POLJUDSKA SVASTIKA I TRI MOGUĆA SCENARIJA

Svastika će se pamtiti kao crni trenutak hrvatskog sporta, ovo su 3 moguća scenarija

– Ako smo mi razlog, svi ćemo otići sutra ujutro! No bilo je nezadovoljnih HNS-om i prije nas… – rekao je Vrbanović

Poljudska svastika nestat će s travnjaka, kemikalija neće trajati vječno, no vječno će ostati urezana u pamćenje kao crni trenutak hrvatskog sporta, pljuska… Nije prva pljuska, sjetimo se svastike napravljene od navijačkih tijela u Livornu, banane bačene Mariju Balotelliju, bakljade na San Siru… Nabrojili smo samo ekscese na utakmicama Hrvatske i Italije. Posljednja diverzija, “akcija stadion”, bila je, svima je to jasno, koordiniran čin onih nezadovoljnih HNS-om, Uefom, odnosima između Zagreba i Splita, općim stanjem… To je, među ostalim, dozreli plod onog što se događa posljednjih godina.

Atentat na nogomet

– To je teroristički čin! Atentat na naš nogomet – tvrdi Damir Vrbanović, izvršni predsjednik HNS-a.

Ključno je pitanje tko je to učinio i koja je poruka. Odgovornost nitko nije preuzeo. Neće se čekati da se počinitelji sami jave, naći će ih, vjerujemo, policija.

Bi li rješenje problema, a u petak navečer on je kulminirao, bilo da se kompletno vodstvo HNS-a na čelu s Davorom Šukerom povuče s pozicija?

– Molim, nisam čuo pitanje – kazao je Šuker kada mu je ono postavljeno.

Mislite li bi da bi ostavka cijelog vodstva HNS-a bila rješenje problema?

– Hvala lijepa – odgovorio je Šuker.

Kad je upitan hoće li poduzeti dodatne istrage o tome tko je odgovoran, pokušao je Šuker biti duhovit:

– Da pozovemo CSI Miami? – kazao je Šuker, a Damir Vrbanović se ubacio:

– Šali se, naravno. Ako smo mi razlog, svi ćemo otići sutra ujutro! No bilo je nezadovoljnih HNS-om i prije nas…

Dakle, status quo ostaje. Vodstvo HNS-a odaslalo je poruke, koje su i političke. Priču o sramoti i huliganima koji nanose štetu Hrvatskoj čuli smo i nakon Milana. I nije to bilo prvi put, taj javni rat traje već godinama, a nitko ništa ne poduzima. Šuker i društvo moraju biti svjesni da sve što se događa nije od jučer. Odnos HNS-a prema Splitu bio je nikakav, reprezentacija je više puta bila domaćin u Londonu nego u Splitu. U posljednjih osamnaest godina utakmica s Italijom bila je druga kvalifikacijska na Poljudu. Opravdanja za kukasti križ nema, to i ne treba isticati, ali mora se ući u genezu problema. Znate što je napravljeno nakon Milana? Ništa. Što je napravljeno nakon Norveške i onog “za dom spremni”? Ništa. Država šuti, Ranko Ostojić se sprda po Facebooku s tezom “da je nekakva misica pregledavala travnjak”, a konkretnih poteza nema. Tako će biti i ovaj put, nekoliko dana pisat će se o sramoti, hrvatski nogomet u panici će čekati odluku Uefinih disciplinaca i sve će biti kao i prije. Dakle, problem neriješen, čvor zapetljan. Odnosno bit će kao i nakon Šukerova, Vrbanovićeva i Cvrkova istupa u splitskom hotelu Radisson. U finom hotelu i u finim odijelima odradili su priču o sramoti, pet minuta zatim sjeli u luksuzne automobile i otišli kući… Ostat će jad, tuga, neriješeno stanje.

– Sramotan potez stavlja nas na stup srama. Počinitelji su vjerojatno željeli da Hrvatska više ne zaigra u Splitu, ne smijemo dopustiti da uspiju u namjeri – apelira splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja.

U ponedjeljak će IO HNS-a raspravljati hoće li Hrvatska i Bugarska igrati u listopadu u Splitu.

– Imam mišljenje o tome, no neću ga još iznositi – kazao je Šuker. Drugim riječima, šanse da se Darijo Srna i društvo vrate na Poljud minimalne su… No hoćemo li igdje igrati. Uefa nas zbog svastike može izbaciti iz kvalifikacija.

Ima mišljenje, ali ga ne iznosi

Policija je obavijest o kukastom križu dobila od organizatora u drugom dijelu prvog poluvremena dvoboja s Italijom. U istragu se uključio i DORH, podnesene su prijave protiv nepoznatih počinitelja, obavljeni su i neki obavijesni razgovori. Od odgovornosti svi peru ruke, u Hajduku kažu da su stadion iznajmili (od HNS-a su navodno dobili 200.000 kuna). Od ponedjeljka se o stadionu brinuo HNS, u četvrtak je sve preuzela Uefa… Nijedna od 83 kamere ne snima tko se šeće po travnjaku, ali se može vidjeti tko ulazi na stadion. Osim ako kemikalije nisu posute iz zraka, uz pomoć drona i slično…

3 moguća scenarija

Izbacivanje s Eura 2016.

Hrvatska je čest gost Uefine komisije za žalbe. Kazne se ponavljaju pa bi u najgorem slučaju Modrić i društvo mogli ostati bez nastupa na Euru 2016.

Bez publike i bodova

Moguće je da se Uefa još jednom odluči na utakmicu bez publike te oduzimanje bodova, što bi rezultatski moglo dovesti u pitanje nastup na EP-u

Novčana kazna

Najpovoljniji rasplet bila bi novčana kazna. Dva je puta HNS morao platiti po 80 tisuća eura, da je kazna i nekoliko puta veća, bila bi podnošljiva

Izvor: vecernji.hr

Odgovori

Skip to content