SPLIT: Predstavljena knjiga ‘Huda Jama- strogo čuvana tajna’

U Splitu je, u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt,  pred prepunom dvoranom Nadbiskupskog sjemeništa (više od 500 ljudi), održana javna tribina ‘Huda jama – strogo čuvana tajna’ i predstavljanje istoimene knjige Romana Leljaka. Na samom početku nazočnima se obratio dr. Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt

Nema primjera u svijetu da je na ovakav način izvršen zločin nad ljudima. To u punoj mjeri razotkriva zločinačku ćud sistema koji je to izvršio. Nažalost, Huda Jama nije jedina

Nadam se da će skorašnji izbori završiti pobjedom HDZ-a jer je očito da sadašnji vlastodršci u Hrvatskoj, baš kao i u Sloveniji, nemaju snage ni volje da se konačno dozna strašna istina o poslijeratnim stratištima, a žrtve komunističkog terora dostojanstveno pokopaju– rekao je Roman Ljeljak, slovenski istraživač arhiva i publicist na tribini održanoj u četvrtak navečer u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u povodu predstavljanja njegove knjige „Huda Jama- strogo čuvana tajna“. Na tribini organiziranoj od strane Hrvatske udruge Benedikt sudjelovali su i Zvonimir Šeparović, viktimolog i predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta, te Josip Jurčević, povjesničar i ravnatelj Hrvatskog domoljubnog stožera.

jama-separovic-jurcevic

Nakon što se prisutnima obratio splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, kroz fotografije i video zapise Ljeljak je okupljenima predstavio rezultate svojih dvadesetogodišnjih istraživanja masovne grobnice u Barbarinom rovu, Hude Jame, nadomak Laškog u Sloveniji – Istraživanja smo započeli još 1989. godine, no trebalo nam je 20 godina da napokon dođemo do ostataka žrtava. Više od 11 debelih betonskih i ciglenih zidova koji su zatvarali tu jamu, u tome nas je sprječavao i 12-ti zid – zid šutnje i protivljenja vlasti, većinom potomaka onih koji su krivi za zločin. Među pronađenim tijelima bilo je oko deset posto žena, ponajviše mladih. Oko 800 žrtava pronašli smo u prvih 15 metara, a približno 2.300 tijela još uvijek nije ekshumirano. Ono što posebno žalosti je činjenica da se i iskopana tijela već šest godina nalaze u plastičnim kutijama i vrećama jer još uvijek nije riješeno pitanje njihovog pokopa – komentirao je Ljeljak. – Otkrivena tijela likvidirana su od strane slovenskih partizana, priladnika zloglasnog KNOJ-a, sve stari između 15 i 20 godina, od kojih su mnogi još živi i aktivni u politici! Likvidacije su obavljene od 25. svibnja do 6. lipnja 1945. godine, znači u vrijeme kad su na tom području boravili drug Tito i Aleksandar Ranković, šef OZNA-e, koja je organizirala likvidacije. Zarobljenici su dovoženi noću u grupama po dvadesetak, da bi zatim po troje bili bacani u jamu, mnogi od njih i živi.

Onaj tko prešućuje žrtve ponovno ih ubija!

Nema primjera u svijetu da je na ovakav način izvršen zločin nad ljudima. To u punoj mjeri razotkriva zločinačku ćud sistema koji je to izvršio. Nažalost, Huda Jama nije jedina. U Crnoj Gori i Makedoniji istraživanja još nisu ni započela, dok su na prostoru BiH, Slovenije, Srbije i Hrvatske otkrivena ukupno oko 1700 takvih stratišta iz vremena nakon 2. svjetskog rata! Nažalost, biološki i ideološki potomci poslijeratnih zločinaca koji su danas na vlasti u Hrvatskoj, ne samo što ne pomažu nego i ometaju istraživanja mjesta zločina- naglasio je Josip Jurčević i dodao izjavu jedne preživjele žrtve Holokusta: Onaj tko prešućuje žrtve ponovno ih ubija!

jama-separovic

-Poslijeratna stratišta nisu bila samo pola stoljeća strogo čuvana tajna, ona su to i dan danas i to punih 70 godina od završetka 2. svjetskog rata. Ideološki sljedbenici jugoslavenskog totalitarnog poretka o tome ne žele govoriti i grčevito se bore da to i nadalje ostane stroga tajna. Iako su već donesene razne međunarodne, državne, političke i etičke osude takve pojave, taj zločin i to zlo još uvijek nisu ni približno u javnosti osvještene, pa će tako u povijesti jednom ostati zabilježena i sramotna činjenica da slovenske i hrvatske državne vlasti ni danas, u 21. stoljeću, ne znaju što učiniti s tolikim posmrtnim ostatcima i kako se prema njima odnositi, prije svega ljudski, a onda i civilizacijski- naglasio je Zvonimir Šeparović, čiji je stariji brat kao civil također okončao u jednoj jami na Korčuli.

Izvor: makarska-post.com

Odgovori

Skip to content