KRAJ AMERIČKE DOMINACIJE NA MORU: Nevjerojatno kinesko oružje! (VIDEO)

DOŠAO JE KRAJ AMERIČKE DOMINACIJE OCEANIMA Novi kineski projektil ‘Istočni vjetar’ 10 je puta brži od zvuka i uništavat će nosače zrakoplova

Kina se priprema za predstavljanje jednog od svojih najtajnijih oružja. Oružje toliko misteriozno da nije bilo otkriveno godinama, a javnosti će se po prvi puta prezentirati na vojnom mimohodu planiranom za četvrtak, priopćili su stručnjaci kineskog ministarstva obrane, a prenosi Financial times.

Dongfeng (Istočni vjetar) 21D , projektil poznatiji pod nazivom ‘ubojica nosača’ koji prijeti remećenjem ravnoteže snaga na zapadnom Pacifiku, nalazit će se u samom središtu pažnje tijekom beijinškog mimohoda. Na vojnoj paradi, kojom će se proslaviti 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata, prodefilirat će se 12 tisuća vojnika kao i 500 tenkova i ostalih vozila.

Međutim, upravo je Dongfeng završio kao glavna tema nagađanja i uzbuđenja nakon letimičnog spominjanja u članku izašlog u komunističkim dnevnim novinama. Kinesko ministarstvo obrane držalo je projektil u tajnosti, a samo je 2011. godine potvrdilo da se radi na njegovom razvoju.

Zapadnjački vojni stručnjaci procjenjuju kako je domet projektila između 900 i 1500 kilometara te da bi mogao putovati i do deset (10x) puta brže od zvuka. Brže od ičega što bi ga moglo presresti.

miss-xx1_909603S0

Baš poput interkontinentalnog balističkog projektila, DF-21D odlazi u orbitu, no nakon ponovnog ulaska u atmosferu sposoban je manevrirati prema meti, čime bi mogao dostaviti pozamašnu količinu eksploziva na palubu broda, bilo u mirovanju ili u stajanju. Isto tako, za cijenu jednog nosača zrakoplova Kina može napraviti čak 1200 takvih projektila, što znači da bi vrlo lako nadvladali bilo kakve obrambene protumjere nosača zrakoplova.

Neki vojni analitičari smatraju da DF-21D prijeti poslati nosače zrakoplova, na kojima se temelji trenutačna američka pomorska politika, u zaborav. Upravo kao što su nosači zrakoplova to učinili velikim bojnim brodovima nakon japanskog napada na Pearl Harbor 1941. godine.

– Ovo oružje nosi više simbolike nego bilo koji drugi primjerak naoružanja u kineskom arsenalu. Ovaj projektil u potpunosti smanjuje američku sposobnost raspoređivanja vojne moći bilo gdje blizu kineske obale. Uz to, znatno povećava rizike i troškove takve akcije – kazao je Ashley Townshend, znanstvenik sa Sveučilišta u Sydneyju.

Sjedinjene Američke Države i Kina sve češće se nadmeću u savladavanju kineskih napora da uspostave kontrolu nad Južnim kineskim more. Projektil bi mogao biti vrlo jak podsjetnik Washingtonu, u iščekivanju posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga kasnije ovog mjeseca, da američka pomorska moć više nije nedodirljiva.

Međutim, Richard Fisher, stručnjak za projektile u Centru za međunarodnu strategiju i procjene smještenom u Americi, navodi kako će biti vrlo teško sa sigurnošću tvrditi da će DF-21D zaista biti predstavljena na mimohodu jer će biti unutar lansirne cijevi, koja je pak identična za cijelu ‘obitelji’ DF-21 projektila.

projektil_kina_909612S1

Još će jedan protubrodski projektil biti predstavljen tijekom parade. Riječ je o YJ-12, supersoničnoj krstarećoj raketi zrak-more koju ispaljuje H-6K bombarder.

Jasno možemo vidjeti kako se desetljeća kineskog vojnog ulaganja polako isplaćuju kroz sposobnost promjene ravnoteže u Aziji u odnosu na SAD – kaže Fisher.

Kineske vlasti za sada nisu potvrdile da će spomenuto naoružanje biti na paradi u četvrtak. No, brojni su stručnjaci obratili pažnju na pisanja prošlotjednog Global Timesa, državnog tiskanog dnevnika, koji je citirao Shao Yonglinga, pukovnicu kineske narodno-oslobodilačke vojske. Yongling je kazala kako je u probi za mimohod prošlog mjeseca DF-21D ‘po prvi put viđen i to bez skrivanja broja modela’. Kasnije je na društvenoj mreži Weibo, kineskoj verziji Twittera, Shao izrazila iznenađenje citatom u novinama.

Iako znam što će biti prikazano, nisam imala pojma da će to pustiti u javnost. Ovo nije nimalo slično vladi, koja je inače opreznog i diskretnog karaktera – objasnila je Shao.

Kinesko je ministarstvo obrane odbilo pismeni zahtjev za potvrdom hoće li se projektil pojaviti u paradi, a Shao nije bila dostupna za intervjue.

Drugi stručnjaci smatraju da način na koji je projektil spomenut u državnom mediju, a kasnije i na društvenim mrežama, zapravo oblik ‘tihog predstavljanja’ u kojem Beijing objavljuje važne informacije o obrambenoj industriji bez straha od optužbi za provokaciju i ‘zveckanje oružjem’.

Nedavni primjer takve vojno-medijske strategije pojavio se u ožujku kada je priopćeno da Kina gradi svoj drugi nosač zrakoplova.

– Tapkamo u mraku oko nagađanja što će točno predstaviti na mimohodu, no izgleda da su pokazali DF-21D na probi – kazao je Townshend.

Kineske su vlasti u međuvremenu priopćile kako će čak 84 posto naoružanja na paradi biti novo ili nikada predstavljeno javnosti.

miss-xx2_909606S0

Je li DF-21D zaista prijetnja američkoj pomorskoj moći pitanje je debate u vojnim analitičarskim krugovima. Do sada nikada nije testiran protiv cijelog spektra protumjera kojim moderni nosači zrakoplova raspolažu. Dok bi sam projektil bilo vrlo teško onesposobiti, njegova ranjivost leži u svoj opremi, od senzora preko radara i satelita te druge infrastrukture, koja je potrebna da DF-21D nacilja metu, a koju je moguće uništiti.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content