Tajni slovenski plan za preokret u ratu oko arbitraže

Nakon što je ovih dana Miha Pogačnik, profesor međunarodnog i europskog prava na Europskom pravnom fakultetu u Ljubljani najavio kako radi na alternativnom rješenju hrvatsko-slovenskog pograničnog spora čije detalje nije htio precizirati, hrvatski i slovenski stručnjaci za tportal objašnjavaju, svatko iz svojeg kuta gledišta, kako postoji nekoliko modela koje Slovenija može koristiti u sporu oko granice na kopnu i moru s Hrvatskom

U razgovoru za slovenski tjednik Reporter Miha Pogačnik iznenađujuće je najavio kako Ljubljana i Zagreb ni u kojem slučaju nisu robovi arbitraže te kako je najvažnije alternativno rješenje koje namjerava ponuditi slovenskom ministarstvu vanjskih poslova i dobro predstaviti javnosti. Ta se izjava stručnjaka čija se riječ poštuje u cijeloj Europi razlikuje od službenog slovenskog stava po kojem nema odustajanja od očigledno kompromitiranog arbitražnog postupka, u kojem je dokazano kako je slovenska strana bila u dosluhu sa sucima.

Taj slovenski stručnjak specijaliziran za područje prava i mirnoga rješavanja međunarodnih sporova smatra kako se bez obzira na negodovanje Hrvatske i povlačenje iz postupka, od međunarodnog arbitražnog suda može očekivati da će sam postupak provesti do kraja. Pogačnik ipak izražava stav kako će do mirnog rješavanja doći mukotrpno budući da je Hrvatska napustila arbitražu. Upravo stoga Pogačnik smatra kako ima aduta u rukavu koji bi zadovoljio obje strane, no za sada ga ne otkriva.

Što su, dakle, uopće moguće opcije za okončanje ove situacije?

Vodeći slovenski politički analitičar i profesor na ljubljanskom Filozofskom fakultetu te Fakultetu društvenih znanosti Vlado Miheljak u razgovoru za tportal naglasio je kako ‘pat-pozicija može potrajati godinama’ dodajući kako službena Ljubljana može iskoristiti nekoliko modela prema kojima bi se moglo iznaći konačno rješenje. Miheljak smatra kako do samog spora nije trebalo ni doći budući da bi gubitkom u sporu Slovenija izgubila malo, a Hrvatska ne bi izgubila gotovo ništa.

‘Spor koji podsjeća na dječje igre mogao bi potrajati dugo, a pat-pozicija u kojoj se nalaze dvije susjedne zemlje zapravo nije toliko težak problem kako se čini na prvu. Slovenija svakako neće odustati od arbitraže i inzistirat će na njoj, a za daljnje poteze Zagreba nisam siguran’, kazao je Miheljak.

Pritom je podsjetio na svoju ideju o trajnom rješenju koju je iznio ranije, a prema kojoj svatko dobiva. Naime, Miheljak u šali smatra kako bi Slovenija trebala dobiti cijeli Piranski zaljev, a Hrvati cijelu Savudrijsku valu, čime bi i jedni i drugi dobili više nego što bi im bilo kakva arbitraža moga dati.

Miheljak se u razgovoru za tportal osvrnuo i na napise medija s obje strane Sutle prema kojima su se novinari postavili kao društveno-politički radnici, a ne korektni profesionalci što je nepotrebno dodatno zaoštrilo situaciju, kao i najave pojedinih slovenskih političara kako bi zbog pograničnog spora trebalo reći Hrvatima kako ne mogu u Schengen dok se ne dogovore sa Slovenijom.

Bivši šef hrvatske diplomacije Mate Granić mišljenja je kako je za Hrvatsku arbitraža mrtva što je potvrdio i konsenzus predsjednice RH, Vlade, svih političkih stranaka i stručnjaka.

‘Spor je kompromitiran, a Hrvatska mora poduzeti odlučne, mudre i prave poteze kako bi postigla svoj cilj’, smatra Granić kada su u pitanju Pogačnikove najave o alternativnom rješenju spora. Na pitanje kakvi su modeli koje bi ponudio slovenski pravni stručnjak, Granić za tportal odgovora kako postoje četiri mogućnosti.

‘Slovenija bi mogla zatražiti rješavanje spora dogovorom s Hrvatskom, medijacijom i bilateralnim dogovorom te na Međunarodnom sudu pravde u Haagu te Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu, ako je sporna granica na moru’, mišljenja je Granić. ‘Na koje će se odlučiti Slovenija, teško je predvidjeti’, zaključio je Granić.

Izvor: tportal.hr

Odgovori

Skip to content