NAPOKON POZNAT DATUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Napokon poznat datum; evo kada će se održati parlamentarni izbori
O razlozima odabira ovog datuma izbora te očekivanjima od izborne kampanje Predsjednica RH će se javnosti obratiti u ponedjeljak

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak će raspisati parlamentarne izbore, a Dnevnik Nove TV ima neslužbenu potvrdu da bi se trebali održati 8. studenog.

O razlozima odabira ovog datuma izbora te očekivanjima od izborne kampanje Predsjednica će se javnosti obratiti u ponedjeljak.

Izborni rokovi počinju teći dan kasnije, u ovom slučaju 6. listopada, a tada počinje prikupljane kandidature. Uz političke stranke, oni nezavisni trebaju prikupiti 500 potpisa.

Na prethodnim parlamentarnim izborima bilo je 4000 kandidata, odnosno za jedno zastupničko mjesto natjecalo se 28 kandidata.

Od raspisivanja izbora, kandidati imaju 14 dana za skupljanje liste koju trebaju predati Državnom izbornom povjerenstvu. No osim lista, potrebno je i predati broj posebnog računa kako bi opravdali sve uplate, odnosno donacije kao i načine plaćanja kampanje. Datum za predaju liste i računa je 19. listopada.

Državnom izbornom povjerenstvu preostaje da do 21. listopada provjeri sve liste. U nekim će izbornim jedinicama to bili male knjižice s obzirom na broj kandidata.
Mogućnost žalbe istječe u ponoć 23.10., a nakon što to Državno izborno povjerenstvo objavi, 24. listopada počinje službena izborna kampanja. Tada će biti poznate sve izborne liste u svih 10 izbornih jedinica kao i u izbornoj jedinici za dijesporu i izbornoj jedinici za nacionalne manjine.

Kandidati će se natjecati 14 dana, a posljednji dan kampanje je 6. studenog, kada u ponoć 7. studenog počinje predizborna šutnja. 8 studenog u sedam sati ujutro otvara se gotovo 7000 biračkih mjesta, piše Dnevnik.hr.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content