Svjedočite načinom života!

Poučavajte moliti, moleći; naviještajte vjeru, vjerujući; svjedočite živeći – jedan je od najsnažnijih poziva Svetog Oca, koje je jutros, na svetkovinu apostolskih prvaka, svetih Petra i Pavla, u Bazilici sv. Petra, upravio novim nadbiskupima koji su primili palij – liturgijski znak jedinstva Petra i njegovih nasljednika s metropolitima – a preko njih – i sa svim biskupima svijeta (Usp. Benedikt XVI., Angelus od 29. lipnja 2005. g.).

Nadovezujući se na čitanja Djela apostolskih i okrutni progon prvotne kršćanske zajednice (usp. Dj 12,2-4), Papa je rekao kako se ne želi zadržavati toliko na nehumanim i neobjašnjivim progonima – i danas prisutnima u svijetu i nerijetko pred očima i šutnjom sviju – nego na hrabrosti i odvažnosti naviještanja evanđelja Apostola i prve kršćanske zajednice, bez straha od smrti ili od mučeništva, u poganskom ozračju, što je za nas snažan poziv na molitvu, vjeru i svjedočanstvo – kazao je Papa Franjo.

Ponovni poziv na molitvu – nadahnjujući se na događaju Petrova uhićenja i zajednice koja moli za njegovo oslobođenje, Papa je podsjetio i na rimske katakombe, ali ne toliko kao na utočišta, koliko na mjesta molitve, na kojima se svetkovala nedjelja i s kojih se uzdizala hvala i poklonstvo Bogu, koji svoju djecu nikad ne zaboravlja. Primjer zajednice apostolskih Prvaka, uči nas da Crkva koja moli – jest Crkva ‘na nogama’, stamena i u hodu! Kršćanin koji moli, zaštićen je, čuvan i podržan te nije sam.

Koliko nam puta, kao Petru, Bog šalje Anđela (usp. Dj 12. 6-7) da nas izbavi iz teških situacija, od smrti i od Zloga; da nas uputi pravim putem; da nam ponovno u grudima upali svjetlo nade, pomiluje nas i utješi; da nas probudi iz egzistencijalnog sna ili da nam jednostavno rekne: ‘Nisi sam, sama!’ – zapitao je Papa.

Nijedna kršćanska zajednica – smatra Papa Franjo – ne može napredovati bez potpore ustrajne molitve. Molitva je susret s Bogom koji ne razočarava i koji ne ostavlja svoju djecu. U njoj kršćanin iskazuje svoju vjeru i pouzdanje; kao što i Bog iskazuje svoju blizinu.

Poziv na vjeru – iz Poslanice Timoteju vidimo da Bog svoju djecu ne sklanja od svijeta ili od zla, nego im pruža snagu da ih svladaju. Samo onaj koji vjeruje može reći: Gospodin je pastir moj, ni u čem’ ja ne oskudijevam (Ps 23,1). Tijekom povijesti Crkve, mnoge su sile nastojale – i još uvijek nastoje – uništiti Crkvu, ali one nestaju, a Crkva ostaje, živa i plodna! – ustvrdio je Sveti Otac.

Sve prolazi, Bog samo ostaje (sv. Terezija Avilska). Prohujala su kraljevstva, narodi, kulture, ideologije i sile, ali Crkva utemeljena na Kristu – i pored tolikih oluja i naših grijeha – ostaje vjerna. Jer ona nije Crkva papâ, biskupâ, svećenikâ niti vjernikâ; nego jedino Kristova. Samo onaj tko u Kristu živi, promiče i brani Crkvu svetošću vlastita života, po primjeru Petra i Pavla – kazao je Papa Franjo.

Poziv na svjedočenje – Petar i Pavao, kao i svi Kristovi apostoli, svojim su zemaljskim životom oplodili život Crkve. Pili su iz Gospodinova kaleža i postali Božji prijatelji. Crkva i kršćanin bez davanja svjedočanstva, neplodni su, poput mrtvaca koji misli da je živ i poput drveta koje ne daje ploda ili zdenca bez vode – rekao je Papa.

Crkva je hrabrim, konkretnim i poniznim svjedočenjem svoje djece nadvladala zlo. Nadvladala ga je Petrovim glasnim uvjerenjem: Ti si Krist, Sin Boga živoga!, kao i Kristovim obećanjem, koje mu je uslijedilo (Mt 16, 13-18). Sveti se Otac zatim obratio nadbiskupima…

Dragi nadbiskupi, danas ćete primiti palij, znak ovce koju pastir – poput Krista, Dobrog pastira – nosi na svojim ramenima. To je ujedno i znak vaše pastoralne službe. Danas bih vam uz palij, htio povjeriti i ovaj poziv na molitvu, vjeru i svjedočenje – rekao je Papa Franjo.

Crkva vas treba kao ljude molitve; učitelje molitve, da povjereni vam narod poučite da je sloboda od svake zarobljenosti jedino Božje djelo i plod molitve, po kojoj Bog, u prikladno vrijeme, šalje svog Anđela da nas izbavi od tolikih robovanja i bezbrojnih okova svjetovnosti. I vi ste za one najpotrebitije također, anđeli i glasnici milosrđa.

Crkva vas želi kao ljude vjere i učitelje vjere, da biste vjernike poučili da se ne boje tolikih Herodâ koji progone i žaloste, križevima svih vrstâ. Nijedan Herod nije u stanju utrnuti svjetlo nade, vjere i ljubavi onoga tko vjeruje u Krista!

Crkva vas hoće kao svjedoke. Sveti Franjo je svojoj subraći znao reći: ‘Uvijek propovijedajte evanđelje pa – ako je to potrebno – i riječima!’ Nema svjedočenja bez dosljednog življenja! Danas nema toliko potrebe za učiteljima, koliko za svjedocima koji su hrabri, uvjereni i uvjerljivi; svjedoci koji se ne stide Kristova imena niti njegova Križa – niti pred ričućim lavovima, niti pred silama ovoga svijeta.

Sveti Otac je zatim podsjetio na to da su tijekom povijesti Crkve, mnogi svjedoci – makar kao pripadnici različitih kršćanskih vjeroispovijesti – doprinijeli rastu Kristova tijela (Crkve). Drago mi je to reći i naglasiti u nazočnosti Izaslanstva Ekumenskoga carigradskog patrijarha i dragoga brata, Bartolomeja I. – rekao je Papa Franjo. Stvar je vrlo jednostavna: najučinkovitije i najvjerodostojnije svjedočanstvo je ono koje ne proturječi ponašanju i načinu života. Poučavajte moliti, moleći; naviještajte vjeru, vjerujući; svjedočite živeći – poručio je na koncu svoje snažne propovijedi Rimski biskup.

Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content