Pored najmlađe žrtve Ovčare (16) pronađen je njegov izrezbareni dupin

Pored najmlađe žrtve Ovčare (16) pronađen je njegov izrezbareni dupin. Odluku da Igor umre donio je susjed… Odvezli su ih na Ovčaru. Kasnije smo čuli da je na Ovčari bio izdvojen u skupinu koju su planirali pustiti, ali je jedan od susjeda rekao da ne može. Tamo je i ubijen”, kazala je njegova majka Irena Kačić.

Igor Kačić bi, da je poživio, sada slavio svoj 40. rođendan. Vjerojatno bi bio u braku, moguće i da bi imao djecu. No, njegova majka o tome može samo razmišljati i na dan njegova rođendana o tome nagađati. Igor Kačić bio je maloljetni branitelj i… najmlađa žrtva Ovčare. Odluka da Igor umre i nikada ne doživi vlastitu obitelj donesena je nakon samo dvije izgovorene riječi: Ne može.

Otac Vukovarca Igora Kačića bio je zapovjednik obrane na Sajmištu. Nad očevim mrtvim tijelom tada 16-godišnji Igor se zarekao da će se osvetiti. Naoružan je čuvao skloništa, a zadnje dane, prije pada obrane, proveo je s majkom i dvije sestre u vukovarskoj bolnici odakle je i odveden na stratište na Ovčaru.

“Bili smo zajedno u bolnici i to je bilo zadnji put da sam ga vidjela. Svi smo bili u strahu što će se dogoditi i hoćemo li preživjeti. Izlazili smo zajedno van kada ga je Veselin Šljivančanin izdvojio. Obratila sam mu se, pokazujući Igorovu zdravstvenu iskaznicu, da ima samo 16 godina i da ga ne odvajaju od mene, na što mi je on samo grubo odgovorio da će provjeriti. Potom su ih odvezli na Ovčaru. Kasnije smo čuli da je na Ovčari bio izdvojen u skupinu koju su planirali pustiti, ali je jedan od susjeda rekao da ne može. Tamo je i ubijen”, kazala je njegova majka Irena Kačić.

Dodala je i kako je Igor bio divan dječak koji je svirao, pjevao i rezbario tako da joj je poslije njegove smrti ostao mali dupin kao uspomena, kojeg je rezbario još u podrumu kuće kada je rat već uvelike započeo. Dugo se nadala da je živ, a onda je ekshumacija otkrila užasnu istinu.

“Dali smo krv i na osnovu DNK potvrđeno je da je Igor ipak ubijen na Ovčari. Uz njegovo tijelo pronađen je i njegov izrezbareni dupin”, rekla je nesretna majka pokojnog Igora.

Igora Kačića osim njegove obitelji nikada neće zaboraviti ni Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskoga rata koja u pokušajima da svi njezini pripadnici ostvare svoja prava nikada nije zaboravila svoje poginule, pa tako niti Igora Kačića. Dok su oni živi, kažu, živjet će i on…

Autor: Snježana Vučković/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content