Amerika o arbitraži: Podržavamo Hrvatsku u okončavanju spora

SKANDAL vezan uz arbitražni proces između Hrvatske i Slovenije u regionalnim je medijima glavna vijest od trenutka kada su procurile snimke koje su otkrile kako je proces kompromitiran nedopuštenim kontaktima Drenik i Sekoleca te nakon što je obznanjeno da je slovenska strana naknadno dodavala dokumente predmetu.

Hrvatska je na novootkrivene okolnosti reagirala istupanjem iz arbitraže, a Slovenija je odbila priznati valjanost odluke hrvatske strane. I dok Europska komisija poziva na zadržavanje predmeta u okviru arbitraže, reakcije ostatka međunarodne javnosti uglavnom su bile suzdržane.

Kako bismo dobili komentar američkog stajališta o čitavom slučaju, obratili smo se Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država. Iz Veleposlanstva su za Index rekli kako su bilateralni problemi isključivo stvar dviju zemalja u postupku, no kako podržavaju Hrvatsku u želji da se granični spor što prije okonča.

SAD: Podržavamo Hrvatsku, spor treba okončati što brže

“Na dvjema je zemljama, članicama Europske unije i NATO-a, da riješe bilateralne probleme, a mi se nadamo da u tome mogu uspjeti. Pozdravljamo komentare hrvatskog vodstva u kojima se izražava želja da se ovaj granični spor što prije okonča. Potičemo obje strane da nastave razgovore kako bi se odredio najbolji put, uslijed novonastalih okolnosti”, rečeno je Indexu iz američkog veleposlanstva.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je Sloveniji diplomatsku notu u kojoj se ističe kako su se, zbog povrede od strane Slovenije, stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma.

“U svojoj notifikaciji Hrvatska je naznačila povrede počinjene od slovenske strane zbog kojih svrha i predmet Sporazuma o arbitraži ne mogu biti ispunjeni. Republika Hrvatska je ujedno obavijestila Republiku Sloveniju da od današnjeg dana prestaje s primjenom Sporazum o arbitraži, te da je o svojoj notifikaciju obavijestila i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda koji je depozitar Sporazuma o arbitraži”, ističe se iz MVEP-a.

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na notu te istaknulo da očekuje da će Arbitražni sud presudu donijeti na temelju dokumentacije koja mu je bila predstavljena do kraja lipnja 2014. godine.

Izvor: index.hr

Odgovori

Skip to content