Biskup Mate Uzinić: Usklik ‘Za dom spremni’ je prenapuhan, ne smatram ga važnim za Hrvatsku

Povodom Svjetskog dana molitve za skrb o stvorenom u vrtu Samostana svete Marije na Dančama 1. je rujna održana konferencija za medije na kojoj su govorili dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, dubrovački paroh protojerej stavrofor Vladan Perišić te Neven Šimac.

Biskup Uzinić je na upit novinara prokomentirao projekt na Srđu te inicijativu oko usklika „Za dom spremni“.

– Pitanje projekta na Srđu je jako ispolitizirano i kao biskup mi je dosta nezgodno iznositi svoje stavove o tome. Teško je zapravo izjašnjavati jer je moje poslanstvo vezano za navještenje Evanđelja. Turistima nije dovoljno obilaziti zidine ili restorane, nego im treba ponuditi nešto novo. Pokušaj odgovora na to pitanje upravo je projekt na Srđu. No, tu je došlo do malo većeg zadiranja u okoliš. Političari bi trebali poslušati stručnjake o tome koliko će zadiranje u okoliš promijeniti mikroklimatske uvjete na Srđu.

– Što se tiče pitanja oko inicijative „Za dom spremni“ mogu reći da je to pitanje previše prenapuhano u javnosti. Čini mi se ono koristi i u političkim kampanjama, a zapravo u sadašnjem trenutku to za Hrvatsku uopće nije bitno. Ono samo pomaže u daljnjem razdjeljivanju hrvatskog društva na temelju starih ideologija koje smo trebali ostaviti iza sebe. Osobno nemam mišljenje o tom uskliku jer ga ne smatram važnim za Hrvatsku, zaključio je Uzinić.

MISIJA / DUBROVAČKI VJESNIK

Odgovori

Skip to content