Nećemo smanjivati mirovine, snizit ćemo PDV i pomoći poduzetnicima

Program sadrži niz mjera za olakšavanje poslovanja malim i srednjim poduzetnicima, kao i smanjivanje porezne presije. Također predviđaju se i konkretni prijedlozi za racionalizaciju i veću učinkovitost javne uprave

Nakon što su mnogi počeli prozivati i izrugivati HDZ zbog neobjavljivanja gospodarskog programa, koji se zadnjih mjeseci pripremao u suradnji sa stručnjacima iz münchenskog IFO instituta, u ponedjeljak će završna verzija HDZ-ove vizije ekonomskog oporavka Hrvatske biti predstavljena i to samome vrhu HDZ-a, Tom je prilikom u dnevniku Nove TV gostovala europarlamentarka Ivan Maletić.

Nazočni na prezentaciji bit će stranački tajnici Milijan Brkić, Tomislav Čuljak, Miro Kovač, dio saborskih zastupnika (Davorin Mlakar, Gordan Jandroković, Željko Reiner i Karamarkov gospodarski savjetnik Martin Pastuović. Koliko je poznato, program sadrži niz mjera za olakšavanje poslovanja malim i srednjim poduzetnicima, kao i smanjivanje porezne presije. Također predviđaju se i konkretni prijedlozi za racionalizaciju i veću učinkovitost javne uprave.

„Kada vladajuća većina raspusti parlament, kada krenemo u izbore, kada krenemo u osvajanje i uvjeravanje naših birača, predstavit ćemo program javnosti”, rekla je Ivana Maletić objašnjavajući zbog čega se program prvo prezentira vodstvu stranke.

Dodala je kako je hrvatska javna uprava neefikasna i kako ima suficit zaposlenih na nekim mjestima, a na drugima deficit. “Cilj nam je uvesti pametnu preraspodjelu kadrova, smanjiti i uvesti efikasniju javnu upravu uvođenjem kriterija efikasnosti i motivacije zaposlenika kroz sustav nagrađivanja. Broj će se općina smanjiti za one koje poslovnom svijetu neće pružati zadovoljavajuće usluga, a broj će županija ostati jednak”, naglasila je Maletić.

“Mirovine se neće dirati zato što su mirovine i onako male, uvest ćemo bolju iskoristivost EU fondova što je propustila učiniti ova vlada. Da je to učinila, rast bi bio 2 posto s tendencijom multiplikacije. Fokus će nam biti mali i srednji poduzetnici kojima ćemo otvoriti izvore financiranja i mjere za poticanje izvoza. PDV na kućne potrepštine, dječju hranu i bazične potrepštine smanjit ćemo na 10 posto”, rekla je je Ivana Maletić.

“Strukturne reforme trebaju trajati nekoliko godina, ništa ne ide preko noći. U našem je programu stabilnost i vraćanje povjerenja u valutu što znači kako ćemo težiti za ulaskom u eurozonu”, zaključila je Ivana Maletić.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content