Pusićkini ugledni veleposlanici kradu, podmićuju, krivotvore, prijete…

Jednostavno je neshvatljivo kakve se sve stvari dozvoljavaju tzv. hrvatskim diplomatima. Nakon svega za nagradu dobiju imenovanje na veleposlaničko mjesto – primjerice u Beču.

Iz izvora bliskih Glavnom tajništvu Ministarstva vanjskih i europskih poslova doznajemo kako se za donedavnom glavnom tajnicom ministarstva i budućom veleposlanicom Hrvatske u Austriji Vesnom Cvjetković vuče podugačak rep kaznenih prijava koje su tijekom nekoliko posljednjih mjeseci protiv nje podnijete DORH-u i USKOK-u. Čak je iz Hrvatskog sabora, po nalogu samog predsjednika Josipa Leke, zatraženo i službeno očitovanje Sigurnosno-obavještajne agencije, Državnog odvjetništva, Ureda za suzbijanje organiziranog kriminaliteta te Ministarstva pravosuđa, pri čemu je USKOK navodno već i prihvatio te prijave i već je počelo provođenje odgovarajućih izvida.

Kako se doznaje, u prijavama čiji su navodi sada predmet “izvidnih radnji” USKOK-a, Pusićkinu vjernu suradnicu Vesnu Cvjetković tereti se za niz ozbiljnih kaznenih djela – za zloporabu službenog položaja i ovlasti (članak 291. KZ), trgovanje utjecajem (članak 295. KZ), davanje odnosno obećavanje mita (članak 294. KZ), sprječavanje dokazivanja (članak 306. KZ), krivotvorenje službene isprave (članak 279. KZ), povredu tajnosti pisama i drugih pošiljaka (članak 142. KZ), te ne prijavljivanje počinjenog kaznenog djela (članak 302. KZ).

Inače, Vesna Cvjetković je glavna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova od početka 2012. godine kada ju je na tu poziciju dovela njena prijateljica ministrica Vesna Pusić kao osobu od najvišeg povjerenja. Razlog je vrlo jednostavan – glavno tajništvo upravlja i kontrolira sve financijske, kadrovske, pravne, strategijske i druge važne poslove službe vanjskih poslova RH. Njenim postavljanjem Vesna Pusić je u potpunosti ovladala Ministarstvom i svela ga na podružnicu svoje stranke HNS. U ove tri godine dvije Vesne su tako sustavno uništavale i samo Ministarstvo ali i hrvatsku vanjsku politiku.

Važni je zvati se Vesna i prezivati se Vidošević

No nije ona jedini ‘kadar’ koji sramoti hrvatsku diplomaciju. Naime, rade se izvidi na temelju dokumentiranih prijava o prikrivanju kaznenih djela u hrvatskom veleposlanstvu u Kijevu koje je navodno počinio veleposlanik Tomislav Vidošević (navodi se zloporaba službenog položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave te odavanje službene tajne stranim državljankama).

Uz Vidoševićevo se ime veže i financijska dubioza od preko 400.000 eura nastala istodobnim šestogodišnjim plaćanjem najma za dvije rezidencije u Rimu, premda je živio samo u jednoj. Prema tvrdnjama upućenih u financije Ministarstva, Vidošević u Kijevu već treću godinu zaredom proračun veleposlanstva koristi kao svoj privatni, pa tako država plaća i sve privatne troškove veleposlanikove obitelji, uključivo i čistačicu koja za zadaću ima i redovito šetanje poprilično velikog ljubimca obitelji, te uključujući vozača koji cijeli dan službenim Mercedesom razvozi u školu i na slobodne aktivnosti troje djece, za koje naša država godišnje plaća čak 50.000 eura školarine.

Osim navedenog, u prijavama dostavljenima na mjerodavne adrese navodi se i niz podataka o Vidoševićevoj stvarnoj nekompetentnosti za posao šefa diplomatske misije, sklonosti zlostavljanju podređenih na primjeru tadašnje savjetnice za politiku, zapošljavanju “studentica” koje su za „pomoćne poslove“ u veleposlanstvu dobivale plaću 6 puta veću nego što iznosi plaća učitelja u Ukrajini a na stvarnom su radnom mjestu provodile tek polovicu radnog vremena. Osim toga nadaleko je poznata njegova sklonost prekomjernom uživanju alkohola, a u prijavama se navodi i nemili događaj kada je na Vidoševićev poticaj diplomat na sezonskoj ispomoći jednome od kolega na mandatu u Kijevu prijetio i smrću, a što je, kako saznajemo, i službeno evidentirano u dokumentima Glavnog tajništva, koje je cijeli slučaj potom jednostavno zataškalo.

Djevojke sumnjivog morala

Da slučaj bude zanimljiviji, prema dostupnim podacima proizlazi da je protiv osobe koja je kolegi na Vidoševićev poticaj u Kijevu prijetila smrću, istodobno u Hrvatskoj vođen sudski postupak zbog trgovanja narkoticima, pa je u ljeto 2013. godine propalo i jedno ročište zbog činjenice da je optuženik bio na službenom putu s diplomatskom putovnicom. Pri tome se posebno zanimljivim čini podatak da je mladi diplomat na rad u Kijev bio upućen i bez propisane sigurnosne kontrole koju uobičajeno provodi SOA, a diplomatsku je putovnicu, kasnije (na 8 mjeseci zatvora pravomoćno osuđenom trećem tajniku) osobno odobrila Vesna Cvjetković.

Prema podacima iz Ministarstva, na Vidoševićevo rukovođenje veleposlanstvom bilo je i dosta primjedbi i od strane Sektora konzularnih poslova, a voditeljica Službe za vize je kasnije morala podnijeti ostavku, jer se drznula zatražiti pokretanje istrage od strane Inspektorata službe vanjskih poslova povodom sumnji da se po Vidoševićevom nalogu protuzakonito izdaju vize “djevojkama sumnjivog morala”. No i u toj situaciji veleposlanika je uspješno zaštitila glavna tajnica MVEP-a, spriječivši bilo kakvo utvrđivanje činjenica u svezi sa spornim situacijama, isto kao što je uspješno spriječila i nastojanja tadašnjeg načelnika Sektora za pravne poslove i ljudske resurse da se utvrde činjenice vezane uz sumnje da Vidošević krivotvori financijsku dokumentaciju Veleposlanstva i tako prelijeva značajne iznose proračunskih sredstava u svoj vlastiti džep.

S obzirom da se uz ime glavne tajnice Ministarstva Vesne Cvjetković vežu još neke afere u Ministarstvu, kao što su tzv. tajna napredovanja u diplomatskim zvanjima te odabir “podobnih” a ne sposobnih na nekim natječajima za odlazak na službu u inozemstvo, što se u prijavama dostavljenima DORH-u i USKOK-u otvoreno naziva korupcijskom piramidom koju je ustrojila osobno glavna tajnica, sa nestrpljenjem čekamo službene stavove struktura zaduženih za zakonitost postupanja u državnoj upravi, a zatim i odluku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da imenovanje veleposlanice u Austriji (objavljeno u Narodnim novinama) na kraju povuče zbog niza skandala vezanih uz gospođu Cvjetković. Isto tako biti će zanimljivo vidjeti i da li će odgovorni za provođenje vanjske politike i dalje tolerirati otvorenu pljačku proračuna veleposlanstva u Kijevu, kao da se to nikoga ne tiče.

Autor: Domagoj Madžar/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content