KONAČNA BITKA ZA DAMASK: Rusi u Siriju poslali ratne avione?

Izraelci tvrde da su Rusi u Siriju poslali ratne avione kako bi intervenirali za svog saveznika Bašara al-Asada

Izraelska agencija Ynetnews tvrdi da će tijekom sljedećih dana u Siriju stići nekoliko tisuća ruskih vojnika, iako Moskva još ne potvrđuje te informacije

U Siriju, na aerodrom nedaleko od Damaska, stigli su ruski ratni zrakoplovi koji bi se trebali uključiti u napade na snage IS-a koje napreduju u glavnom gradu Sirije i praktički vode borbe na ulazu u predsjedničku palaču.

Tu senzacionalnu vijest o ruskim zrakoplovima poslala je izraelska agencija Ynetnews, ali nije nigdje dobila otvorenu potvrdu.

Kako piše ta agencija koja se poziva na diplomatske izvore, ruske snage uključile su se u napade na snage IS-a iz baze koju još drže vojnici odani predsjedniku Bašaru al-Asadu, a na taj aerodrom poslani su lovci MiG 31 i borbeni helikopteri.

Izraelska agencija tvrdi da bi sljedećih dana “ruski vojni kontingent” mogao dostići i nekoliko tisuća vojnika, od pilota i instruktora do pripadnika raketnih snaga, te da su u nekadašnju sovjetsku vojnu bazu Tartus već stigli ruski vojnici.

Neki ruski mediji, poput agencije Lenta, javljaju kako su u Siriji, na Asadovoj strani, već brojni vojni savjetnici i instruktori iz Rusije te da je njihova “nazočnost šutljivo odobrena iz Washingtona”.

Ruski vojni izvori za državnu televiziju RT: ‘Nismo poslali avione u Siriju’
‘U Siriju nisu poslani ruski avioni kako bi napali militante Islamske države ili sirijske pobunjenike’, rekao je za državnu televiziju RT neimenovani ruski vojni izvor, demantirajući tako tvrdnje izraelskih medija.

‘Pripadnici ruskog ratnog zrakoplovstva su u svojim stalnim bazama i obavljaju uobičajene zadatke’, dodao je izvor.

RT piše da je stupio u kontakt s autorom vijesti koja je osvanula na izraelskom Ynetnewsu, no on je odbio komentirati vjerodostojnost svojih neimenovanih izvora koji su mu dojavili navodnu rusku vojnu intervenciju.

‘Neću govoriti o svojim izvorima, žao mi je. Ne objavljujem nešto bez da je potkrijepljeno vjerodostojnim izvorom. Vojnim se temama bavim već 40 godina. Shvatite da je riječ o jako, jako vjerodostojnom izvoru’, izjavio je novinar Alex Fishman.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content