NA DANAŠNJI DAN, 18. kolovoza 1991. otet dr. Ivan Šreter

18. kolovoza 1991. otet dr. Ivan Šreter – mirotvorac i jedan od vođa Hrvata zapadne Slavonije – Dr. Ivan Šreter bio je jedan od vođa Hrvata zapadne Slavonije. Otet je od lokalnih Srba i odveden u Bučje odakle mu se gubi svaki trag. Bio je poznat kao veliki domoljub i mirotvorac. Za vrijeme Jugoslavije bio je osuđen na zatvor i gubitak liječničke licence zbog uporabe riječi „časnik“ umjesto „oficir“.

Na današnji dan 18.08.1991. u blizini Pakraca otet je dr. Ivan Šreter, vođa pakračkih Hrvata i jedan od vođa hrvatskog naroda u zapadnoj Slavoniji.

Otet je u blizini Pakraca, odveden u srpsko mjesto Bučje gdje je bio i logor za Hrvate i otada mu se gubi svaki trag. Nestanak dr. Ivana Šretera bio je veliki udarac za domoljube i branitelje zapadne Slavonije.
Bio je vođa pakračkog HDZ-a, koji je zbog lokalnih Srba djelovao gotovo ilegalno i predsjednik regionalnog Kriznog štaba za zapadnu Slavoniju.

Nakon izbijanja velikosrpske pobune 1991. godine dr. Šreter zalagao se za nenasilje te je pozivao Srbe na mir i prestanak terora koji su počeli provoditi.

Istaknuo se po razboritosti, dobroti i kao pobornik rješavanja razmirica mirnim putem.

Sam grad Pakrac bio je izložen od proljeća 1991. strahovitoj agresiji s namjerom da postane središte tzv. Srpske Autonomne Oblasti Zapadna Slavonija. Hrabrošću pripadnika MUP-a i ZNG-a Pakrac nikada nije pao u četničke ruke.

Progon i zatvor dr. Šretera radi uporabe riječi „časnik“ umjesto „oficir“

1984. godine dr. Šreter je pregledao kao specijalist liječnik bolnice u Lipiku pacijenta Stevu Majstorovića i pri upisu liječničkoga nalaza u zdravstveni karton u rubriku zanimanje upisao izraz “umirovljeni časnik” umjesto “penzionirani oficir”. U Vjesniku u rubrici Pisma čitalaca, objavljeno je pismo oficira JNA koje je sadržavalo pritužbu baš zbog tog čina. Povedena je velika hajka u svim tadašnjim komunističkim novinama, ondašnji „dežurni antifašisti“ poput Stevana Majstorovića i Gorana Babića sipali su ognjene strjelice na hrvatski jezik i dr. Šretera kojemu je potom oduzeta i liječnička licenca.

Dr. Šreter je optužen “da je na javnom mjestu pisanjem vrijeđao i omalovažavao ‘… socijalističke, patriotske i nacionalne osjećaje građana’ i time počinio prekršaj iz članka 3. st. 1. Zakona o prekršajima protiv javnoga rada (reda!) i mira. Osuđen je temeljem tog propisa na kaznu zatvora u trajanju od pedeset dana.”(Milan Vuković, Jezik, prosinac 1996. godine)
Riječi “časnik” i “umirovljenik” danas su uobičajene.

Otmica i nestanak mirotvorca i vođe Hrvata zapadne Slavonije dr. Ivana Šretera

Pakrački četnici su 18.08.1991. postavili barikadu na cesti s isključivom namjerom da otmu upravo jednog od vođa ugroženih Hrvata zapadne Slavonije dr. Šretera jer su ostale automobile propuštali, a barikada je sutradan uklonjena. Zarobljeni Hrvati odvođeni su u selo Bučje, ali je dr. Šreter zatočen nedaleko od Bučja u napuštenoj kući u selu Branešci na broju 110. Zna se da je bio psihički i fizički zlostavljan i otada mu se gubi svaki trag. Pretpostavlja se kako je odveden u zloglasni logor Bučje gdje je trpio strašna mučenja.
Posljednji put viđen je živ 29.08.1991.godine.

Posmrtni ostaci dr. Šretera do danas nisu pronađeni.

Spomen na dr. Šretera

Njemu u čast hrvatska jezikoslovna nagrada nosi ime nagrada Ivan Šreter.
U Pakracu je po njemu imenovan trg, proglašen je počasnim građaninom Pakraca i postavljena mu je bista (19. ožujka 2009. godine) na platou između župne crkve UBDM i “Hrvatskog doma” koju je izradio hrvatski kipar, akademski umjetnik Tonko Fabris.

Dana 9. lipnja 2009. godine održana je svečana premijera dokumentarnoga filma “Časnik mirotvorac” o dr. Ivanu Šreteru. Autor filma je Dražen Bušić, a nastao je u produkciji Zaklade “Dr. Ivan Šreter”.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content