13 snažnih misli pape Franje o braku i obitelji

PROTIV IDEOLOŠKE KOLONIZACIJE – Pročitajte 13 snažnih izjava pape Franje u kojima brani brak i obitelj

„Obitelj je temelj suživota i lijek protiv društvene fragmentacije. Djeca imaju pravo odrastati u obitelji s ocem i majkom koji su sposobni stvoriti povoljno okruženje za razvoj djeteta i njegovo emocionalno sazrijevanje.“ (Govor na konferenciji Humanum, Rim, 17. studenog 2014.)

„Zajedništvo muškarca i žene u braku je jedinstveno, prirodno, temeljno i prekrasno dobro za osobe, zajednice i cijela društva.“ (Govor na konferenciji Humanum, Rim, 17. studenog 2014.)

„Obitelj je antropološka činjenica – društveno i kulturno srodna činjenica. Ne možemo je okarakterizirati na temelju ideoloških pojmova i koncepata koji su bili važni samo u određenom povijesnom vremenu. Obitelj je obitelj. Ne možemo je odrediti ideološkim pojmovima.“ (Govor na konferenciji Humanum, Rim, 17. studenog 2014.)

„Svaka prijetnja obitelji je prijetnja samom društvu. Budućnost čovječanstva, kao što je često govorio sveti Ivan Pavao II., dolazi kroz obitelj. Budućnost dolazi kroz obitelj. Zato zaštitite svoje obitelji! Zaštitite svoje obitelji! Vidite u njima najveće blago svoje zemlje te ih hranite uvijek molitvom i primanjem sakramenata.“ (Obraćanje obiteljima, Manila, Filipini, 16. siječnja 2015.)

„Komplementarnost muškarca i žene… je korijen braka i obitelji.“ (Govor na konferenciji Humanum, Rim, 17. studenog 2014.)

„Obiteljima također prijete rastući napori nekih za redefinicijom same institucije braka, relativizam, kultura prolaznosti, nedostatak otvorenosti za život.“ (Obraćanje obiteljima, Manila, Filipini, 16. siječnja 2015.)

„Razmišljam o papi Pavlu VI. U vrijeme kada se naglašavao problem rasta stanovništva, imao je hrabrosti braniti otvorenost životu u obiteljima. […] On je također imao širu viziju: gledao je na narode zemlje i vidio je ovu prijetnju u kojoj su obitelji uništene zbog nedostatka djece. Pavao VI. je bio hrabar; bio je dobar pastir – upozorio je svoje stado na vukove koji dolaze. Sa svoga mjesta u raju, neka blagoslovi ovu večer!“ (Obraćanje obiteljima, Manila, Filipini, 16. siječnja 2015.)

„Trebamo se boriti protiv kolonizacije novih ideologija. Postoje oblici ideološke kolonizacije koje žele uništiti obitelj. […] Nemojmo izgubiti slobodu misije koju nam je Bog dao, poslanje obitelji. Baš kao što je naš narod, u određenom trenutku svoje povijesti, bio dovoljno zreo reći ‘ne’ svim oblicima političke kolonizacije, tako i mi u našim obiteljima moramo biti jako mudri, vrlo mudri, veoma jaki, kako bi mogli reći ‘ne’ na sve pokušaje ideološke kolonizacije naših obitelji.“ (Obraćanje obiteljima, Manila, Filipini, 16. siječnja 2015.)

„Rekao bih da je obitelj važna ne samo za evangelizaciju novog svijeta već da je obitelj važna, potrebna za opstanak čovječanstva. Bez obitelji, kulturni opstanak ljudske rase bio bi u opasnosti. Obitelj, htjeli mi to ili ne, je temelj.“ (Radijski intervju, Rio de Janeiro, Brazil, 27. srpnja 2013.)

„U današnjem svijetu postoje oni koji kažu da je brak ‘izvan mode’. Je li doista tako? U kulturi relativizma i prolaznosti, mnogi govore o važnosti ‘uživanja’ u trenutku. Kažu da nije vrijedno obvezati se na cijeli život, odlučiti konačno, ‘zauvijek’, jer ne znamo što sutra donosi. Molim vas da umjesto toga budete revolucionari, da plivate protiv struje. Da, tražim od vas da se pobunite protiv kulture koja sve vidi kao privremeno i koja u konačnici vjeruje da ste nesposobni za odgovornost, da ste nesposobni za pravu ljubav. Vjerujem u vas i molim za vas.“ (Obraćanje volonterima Svjetskog dana mladih, Rio de Janeiro, Brazil, 28. srpnja 2013.)

„Bog je povjerio zemlju savezu muškarca i žene. Ako oni ne uspiju svijet će postati suh, u njemu više neće više biti osjećaja, a nebo nade će se zamračiti. Znakovi su već tu, vidimo ih i zabrinjavaju nas. […] Zemlja je ispunjena skladom i povjerenjem kada se dobro živi savez između muškarca i žene. A ako muškarac i žena traže ovaj savez među sobom i s Bogom, bez sumnje će ga naći.“ (Opća audijencija, 15. travnja 2015.)

„Pitam se je li rodna ideologija izraz frustracije i odustajanja čiji je cilj izbrisati spolnu razliku jer više ne zna kako se nositi s njom. Da, riskiramo učiniti korak nazad. Uklanjanje razlike je zapravo problem, ne rješenje. […] S ovim ljudskim temeljima, potpomognuti milošću Božjom, možemo planirati bračnu i obiteljsku zajednicu za cijeli život. Bračna i obiteljska veza je ozbiljna za svakoga, ne samo vjernike.“ (Opća audijencija, 15. travnja 2015.)

„Nepovjerenje i sumnjičavost doveli su do toga da naša kultura zanemaruje bračni savez između muškarca i žene, savez koji produbljuje zajedništvo i štiti dostojanstvo svoje jedinstvenosti. Gubitak je za sve, osobito mlade, kada društvo podcjenjuje stabilan i plodan savez između muškarca i žene.“ (Opća audijencija, 22. travnja 2015.)

Preuzeto sa www.churchpop.com

Priredila: Marilena Babić|Bitno.net

Odgovori

Skip to content