NA DANAŠNJI DAN: 18. rujna 1946. komunisti uhitili nadbiskupa Stepinca

Blaženi Alojzije Stepinac, nadbiskup zagrebački, uhićen je na današnji dan 18. rujna 1946. oko 5 sati i 30 minuta ujutro na području Nadbiskupskog dvora na Kaptolu, u vrijeme kad se pripremao služiti Svetu Misu.

Tako je komunistička vlast pokazala još jednom svoje zločinačko lice uhićenjem biskupa i mirotvorca, pomagača siromašnih i nevoljnih, te izvjesnog budućeg sveca sveopće Crkve. Tu nepravdu ispravio je Hrvatski Sabor 1992. Alojzija Stepinca mnogi Hrvati smatraju najvećom osobom hrvatske povijesti i simbolom otpora Hrvata tisućljetnim pokušajima zatiranja vjerske i narodne samobitnosti.

Na današnji dan 18. rujna 1946 uhićen je zagrebački nadbiskup blaženi Alojzije Stepinac, kasniji kardinal Crkve u Hrvata. Uhititile su ga tadašnje komunističke jugoslavenske vlasti, a zatim su pokrenule protiv njega montirani sudski proces. Blaženi Alojzije Stepinac uhićen je oko 5 sati i 30 minuta ujutro na današnji dan, na području Nadbiskupskog dvora na Kaptolu, u vrijeme kad se pripremao služiti Svetu Misu.

Montirani sudski proces protiv blaženog Alojzija Stepinca pokrenut je 30. rujna iste godine tj. 12 dana nakon uhićenja. Dana 3. listopada nadbiskup Alojzije održao je na sudu znameniti govor kojim je branio svoju nevinost, hrvatski narod od kolektivne optužbe te Kristovu Crkvu od strašnih progona i ubijanja kojima su bili izloženi svećenici i vjernici.

Već 11. listopada donesena je presuda, po kojoj je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac osuđen na čak 16 godina zatvora. Osam dana nakon donošenja presude zatočili su ga u zatvoru u Lepoglavi. U Lepoglavi je Alojzije Stepinac proveo više od 5 godina sve do 1951., a zatim je premješten u kućni pritvor u rodnom Krašiću, gdje su ga komunisti izolirali i sustavno trovali strahujući od njegovog skorog izlaska na slobodu

Blaženi Alojzije Stepinac umro je mučeničkom smrću na glasu svetosti u Krašiću 10. veljače 1960. oko 13 i pol godina nakon uhićenja.

O toj sramotnoj presudi očitovalo se i najviše tijelo hrvatskog naroda Hrvatski Sabor Deklaracijom 1992. U toj Deklaraciji od 14. veljače 1992. Hrvatski sabor posebno ističe i izražava zahvalnost uzoritom kardinalu Alojziju Stepincu koji je među tisućama i tisućama hrvatskih ljudi svojim životom i djelovanjem hrabro svjedočio o vjekovnim težnjama hrvatskoga naroda, „koji je nepravedno osuđen, čime je nanesena nepravda i uvreda hrvatskom narodu“. Nadalje: „Na montiranom političkom sudskom procesu nevino je osuđen“ i konačno: „Iako hrvatski narod i Katolička Crkva nikada nisu priznali osudu nadbiskupu Stepincu, Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo Hrvatske izricanjem jasnog stava prema nepravednoj osudi kardinala Stepinca ispravlja jednu povijesnu nepravdu…“.

Blaženog Alojzija Stepinca mnogi Hrvati smatraju najvećom osobom u hrvatskoj povijesti.

Izvor: Narod.hr

Odgovori

Skip to content