Novi poljski predsjednik Andrzej Duda: Ne želim da mi itko oduzima pravo na življenje vjere

Andrzej Duda koji je nedavno postao predsjednik Poljske, bio je kandidat oporbene stranke Pravo i pravda koju vodi brat blizanac bivšeg predsjednika Lecha Kaczynskog, Jaroslaw.

Ako se pogledaju njegovi programski i svjetonazorski stavovi, politički nije ništa drugačiji od svega onoga za što se zalaže njegova stranka. Kaczynski je jednostavno shvatio da ima preveliku negativnu percepciju u medijima i zato je predložio novo političko lice, što se pokazalo vrlo uspješnim jer su Poljaci na predsjedničkim izborima dali povjerenje upravo Dudi. No, on je samo jedan u nizu mlađih političara u PiS-u s novom i modernom konzervativnom retorikom.

No daleko od toga da je Duda nekakav marketinški projekt – nije jer ima svoju političku inteligenciju i kapacitet.

Bio član izviđača – važno za domoljublje

Pogleda li se njegova biografija mogli bi se začuditi činjenicom koja ističe da je 1984. postao član izviđača u Krakovu, a poslije nekoliko godina i vođa grupe. Ipak, nije ništa čudno da jedan političar u Poljskoj ističe ovu činjenicu jer se pojam izviđača u Poljskoj povezuje s iskrenošću, domoljubljem i pouzdanošću. Radi se o mitu herojske Poljske koja se sjeća Varšavskog ustanka 1944. godine kada su se izviđači borili i ginuli za Domovinu.

U politiku ulazi početkom 2000-tih angažmanom u liberalnoj stranci Unija slobode (UW, Unia Wolnosci), no kasnije kao da krije svoju prošlost u toj stranci.

Doktor znanosti s odvjetničkim uredom

2005. godine Duda je doktorirao u Krakovu, otvorio svoju odvjetnički ured i zatim postao član nacionalno-konzervativne Stranke za pravdu i pravednost (PiS) i pravni stručnjak njenog zastupničkog kluba. Stranka je pobijedila na parlamentarnim izborima u rujnu 2005. godine.

U Dudinoj karijeri nakon toga se sve odvijalo brzo. Prvo je postao zamjenik ministra pravosuđa, pa državni tajnik u kabinetu predsjednika Lecha Kaczynskog. Mijenjao se niz položaja, a neki čak govore o brzom usponu pod okriljem Lecha Kaczyskog, koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći kod Smolenska 2010.

Bio i eurozastupnik

Kada je za novog predsjednika izabran Bronislaw Komorowski, Duda se povlači, iako je i dalje bio zastupnik i glasnogovornik PiS-a, o njemu nitko ne govori. Gradio je karijeru i u Europskom parlamentu, u zastupničkom klubu konzervativaca i reformista, a onda je 2014. došao njegov trenutak, kada Jaroslaw Kaczynski objavljuje da će Duda postati predsjednički kandidat PiS. Ove godine je i izabran za Poljskog predsjednika.

Njegovu stranku osnovala su 2001. braća Kaczynski, a ona se smatra zaštitnicom Poljske, brani malog čovjeka, te predstavlja katoličke vrline – poštenje i ljubav prema domovini te kao stupove zdravog društva vidi obitelj, posao i sigurnost. Duda je sve to promovirao u svojoj predizbornoj kampanji.

Snažne poruke vezane uz zaštitu braka, obitelji i nacionalnog identiteta

Dao je nekoliko snažnih poruka – da se Poljska ne smije dijeliti na bogate i siromašne, da će uvesti socijalnu pravednost, reindustrijalizirati Poljsku i ojačati poljoprivredu, da će vrtići biti besplatni, da će ukinuti pretplatu na radio i televiziju, da će sniziti dob za umirovljenje sa 67 na 65 godina i smanjiti poreze. Zalaže se za obitelj, no pazio je što će reći o istospolnim brakovima ili umjetnoj oplodnji.

Duda je pomalo euroskeptičan, a za vrijeme kampanje je nekoliko puta rekao da Poljska ne bi trebala prebacivati toliko novca prema Europskoj Uniji. Narodu je poručio kako će pokrenuti referendum o izlasku Poljske iz Europske Unije ukoliko narod to bude tražio. Najvažnije mu je da je Poljska u okviru zajednice snažna i samostalna, utjecajna država.

Isto je i sa stavom prema Rusiji, poprilično je kritičan.

U svakom se trenutku kampanje pozivao na svoju riječ, rekavši kako mu je “sveta”.

Supruga i dalje učiteljica, tast prevodi s hrvatskog

Ima suprugu Agatu s kojom je u braku 20 godina i imaju 20-godišnju kćer. Njegova supruga i danas predaje njemački jezik u krakovskoj školi u kojoj su se upoznali. No ono što je zanimljivo, supruga Agata je kći poljskog intelektualca židovskog porijekla Juliana Kornhausera. On je pjesnik i kritičar, a kako je po struci slavist, prevoditelj je djela s hrvatskog jezika. Prevodio je, primjerice, djela hrvatskog pjesnika Slavka Mihalića na poljski jezik.

Deklarirani vjernik

Duda je deklarirani vjernik katolik. Dan nakon izbora za predsjednika otišao je na hodočašće u Jasnu Goru, a odmah nakon toga otišao se pokloniti na grob Lecha Kaczynskog. To je nesumnjivo bila poruka da će njegov politički program, iako modernije oblikovan, biti u skladu s programom njegove stranek sažete u geslo – “Bog, čast i domovina”.

Nedavno je kao novoizabrani poljski predsjednik na tijelovskoj procesiji rekao novinarima: Kao predsjednik nikome neću govoriti da se mora moliti. Htio bih, međutim, da niti meni nitko ne oduzima pravo na življenje moje vjere.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content