DOMINIKANSKA PROVINCIJA BOGATIJA ZA 11 NOVAKA ZAVJETOVANIKA

Na blagdan dominikanske trećoredice sv. Ruže Limske, u samostanskoj crkvi sv. Dominika u Dubrovniku, u nedjelju 23. kolovoza jedanaest mladih dominikanskih novaka položilo je prve jednostavne zavjete na tri godine.

Preko provincijala Hrvatske dominikanske provincije fr.Ante Gavrića koji je predvodio euharistijsko slavlje na poslušnost iz ljubavi, poniznost i siromaštvo učitelju reda fr. Brunu Cadoréu zavjetovali su se: Dominik Štefulić, Bernard Marija Prelčec, Josip Bernard Knez, Luka Janković, Josip Dolić, Emanuel Čančić, Marin Golubović, Matej Trupina, Ivan Babić ( iz Kaštela), Karlo Alan Kevo i Pio Buzov (iz Splita).

Slavlju prvih zavjeta nazočili su obitelji novaka, rodbina te prijatelji župe sv.Dominika iz Splita, među kojima i nekoliko članova udruge Benedikt.

11orica-354x300

Provincijal Anto Gavrić propovijed je uputio novacima ali i laicima i posvetio ju trenucima kada ljudska snaga nije dovoljna da bi ostali vjerni svemu onome što Bog od njih traži. U takvim trenucima Bog kojemu vjerujemo daje snagu da se ostane vjeran Njemu. Za vrijeme obreda provincijal je blagoslovio škapulare blagoslivljajući tako i redovnička odijela.

Mladi novaci su prve zavjete položili nakon novicijata kojeg su proveli u dubrovačkom samostanu i duhovnih vježbi u Perastu. Nakon položenih zavjeta novake sada čeka početak studija, te nastavak školovanja u Zagrebu. Liturgijsko slavlje predivnim pjevanjem predvodio je zbor crkve sv. Marka u Zagrebu „Cantores sancti Marci“ s dirigentom Juricom Petrom Petračem i orguljašem Pavaom Maršićem. Nazočnima se zahvalio prior samostana fr. Matijas Farkaš i učitelj novaka fr. Nikola Noso.

Prvi_zavjeti_11

Nakon svečanog misnog slavlja pod vodstvom vođe puta Tomislava Biuka, kao posebnu nagradu od biskupa Dubrovačke biskupije, msgr. Mate Uzinića hodočasnici iz Splita mogli su razgledati riznicu dubrovačke Katedrale gdje se nalaze relikvije Kristova križa koje se kao takve veličine mogu vidjeti još samo u Rimu, te Isusove pelenice kojima je prvotno bio umotan, te relikvije ostalih svetaca, među kojima su Sv. Vlaho, bl. Ozana Kotorska, sv. Tripun i dr. Preostalo slobodno vrijeme hodočasnici su iskoristili za ugodno druženje s novacima, te obilazak predivnog Dubrovnika sa svim svojim ljepotama koji je bio prepun turista. DominDubrovPo povratku hodočasnici su posjetili marijansko svetište Vepric kod Makarske. Tamo se zahvalili Gospodinu na lijepom danu i druženju moleći postaje Križnog puta. U večernjim satima sretno su se vratili svojim kućama prepuni dojmova i zahvalni Gospodinu na predivnom i nezaboravnom iskustvu kojem su imali prilike nazočiti.

U zadnje vrijeme ovo je veoma uspješno razdoblje za Dominikansku provinciju što potvrđuje sve veći broj mladića zainteresiranih da se priključe Redu braće propovjednika te privučeni karizmom sv. oca Dominika koji je bio gorljivi, neumorni propovjednik istine hrabro odabiru služenje Bogu i braći ljudima.

Mirela Majstrović

1 comment

Odgovori

Skip to content