ŠIBENIK: U prepunoj gradskoj knjižnici predstavljena knjiga ‘Huda jama’ autora Romana Leljaka

Večeras je pred stotinjak nazočnih u prepunoj gradskoj knjižnici predstavljena knjiga Romana Leljaka ‘Huda jama- strogo čuvana tajna’ te održana tribina s istim naslovom. 

Na tribini su sudjelovali Roman Leljak, slovenski istraživač arhiva, publicist i autor knjige, zatim Zvonimir Šeparović, viktimolog i predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta, te Josip Jurčević, povjesničar i ravnatelj Hrvatskog domoljubnog stožera i generalni vikar Šibenske biskupije don Marinko Mlakić. Na samom početku nazočnima se prigodnim riječima obratio dr. Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt koja je bila suorganizator ovoga skupa. 

Prije 70 godina dogodio se veliki zločin komunističkih vlasti ne samo vezanih za Hudu jamu na slovenskom području, već i šire.

– Istraživanja Hude jame sam započeo još 1989. godine, no trebalo nam je 20 godina da napokon dođemo do ostataka žrtava. Među pronađenim tijelima, od kojih su mnoga bila mumificirana zbog uvjeta u jami, bilo je i oko deset posto žena i mladih djevojaka. Oko 800 žrtava pronašli smo u prvih 15 metara, a približno 2.300 tijela još uvijek nije ekshumirano. Ono što žalosti je činjenica da se i iskopana tijela već šest godina nalaze u plastičnim kutijama i vrećama jer još uvijek nije riješeno pitanje njihovog pokopa – kazao je Leljak.

huda-jama-9

Autor je sam živio u Laškom blizu Celja gdje je ugljenokop Barbarin rov Huda jama. Na izlaganju napominje kako su se kao djeca igrala na igralištu ne sluteći da se igraju na truplima. Kao mladić, dok je radio u jednim novinama, dobio je pismo Ivanke Škrabac, majke nerođenog djeteta kojoj je partizanski major najavio da će sutradan biti pogubljena. Potresno pismo moglo se čuti i na tribini.

-Kucao sam od vrata do vrata i mnoga su mi ostala zatvorena, ali na kraju unatoč šutnji uspio sam naći ljude koji su svjedočili, a knjiga je rezultat mog dvadesetogodišnjeg rada- istaknuo je Leljak i dodaje kako je namjera ove knjige da probudi hrvatsku i slovensku javnost da te ljude treba pokopati na jedan dostojanstven način.

Tijela koja su otkrivena u Hudoj jami likvidirana su od strane slovenskih partizana 1945. Godine i to u kratkom periodu od deset dana. Stravičan je način kako su dovoženi zarobljenici, noću u grupama po dvadesetak i tjerani u jamu u grupi po troje. Mnogi su živi zatrpani.

– U Sloveniji ima još oko 600 prikrivenih grobišta i javnost nerado, a politika pogotovo ne govori o tome. Ova knjiga nastala je iz želje da imena odgovornih ostanu zapisana te se duboko nadam da će istina o Hudoj jami i njenim žrtvama proći kroz Hrvatsku – zaključio je Leljak.

Izvor: sibenskiportal.hr

Odgovori

Skip to content