Kršćani, židovi i muslimani u Njemačkoj zajedno protiv legalizacije eutanazije

JAVNA RASPRAVA U NJEMAČKOJ – 2. i 3. srpnja u Bundestagu će se raspravljati o zakonskim prijedlozima za regulaciju potpomognutog samoubojstva

Katolici, evangelici, židovi i muslimani u Njemačkoj oglasili su se preko svojih predstavnika uoči rasprave u Bundestagu o eutanaziji i poručili – ‘ne potpomognutom samoubojstvu’, izvijestila je njemačka katolička stranica Kath.net.

Tiskovni ured Njemačke liječničke komore napravio je rezime stajališta glavnih vjerskih zajednica u toj zemlji koja su se mogla čuti u javnoj raspravi. Sve zajednice jednodušne su u svom zalaganju za život, unatoč zanemarivim doktrinarnim razlikama u pristupu etičkom problemu eutanazije.

Tako se u dokumentu liječničke komore navodi izjava nadbiskupa Kölna kardinala Rainera Marije Woelkija koji je upozorio na “sumanuto stajalište kako je samo življenje koje je mlado i lijepo dostojno postojanja”.

“Svako društvo koje ljudsko dostojanstvo smatra najvećim dobrom treba brinuti o tome da pomogne ljudima u zadnjoj etapi njihova životnog puta, a ne da im osigura brzu smrt”, rekao je kardinal.

Istodobno, protestantski biskup Bavarske i čelnik vijeća Evangeličke crkve u Njemačkoj Heinrich Bedford-Strohm također je kritizirao zakonske prijedloge koji idu za legaliziranjem eutanazije u Njemačkoj.

“Novi zakonski prijedlozi o eutanaziji slabe i mijenjaju našu kulturu koja je izrađena na obrani života”, rekao je pastor.

Protiv eutanazije izjasnio se i njemački rabin Tom Kucera, kao i Središnje vijeće muslimana u Njemačkoj.

Podsjetimo, 2. i 3. srpnja u Bundestagu će se raspravljati o zakonskim prijedlozima za regulaciju asistiranog samoubojstva (politički korektan termin je ‘medicinski potpomognuta smrt’) u Njemačkoj. Prijedlog vladajuće Kršćansko-demokratske unije ide za potpunom zabranom eutanazije, kao što već dulje vrijeme i najavljuju članovi te stranke (vidi OVDJE), dok drugi odluku o eutanaziju prepuštaju liječniku (pojedini demokršćanski zastupnici potpisali su i ovaj prijedlog). Zakonski prijedlog socijaldemokrata i zelenih, očekivano, ide za legalizacijom eutanazije, ali i zabranom komercijalnih klinika za asistirano samoubojstvo.

U ovom trenutku u Njemačkoj eutanazija nije do konca legalizirana, ali postoje organizacije koje pružaju “pomoć u umiranju” i već djeluju dulje vrijeme.

Autor: G. An. | Bitno.net

 

Odgovori

Skip to content