekoliko nacionalnih i stranih medija objavilo je Valentininu priču nakon što je svoj zahtjev za smrću postavila na YouTube.

Predsjednica ju je također posjetila u bolnici i tada joj je Valentina predala pet zahtjeva: organizaciju maratona kako bi se podigla svijest o njezinoj bolesti, gradnju domova i bolnice za pacijente koji boluju od cistične fibroze i objavljivanje knjige i filma o njezinoj priči. Nigdje u zahtjevima nije bilo spomena o pravu drugih ljudi „na smrt“.

Njezin otac požalio se u intervjuu da su Valentinu svi ignorirali kada je tražila da joj se pomogne da ostane na životu, ali kada je zatražila da joj se pomogne da umre, čitav svijet se pojavio na njihovim vratima nudeći pomoć.

Valentina Maureira umrla je prirodnom smrću 14. svibnja.

Izvor: Lifesitenews.com/zdravstveniodgoj.com

Odgovori

Skip to content