Sveti Benedikt sigurno se ponosi

U subotu smo proslavili blagdan svetog Benedikta, osnivača benediktinskog reda i oca zapadnog redovništva. Taj znameniti čovjek, koji se oko 480. godine rodio u talijanskoj Nursiji, svakako spada među europske velikane. Pisac je Redovničkih pravila, prvog zakonika redovništva na zapadu i osnivač samostana u Monte Cassinu. U njemu je 547. godine i preminuo.

Svetim ga je 1220. godine proglasio papa Honorije III., a 1964. godine papa Pavao VI. proglasio ga je zaštitnikom Europe. Njegovi benediktinci najstariji su katolički monaški red. Zanimljivo je da je prvi benediktinski samostan u Hrvatskoj osnovao knez Trpimir 852. godine u Rižinicama kod Solina. Dogodilo se to, dakle, još u 9. Stoljeću. Danas u Hrvatskoj postoji 9 benediktinskih samostana. Osam je ženskih (Pag, Cres, Hvar, Rab, Trogir, Krk, Zadar, Šibenik) te jedan muški (samostan svetog Kuzme i Damjana na Ćokovcu kod Tkona, otok Pašman).

„Ora et labora!” poznata je svečeva krilatica, a gotovo jednako tako poznato je i glavno pravilo koje je sv. Benedikt postavio pred svoje zajednice: “Božjem djelu ili Božjoj službi ništa drugo ne smije se pretpostaviti!”

Iskoristit ćemo prigodu da u svjetlu ove dvije misli koje su kroz povijest nosile sv. Benedikta i njegove zajednice, spomenemo jednu udrugu koja nosi svečevo ime i koja je već nekoliko godina iznimno aktivna u gradu pod Marjanom. Radi se o Hrvatskoj udruzi Benedikt.

Hrvatska udruga Benedikt

Inicijativa za osnivanje Hrvatske udruge Benedikt rodila se početkom 2011. godine u jednom užem krugu vjernika laika. Inicijatori su bili ljudi koji su se svojim profesionalnim radom i načinom života dokazali kao odgovorni i savjesni te domoljubno osviješćeni. Dio njih do tada nije bio društveno angažiran pa su osjetili potrebu da se kroz nešto novo aktiviraju. Shvatili su da je pravi trenutak da se osnuje udruga koja će svojim radom, temeljenim na dragovoljstvu i sebedarju, doprinijeti promicanju domoljubnih i kršćanskih vrijednosti. Kako je Udruga osnivana u trenutku kada je bio aktualan ulazak Hrvatske u Europsku uniju, izabrano je ime po svetom Benediktu, jednom od zaštitnika Europe i svojedobno njenom obnovitelju.

Kroz svoj angažman članovi nastoje slijediti temeljno svečevo geslo „Moli i radi!” pa je Hrvatska udruga Benedikt vjerojatno jedna od rijetkih udruga koja većinu svojih aktivnosti započinje molitvenim okupljanjem. Udruga kroz raznovrsne aktivnosti nastoji informirati članove i sve druge zainteresirane o Domovinskom ratu i najnovijim povijesnim zbivanjima te podizati kulturnu i duhovnu razinu hrvatskog čovjeka kako bi postao još bolji vjernik i domoljub.

Veliki naglasak stavlja na aktualne društvene probleme tako da je kroz javne reakcije, tribine, predavanja i okrugle stolove progovarala o nezaposlenosti, demografskoj situaciji i perspektivi mladih, o gospodarskoj situaciji, zaštiti okoliša, palijativnoj skrbi, legalizaciji nelegalne gradnje i dr. U tom svjetlu valja spomenuti činjenicu koja zvuči zaista nevjerojatno: Hrvatska udruga Benedikt bila je organizator ili suorganizator preko 200 različitih događanja, među kojima posebno treba istaknuti Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju i Hrvatski aktivistički festival – VIDIK fest.

Na tim brojnim događanjima nastupili su mnogi poznati gosti. Spomenimo samo neke: blagopokojni fra Zvjezdan Linić, prof. dr. sc. Davor Pavuna, doc. dr. sc. Nino Raspudić, dr. sc. fra Ante Vučković, prof. dr. sc. Josip Jurčević, doc. dr. sc. Ante Nazor, dr. sc. don Mladen Parlov, akademik Ivan Aralica, prof. dr. sc. Slaven Letica, Zvonimir Hodak, prof. dr. sc. Ljubo Jurčić, prof. dr. sc. Drago Prgomet, Marija Slišković, Željka Markić, Ante Nadomir Tadić Šutra i brojni drugi. Osim toga Udruga je uputila veći broj javnih priopćenja i osvrta na prijedloge različitih zakona ili na izmjene postojećih zakona.

Na portalu www.hu-benedikt.hr uvijek možete pronaći zanimljive priloge te pratiti dnevna zbivanja na društvenoj sceni. U posljednje vrijeme portal posjećuje sve veći broj čitatelja, a prati se diljem domovine pa i šire. Važno je napomenuti da se sav rad i aktivnosti Hrvatske udruge Benedikt temelje na volonterstvu njezinih članova. Zaista nevjerojatno zvuči činjenica da je Udruga tijekom svog četverogodišnjeg postojanja organizirala toliki broj različitih događanja i aktivnosti, uz najčešće nikakvu ili, koji put, tek simboličnu financijsku podršku Županije i Grada.

Imajući sve navedeno na umu, vjerujemo da je sveti Benedikt ponosan na Udrugu koja nosi njegovo ime i koju, evo već četiri godine, veoma uspješno vodi njezin predsjednik dr. Vide Popović.
NIKOLA MILANOVIĆ

Odgovori

Skip to content