Papa: Biskupska sinoda nije mjesto gdje se sklapaju kompromisi

Biskupska sinoda nije parlament, nego izraz Crkve koja stvarnost iščitava s Božjim srcem – istaknuo je Sveti Otac u uvodnom govoru otvarajući radove redovne Biskupske sinode o obitelji, nakon jutrošnje svete mise u bazilici sv. Petra. Papa je potaknuo sinodske oce da apostolskom hrabrošću, evanđeoskom poniznošću i povjerljivom molitvom omoguće djelovanje Duha Svetoga.

Treba zajedno hoditi s „duhom kolegijalnosti i sinodalnosti“, imajući uvijek pred očima „dobro Crkve, obitelji i spas duša“ – rekao je Papa sinodskim ocima, naglašavajući da na ovom putu treba hrabro usvojiti „slobodu u govoru, doktrinarnu i pastoralnu revnost, mudrost i iskrenost“. Podsjetio je pak da Sinoda nije nekakav sastanak, govornica, parlament ili senat, gdje se sklapaju kompromisi.

Sinoda je za razliku od toga crkveno očitovanje, odnosno Crkva koja zajedno hodi kako bi očima vjere i Božjim srcem iščitala stvarnost. Sinoda se propituje o vjernosti pologu vjere, koji nije muzej za razgledanje, nego živi izvor na kojem se Crkva napaja, kako bi napajala i prosvijetila ljudski život – objasnio je papa Franjo dodajući:

Sinoda se dakle zbiva u krilu Crkve i u svetom Božjem narodu, kojemu pripadamo kao pastiri, odnosno službenici. Sinoda je povlašteni prostor gdje Crkva doživljuje djelovanje Duha Svetoga. Duh na Sinodi govori jezicima svih osoba koje se prepuštaju da ih vodi Onaj koji uvijek iznenađuje; da ih vodi Bog koji malenima objavljuje što ono skriva pred umnima i mudrima; koji je zakon i subotu stvorio poradi čovjeka, a ne obratno; koji ostavlja 99 ovaca i ide tražiti izgubljenu ovcu; koji uvijek nadvisuje našu logiku i računicu – ustvrdio je Sveti Otac.

Sjetimo se da će Sinoda biti prostor za djelovanje Duha Svetoga samo ako se mi, sudionici, zaodjenemo apostolskom hrabrošću, evanđeoskom poniznošću i povjerljivom molitvom: apostolska hrabrost ne popušta zavodljivostima svijeta, koje nastoje u ljudskim srcima ugasiti svjetlo istine, zamjenjujući ga malim i privremenim svjetlima; ne popušta ni pred nekim okamenjenim srcima, koja, unatoč dobrim nakanama, ljude udaljuju od Boga – ustvrdio je Papa dodajući:

Treba nam apostolska hrabrost da nosimo život a ne da od našega kršćanskoga života stvaramo muzeje uspomena. Evanđeoska poniznost nas oslobađa naših običaja i predrasuda kako bismo slušali braću biskupe i ispunili se Bogom; ta poniznost ne upire prstom u druge da ih osudi nego da im pruži ruku kako bi ih pridigla, ne osjećajući se višima od njih – kazao je Papa.

Povjerljiva je molitva djelo srca koje se otvara Bogu, kad se sva naša buka stiša kako bi se u tišini čuo ljupki Božji glas. Sve će naše riječi, ako ne slušamo Boga, biti uzaludne i isprazne. Ako se ne prepustimo Duhu da nas vodi; sve će naše odluke biti samo ukrasi koji skrivaju i zastiru Evanđelje umjesto da ga veličaju – kazao je Sveti Otac.

Na kraju uvodnoga govora, Papa je zahvalio svima koji su pripremali Sinodu, posebno pozdravivši novinare i zahvalivši im na njihovu „strastvenom sudjelovanju“ i „divnoj pozornosti“. Papa je ponovno istaknuo da Sinoda nije parlament gdje se pregovara kako bi se postigao konsenzus, kompromis i nagodba. Apostolska hrabrost, evanđeoska poniznost i povjerljiva molitva te otvorenost Duhu Svetomu, jedina je metoda Sinode. Prepustiti njemu da nas vodi, prosvijetli i pred oči nam stavi – ne naša osobna uvjerenja – nego vjeru u Boga, vjernost Učiteljstvu, dobro Crkve i spas duša – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content