Dragan Vasiljković (Kapetan Dragan) 15. srpnja u Hrvatskoj

Optuženik za ratne zločine u Hrvatskoj Dragan Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, trebao bi biti izručen Hrvatskoj 15. srpnja, jer je Australija od Zagreba dobila dokaze da će suđenje njenom državljaninu biti pošteno i nepristrano, pišu beogradske Večernje novosti.

U ekskluzivnom razgovoru za Novosti, Vasiljković iz australskog pritvora, u kojem se nalazi već devet godina, kaže da nema povjerenje u Hrvatsku koja ga je, kako ističe, nedužnog optužila za ratne zločine.

“Pripremajući svoju obranu pred hrvatskim sudom, angažirao sam dvoje odvjetnika iz Hrvatske, ali su mi oni ovih dana iznenada otkazali punomoć. Jedan branitelj je dobio ozbiljne prijetnje da će mu obitelj stradati zbog mene. Odvjetnici su uplašeni, napustili su me i sada me u Hrvatskoj nema tko braniti”, rekao je Vasiljković.

Podsjetimo, Australska vlada je u studenom 2012. donijela odluku da će kapetana Dragana izručiti Hrvatskoj, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i pokušaja obrane da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem koji je podnijet 2005.godine.

Kapetana Dragana Hrvatska traži u vezi optužbi za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je bio paravojni zapovjednika u Krajini 1991. i 1992. godine. Prema optužnici, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio njihovo ubojstvo i zapovjedao napadom na Glinu u kojem je bilo civilnih žrtava.

M.M./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content