U Vukovaru izgubio dva sina, sad mu sude zbog razbijanja dvojezične ploče

Glavna rasprava protiv 76-godišnjeg Vukovarca Marijana Živkovića, branitelja Vukovara, oca dvojice ubijenih hrvatskih branitelja, zbog razbijanja dvojezične ploče na zgradi vukovarske Policijske postaje 2. rujna 2013., počela je u utorak na Općinskome sudu u Vukovaru pod predsjedanjem sutkinje Mire Rajš.

Ploča je razbijena dan nakon što su u Vukovaru počeli veliki prosvjedi protiv postavljanja dvojezičnih ploča na javne ustanove u gradu.

Državno odvjetništvo tereti Živkovića za “uništavanje tuđe stvari iz mržnje i odbojnosti, prisile prema službenim osobama i izazivanja nereda”, zbog čega mu prijeti višegodišnja zatvorska kazna.

“Ne osjećam se krivim i ne znam tko bi me priveo i zatvorio”, izjavio je novinarima nakon današnjeg suđenja Živković, dodajući da su dvojezočne ploče stavljene “protuustavno i protuzakonito, i to po noći”.

“Mi demokrati i Hrvati pravi radimo po danu, ne bojimo se nikoga, niti se nas tko treba bojati”, rekao je Živković i podsjetio kako je dan prije javno najavio da će razbiti ploču ako se postavi.

” Imam primjedbu na sudbenu vlast u Hrvatskoj, jer da se ovako nešto radi u gradu koji je izgledao kao Hirošima… Tko je rušio grad? Tko je pobio narod? Tko mi je pobio sinove? I sad dvojezične ploče… – izjavio je okupljenim novinarima Marijan Živković.

Marijan Živković i njegova supruga u ratu su izgubili dva sina – Marko je poginuo kod vinkovačkog Otoka kao pripadnik Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, a Nikola je ubijen kao pripadnik policije u Vukovaru. Za njegovim tijelom se još uvijek traga.U Udruzi ‘Vukovarski stožer’ je predsjednik, član je Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, jedan od osnivača Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, i član Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata.

U izjavi medijima Živkovićev odvjetnik Emil Mitrovski rekao je da je obrana sudu predložila svoje dokaze, o čemu nije mogao više govoriti, ali očekuje da bi se postupak mogao završiti u sljedećih mjesec, dva. “Obrana će dokazati kako nijedno kazneno djelo ne stoji”, zaključio je Mitrovski.

Izvor: narod.hr/h

Odgovori

Skip to content